Zemiakový koláč
Zemiakový koláč

Podlesník fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 11. októbra 2017
Podlesník (fotorecept)
Foto: luwinka

U nás podlesník, niekde zemiaková baba, haruľa a tak ďalej. Ja som piekla na malom štvorcovom plechu s rozmermi 20 krát 20 cm. Udávam preto mieru surovín , koľko som dala. Samozrejme, že každý si môže urobiť aj vo väčšom plechu, preto si môže dávky zvýšiť. Inak je to voňavý podlesník, mäkučký a šťavnatý. Skúste aj vy.

12
porcií
50 minút
na 180 °C

Suroviny

7 väčších ks
100 ml
1 PL
1 ks
100 g
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si dáme do hrnčeka ryžu. Hrnček obsahoval 2 dcl , tak som dala len polovicu do neho ryže - to je 100 ml. Prepláchla som ju vodou a uvarila. Ale som ju nesolila.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky som postrúhala na strúhadle.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som do nich uvarenú ryžu, vajce, 1 poliev. lyžicu múky , čierne mleté korenie, majorán, prelisovaný cesnak a celú rascu.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som pokrájala na malé kúsky.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Osmažila som ju na oleji.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A pridala som ju tam aj s olejom, posolila a všetko dôkladne premiešala.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech som si vymastila olejom, aj boky všetko kolom dokola.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dala som do neho cesto a rovnomerne uhladila.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pieklo sa na 180 stupňov vopred vyhriatej trúbe 50 minút. Upečený podlesník som ešte po vrchu pomastila olejom.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chvíľu som nechala vychládnuť a potom som ho pokrájala. Aj na druhý deň chutí, len ho treba zakryť alobalom, aby sa neuschol a je šťavnatý.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V reze.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A mali sme ho s čajom. Tak sme ho vždy jedávali doma, keď nám ho maminka urobila.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Luvinka ,presne takto robievala moja babka,niekedy pouzila namiesto ryze krupky,volame to zemiakova baba.Robila ju kazdu sobotu naveceru,dva tri plechy,lebo ich bola plna chalupa :-)..dedko mal vzdy za ulohu pomliet plny vandel zemiakov na specialnom mlyceku,ktory mal vymenne kruhove struhadla...podlisniky volame zemiakove placky,tie robime bez ryze.Uz som davno nerobila,sme len dvaja...dakujem za peknu spomienku,ktoru si mi privolala :-)
@Luwinka (11.10.2017 12:06)

temer identická BABA u nás býva..na masti-slaninku nechce muž vnútri-opražím viac cibule..múku nedávam..dávam ryžu alebo krúpy..plech vymastím br.masťou-nie olej..cesnaku celú hlávočku...ostatné detto..
manželova starká robievala haruľu-piekla na kapustných listoch tenkú zemiakovú verziu bez ryže..
nech sa volá tak či tak-dobrota archívna je to..:-)
Ja som si vždy myslela, že podlesník je suchá placka pečená v peci z chlebového cesta. A to hát, taká dobrota.
1x luwinka