Zemiakový koláč

Podlesník (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

U nás podlesník, niekde zemiaková baba, haruľa a tak ďalej. Ja som piekla na malom štvorcovom plechu s rozmermi 20 krát 20 cm. Udávam preto mieru surovín , koľko som dala. Samozrejme, že každý si môže urobiť aj vo väčšom plechu, preto si môže dávky zvýšiť. Inak je to voňavý podlesník, mäkučký a šťavnatý. Skúste aj vy.

12
porcií
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najskôr si dáme do hrnčeka ryžu. Hrnček obsahoval 2 dcl , tak som dala len polovicu do neho ryže - to je 100 ml. Prepláchla som ju vodou a uvarila. Ale som ju nesolila.
  2. Zemiaky som postrúhala na strúhadle.
  3. Pridala som do nich uvarenú ryžu, vajce, 1 poliev. lyžicu múky , čierne mleté korenie, majorán, prelisovaný cesnak a celú rascu.
  4. Slaninu som pokrájala na malé kúsky.
  5. Osmažila som ju na oleji.
  6. A pridala som ju tam aj s olejom, posolila a všetko dôkladne premiešala.
  7. Plech som si vymastila olejom, aj boky všetko kolom dokola.
  8. Dala som do neho cesto a rovnomerne uhladila.
  9. Pieklo sa na 180 stupňov vopred vyhriatej trúbe 50 minút. Upečený podlesník som ešte po vrchu pomastila olejom.
  10. Chvíľu som nechala vychládnuť a potom som ho pokrájala. Aj na druhý deň chutí, len ho treba zakryť alobalom, aby sa neuschol a je šťavnatý.
  11. V reze.
  12. A mali sme ho s čajom. Tak sme ho vždy jedávali doma, keď nám ho maminka urobila.