Zemiakový koláč
Podlesník (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
U nás podlesník, niekde zemiaková baba, haruľa a
tak ďalej. Ja som piekla na malom
štvorcovom plechu s rozmermi 20 krát
20 cm. Udávam preto mieru surovín , koľko som
dala. Samozrejme, že každý si môže
urobiť aj vo väčšom plechu, preto si
môže dávky zvýšiť. Inak je to voňavý podlesník,
mäkučký a šťavnatý. Skúste aj vy.
12 porcií |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si dáme do hrnčeka ryžu. Hrnček obsahoval 2 dcl , tak som dala len polovicu do neho ryže - to je 100 ml. Prepláchla som ju vodou a uvarila. Ale som ju nesolila.
- Zemiaky som postrúhala na strúhadle.
- Pridala som do nich uvarenú ryžu, vajce, 1 poliev. lyžicu múky , čierne mleté korenie, majorán, prelisovaný cesnak a celú rascu.
- Slaninu som pokrájala na malé kúsky.
- Osmažila som ju na oleji.
- A pridala som ju tam aj s olejom, posolila a všetko dôkladne premiešala.
- Plech som si vymastila olejom, aj boky všetko kolom dokola.
- Dala som do neho cesto a rovnomerne uhladila.
- Pieklo sa na 180 stupňov vopred vyhriatej trúbe 50 minút. Upečený podlesník som ešte po vrchu pomastila olejom.
- Chvíľu som nechala vychládnuť a potom som ho pokrájala. Aj na druhý deň chutí, len ho treba zakryť alobalom, aby sa neuschol a je šťavnatý.
- V reze.
- A mali sme ho s čajom. Tak sme ho vždy jedávali doma, keď nám ho maminka urobila.