Podbitá fazuľa s kyslou kapustou a údeným kolenom

petravoska - fotkapetravoska, 15. marca 2011

Toto bola moja naobľúbenejšia polievka asi tak od 15 do 25 rokov a dodnes ostala jednou z najobľúbenejších. A nech vás nemýli, že niektoré ingrediencie sa naoko spolu bijú. Výsledok je super. Upozornenie: Tento recept nemá nič spoločné s racionálnou výživou! ;)

15
porcií

Suroviny

1,5 kg, údené
0,5 kg
1 kg
1 l
4 l
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Fazuľu aspoň dve hodiny pred varením namočíme do studenej vody.

  2. 2

    Koleno dáme uvariť , kým sa neoddeľuje od kosti. Potom ho vyberieme, necháme trochu vychladnúť, aby nebolo horúce a nakrájame ho na malé kúsky.

  3. 3

    Do vody, v ktorej sa varilo koleno dáme variť fazuľu a kyslú kapustu a okoreníme bobkovým listom a čiernym korením. Keď fazuľa zmäkne, vrátime do polievky mäso a dochutíme soľou, ak je to potrebné, keďže kapusta a údené koleno sú slané.

  4. 4

    V mlieku si rozmiešame múku. Postupne do mlieka pridávame trochu polievky, aby sa teploty vyrovnali a aby sa mlieko nezrazilo. Zátrepku vlejeme do polievky a privedieme ju za neustáleho miešania do varu. Po celý čas udržiavame mierny plameň. Päť minút povaríme a odstavíme. Ešte chvíľu miešame.

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Ja takuto polievku varím na Veľkú noc.Keď uvarím šunku s klobásou,tak mi je ľúto vyliať vývar.Pridám tam kapustu a fazuľu,dochutím a výborná polievočka je za chvíľu na tanieri.
Dakujem za pripomenutie. Pri tom mnozstve receptov pomaly zabudam na vynikajuce jedla starych materi. Myslel som, ze urobim studeninu s udenym kolienkom, ale si ma presvedcila na fantasticku polievku.
AJ naša mamina takú varievala len k toľkým dobrotam tam pridávala namiesto mlieka šlahačkovu smotanu /keď zhrešiť tak poriadne/ aj teraz som zacítila tu vôňu ktorá sa šírila celým domom pri varení tejto fajnovej polievky. Obdivujem mladé gazdinky že sa vracajú k vareniu jedal starých mam.

Pridaj komentár k receptu: