Majonézový šalát
Majonézový šalát

Pochúťkový šalát podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 31. decembra 2017
Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Toto je pôvodný recept, podľa ktorého sa robil pochúťkový šalát pre bufety a studené kuchyne. Je to receptúra č. 50145 podľa ČSN, pri ktorej dodržaní mal šalát rovnakú chuť, či ste si ho kúpili v Prahe alebo v Košiciach. Je vhodný ako príloha studených mís, na obložené chlebíčky, alebo len tak s rožkom...

5
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

400 g (dobrá, neúdená a bez korenín)
180 g
55 g
25 g
300 g
10 g
8 g
20 g
5 g
6 g
0,5 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pre uľahčenie gramáže: worchester cca 1 PL, soľ cca 2 väčšie štipky, ocot necelá 1 PL.

  2. 2

    Salámu a uhorky nakrájame na tenké rovnomerné rezance, cibuľu na jemno a premiešame.

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme hrášok, majonézu, worchester, horčicu, soľ, korenie, cukor a ocot...

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a premiešame.

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šalát uložíme na pár hodín do chladničky, aby sa trocha odležal a prepojili sa chute.

    Pochúťkový šalát podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

86 komentárov k receptu
"Pre uľahčenie gramáže: worchester cca 1 PL, soľ cca 2 väčšie štipky, ocot necelá 1 PL"

A ako odmerať 0,5 g korenia? Pinzetou?

Takých pochúťkových - parížskych šalátov je tu hodne, v čom je tento výnimočný?
....ak sa autor nenahneva,tak pod tento ~retro recept~ pridam este jeden z mojich oblubenych ;-) .P.F.2018 prajem vsetkym,vela zdravia a stastia (s ostatnym si poradime... :-) .)
Aj keď šaláty teraz nemusím, pousmiala som sa nad týmto receptom a na jazyku a v mysli sa mi vybavila jeho chuť, naozaj, či v Prešove alebo v Košiciach chutil rovnako, zároveň sa vybavili aj príjemné spomienky na štúdium. Prajem Ti úspešný celý nový rok, aby si rozdával radosť a úsmevy okolo seba :-)) !
Ďaľší skvost od teba, vďaka za recept. Keď už chcem občas zhrešiť s majonézovým šalátom, tak nech je to aspon kvalita a chuť. A to bude, mám tvoje recepty vyskúšané:-)
Výborný šalát, robievam podobne, ale nabudúce skúsim ísť podľa Teba, manžel miluje takéto šaláty, a k tomu kváskový chlebík, nič inšie netreba.
Staré dobré receptury. Také je uchovávám jako poklad a často do nich nahlížím a připomínám si co nám chutnalo a co se zatracuje. Ale naprosto mně chybí Mléčné bary to byla jízda. No @Kimlo díky a všem šťastný Nový Rok přejeme.
Jéj, tento šalátik som si často dávala v Srdiečku, 2 rožky k tomu a 2 dcl kofoly, pekne na stojáka pri stole s výhľadom na križovatku a špaky na chodníku. Kdeže tie časy sú.
Parada, aj ja si ho pamatam z bufacov, ale myslim, ze tam davali dietnu salamu. Ked uz si taka studnica tychto salatov, nemas rcp. aj na Prazsky? Ten bol sice najdrahsi, ale najlepsi a malokde ho mali.
Vsetko naj v Novom roku a viacej kucharskych receptov od teba su stale originalne.Vdaka za tento salat stara klasika pretrvava i ked v obchodoch si ju menia
Som šalátová a niet nad doma urobený šalát ! Uvítala by som aj recept na originál vlašský šalát. Niekto tvrdí, že do originál receptu ide jablko a iný, že tam jablko nejde . Vďaka za recept, šalát nepoznám, ale vyzerá veľmi dobre.
@Afataga (1.1.2018 12:05)

Keď bol najdražší,tak to bol Pražský šalát I,kde bola šunka a pražská saláma,v Pražskom šaláte II,bol varený údený bôčik :)
@Chdpctkkt (1.1.2018 11:39)

Môžem ti to dať aj ja? Rozpis na 10kg :) : žĺtky čerstvé - 1200g;olej jedlý-8650g;ocot-150g;soľ-100g. ... :) Teraz viem,že asi pozeráš na to s údivom,koľko to je žĺtkov :).Pomôžem : 53 žĺtkov je cca 1000g,tak potrebuješ 64 žĺtkov.
@Siisa (1.1.2018 15:15)

Nejde tam jablko,je to ľudová tvorivosť.Na vlašák sú dve receptúry (originál :) ),vlašský a vlašský šalát špeciál a rozdiel je v spotrebe zemiakov a salámy ;v prvom je 5kg zemiakov + 2,4kg salámy,v špeciáli je 2,2kg zemiakov a 3kg salámy a o 0,6kg uhoriek viac.
@Siisa (1.1.2018 15:15)

Pokusal som sa to vlozit sem do komentarov,ale nechcelo mi to zobrat(aj s popisom je to na 3 strany),tak som ten recept na origo Vlašák poslal do redakcie a poprosil ich,nech ti to preposlu na mail.pekny den vsetkym prajem :-)
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre a prajem veľa zdravia v Novom roku... recept na Vlašský šalát podľa ČSN mám vo svojich predchádzajúcich receptoch. Do pôvodného mala ísť aj mrkva a zeler, ja som ich však vynechal. Tiež tam nájdete recept na Feferónový šalát, vhodný ako doplnková kombinácia k obom predchádzajúcim... :-)
@Viera1 (1.1.2018 15:29)

udene urcite nie, to by mi nechutilo, on bol taky iny, redsi, viac uhorky a neviem ci nie aj sterilizovana cibulka, mam tu chut na jazyku, ale netrufam si ho napodobnit, prazska sunka asi ano, neviem, co je prazska salama
@Afataga (2.1.2018 15:25)
Už je to uděláno, už je to hotovo. Čekají na schválení. Jsou to dva recepty, pražský salát I a pražský salát II. Jen nevím, ani si nevybavím, co to bylo za salám - pražský salám. ???
@Afataga (2.1.2018 15:25)
A děkuji za přání, zdravíčko můžu horem dolem i ze všech stran. Dnes mi také není úplně nej, ale vypnula jsem se k výkonu, pro recepty všechno a pro přátelé dvakrát! @Kimlo , @Afataga ať se daří ve všem co děláte!!
@Afataga (2.1.2018 10:59)

Cibuľa tam je,surová (400g) na 10kg.Pražská saláma bola mäkká saláma typu prížska/parizer,ktorý aj dnes vyrábajú (tauris,nord,mecom atď).Zadaj si do google "Obrázkový katalog masnych výrobků 1970" a na stránke labuznik.cz je to deviaty obrázok zhora :).Dnes je pražská saláma suchá saláma s bielou plesňou (btw. vraj veľmi dobrá,neviem,nejem to) v cene cca 10€/kg.
@Viera1 (3.1.2018 07:38)
Díky vřelé, jsi milá! Konečně vidím na vlastní Pražský salám. Také díky Afi, protože jinak bych po něm nepátrala ani náhodou.
Som presvedčená, že recepty od @kimlo sú zárukou kvality v každom detaile. No a výnimočný je v tom, že je to skutočne Originál a nie fejk . Keď sa už spomínajú rôzne šaláty z dôb socialistických, tak pridávam aj ja jeden výnimočný, ktorý pochádza od Petra Pišťaneka.
Ementálsky šalát: 5Odkg ementálsky syr,nakrájaný na rezančeky,5 uvarených vajec, 10 dkg steriliz. uhoriek, 5dkg steril. kápie, 5dkg steril. hrášku, 10 dkg majolky. Všetko dôkladne premiešame a necháme aspoň 1 hodinu odležať. Šalát má trošku chuť, akoby nakvasenú, ale len málinko a to k tomu patrí! Pamätníci si možno spomínajú, robili ho v Blave Pod michalskou bránou v tých veľkých lahôdkach a išiel na dračku. Zdravím všetkých a prajem pekný nový rok Varecháčom i ich blízkym.
@Violetacamorova (4.1.2018 13:30)

Som rad,ze recept ti posluzil....ano,aj ja ho robievam,je to taky klasicky bufetovo-stanicny gulasik.bohuzial,nemam celu knihu,len taketo stahovania z netu.knihu by som veru bral aj ja.mozno v dakych antikvariatoch by sa dala este zohnat....pekny den vsetkym :-)
Keď som sa pozrela dnes na obrázok, hneď sa mi vybavili roky, kedy návšteva okresného mesta automaticky znamenala - návštevu mliečneho baru. Tam - 12 dkg vlašský šalát, 2 rožky a malinovka alebo kofola. Chlapi
15 a 3 rožky. Krásne spomienky, najmä na roky, ktoré sme vtedy mali, ale aj jedlo - aj keď ho mnohí a často neprávom zatracujú.
@Kimlo - urobil si mi tým receptom radosť. Idem hneď na nákup a urobím ako dodatok k dnešnej trojkráľovej večeri. To budú mladí prekvapení. Ale určite bude chutiť.
@Helica - nemohla by si uverejniť recept na ten Ementálsky šalát, hoci bez foto k svojim receptom na stránku ? V budúcnosti by si ho našli aj tie /tí/
Varecháči, ktorí si ho neuložia. Tu v diskusii sa stratí. Prosím, keď môžeš tak to urob, bol vynikajúci. Ďakujem.
Dnes som tento šalát vyskúšal s mäkkou salámou "Vodňanské kuře"pretože občas si ju kupujeme,a chutí nám,a môžem povedať, že šalát už na druhý deň bol výborný.Škoda,že v dnešnej dobe už nie je možné kúpiť originál salámy,ktoré za socializmu boli vynikajúce,a veľmi chutné,hlavne bez kadejakých Éčok,a iných nežiadúcich prídavkov.

Pridaj komentár k receptu: