Pochúťka v zemiakovej placke fotorecept

tinca - fotkatinca, 27. novembra 2011
Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept)
Foto: tinca

Na túto pochúťku sme chodili do jednej vinárne, ktorú otvorili pred viac ako 40 rokmi, bola vlastne v PD jediná. Jedlo sa volalo Prievidzká Zobraziť celý popisNa túto pochúťku sme chodili do jednej vinárne, ktorú otvorili pred viac ako 40 rokmi, bola vlastne v PD jediná. Jedlo sa volalo Prievidzká pochúťka, ale nedala som tento názov, aby ste nepovedali, že proklamujem moje mesto. Aké však bolo moje prekvapenie, keď som dostala po rokoch pozvanie do tejto vinárne a pochúťku tak zdegradovali, mäso bolo v neidentifikovanom soté, cítila som tam samé umeliny a placka bola napitá touto šťavou, no hrôza. Tak si ju radšej urobím raz za čas doma.

2-3 mäso
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Suroviny na mäsovú časť:
cca 250 g /iné br.mäso/
1/2 kl
Suroviny na na pečienkovú časť:
cca 250 g
1 ks veľká
3 ks - strúčiky
kúsok 3 cm




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny. Suroviny mäso a pečienka sú na 2-3 porcie. Samozrejme placiek treba urobiť toľko koľko porcií robíme.

    Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V prvom kroku si na panvičke rozhrejeme olej, na ktorom orestujeme na slížiky pokrájanú panenku. Ochutíme korením a soľou. Na záver pridáme horčicu. Ak nám mäso pustí šťavu, treba ju vydusiť na tuk. Originál má byť bravčové mäso,ale nič sa nestane ak použijete aj napr. kuracie prsia.

    Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhom kroku varenia si pripravíme restovanú pečienku. Na oleji do sklovita opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, potom pridáme chilli papričku, tiež pokrájanú na drobno. Ďalej pridáme obe mleté pariky a pečienku. Restujeme za občasného premiešania. Potom dáme cesnak, rascu. Nerestujeme dlho,aby nestvrdla, ale to všetci viete. Nakoniec odstavíme z ohňa, pridáme majorán a soľ.

    Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso aj pečienku udržujeme v teple, najlepšie v predhriatej rúre. No a nakoniec si upražíme zemiakovú placku na panvici s najväčším priemerom /28 cm/. Neuvádzam suroviny na placku, tie každý z nás vie robiť. Dodávam len, že na na 1 ks veľkej placky treba 2 ks veľkých zemiakov. Okrem tejto veľkej mi vyšla ešte jedna malá, ktorú som použila na dekoráciu. Pri pečení tejto placky treba mať trpezlivosť, lebo sa horšie obracia. Ja to robím tak,že mám pripravenú druhú pánev, ktorou prvú jednoducho prekryjem a prevrátim a je to bez nehody.

    Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Placku dáme na servítku zbaviť prebytočného tuku. A ideme placku plniť. Na 1/4 rozložíme orestované mäso, na druhú 1/4 restovanú pečienku. Asi v polovičke ju prehneme, ozdobíme a môžeme podávať. Dobrú chuť!

    Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako oblohu som použila Párty mix od Oetkera, páči sa mi táto mierne pikantná zmes, kde sú mrkva, kápia, karfiol, uhorky, malé cibuľky a kukuričky. Má raz takú gramáž ako moravanka a vidí sa mi aj krajšia. No a ako príloha nesmú chýbať feferónky, má to byť pikantné jedlo ako vo vinárni, aby chutilo vínko.

    Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dorisa
@tinka , posielam ti veĺké VĎAKA, toto som dlho chcela navariť a nevedela som ako.....
marianne69
My ju zase volame Kysucka krosna:-),ale je pravdou,ze bez pecienky.Plni sa maskom a kyslou uhorkou.Mne sa paci ako si kazdy region naplni zemiakovu placku a pomenuje,jedla som ich plnene uz na rozny sposob aj tato Prievidzka musi byt super.Nie som moc masozrava:-),ale tieto plnene placky mam velmi rada...ukladam aj prievidzku
vierik
Veľmi dobré jedlo,robievam ho a vždy si pochutíme.
fiby
Ja to tiež robím s bravčovým mäsom a s kyslou kapustou - fantázia a hodne sýte.
vavan
aj u nás je obľúbene ale bez pečienky superjedlo
hviezdickaz
kazdy region ma svoj nazov :)) , dobre,ze si mi ho pripomenula,tento tyzden to urcite pripravim... akurat bez chilli,to by moji drobci nezjedli :) ... mimochodom,paci sa mi aj ta obloha,mnam .
zdenka1009
Ukladám do MKK a niekedy, keď budem veľmi hladná si tento recept pripravím.
3sandra3
super recept ,,, a tie Tvoje placky nemajú chybu,,,sú krásné
tinca
dievčence v tej našej vinárni robili dve pochúťky. Prividzká bola aj s pečienkou a Vinárska len s mäskom. Samozrejme,že to reštaurácie popreberali jedna od druhej a všade sa to volá ináč. To je jedno hlavne, že chutí. A všetkým pekne ďakujem za ohlasy na môj rcp.
jerica
jáj to ľúbime hlavne málinko štiplavé , môže byť aj každý týždeň:-))
babkamt
Úvodný obrázok hneď navodí chuť na toto perfektne pripravené jedlo.Naposledy som ho jedla vo Veľkom Mederi v reštaurácii.Placka bola nedopečená,hoci mäsa bolo dosť a bolo aj chutné,tá placka pokaziila celú chuť.
cica2
wau tak toto jedlo ja zbožňujem, vďaka za recept...kk:))
cica2
@tinca v jednom recepte si sa pýtala ohľadom smajlíkov, tak ti odpovedám aj tu, príde ti to skorej ma tvoj email....smajlíkov nájdeš aj tu:  www.kasman.sk/index.php?meno_clanku=Smajl%EDci...
alebo  www.smajliky.estranky.sk/stranka/3d-smajliky...
.....a keď chceš vložiť smalíka, stačí kliknutie ľavým tlačidlom myši na obrázok a klikneš potom na vlastnosti obrázku, to ti otvorí a už len skopíruješ adresu a vložíš sem

akeber
@tinca paráda...ja som robila len do palacinky....vyskúšam 220-7-13-17[1]
frezia68
Páči sa mi prievidzká placka,pekný recept a urobím aj podľa Teba,trocha pikantné aj spečienkami :-)))
tinca
no skúsim C:UsersvieraPicturesindex.php-smajlíci_subory_25.gif
tinca
@cica2 ja som si tie adresy skopíroval do môjho súboru obrázky,vybrala som ale vôbec to nejde,akúadresu skopírujem,nerozumiem dosť dobre??? Viď hore neprešlo to
abdul
@tinca Pokúsim sa vytvoriť návod :
Otvoríš toho kasmana : » www.kasman.sk/index.php?meno_clanku=Smajl%EDci...
Myš na smajlíka ( zmení sa šípka na ruku) a klikni myšou, ale PRAVÝM tlačidlom.
Na samom spodku : Vlastnosti obrázku Klikni ľavým, alebo pravým, u mňa je to jedno.
5. riadok je adresa. Tú skopíruješ - ľavým na začiatok a ťahaj až do konca. Na konci musí byť aj tá koncovka - v tomto prípade gif.Tento riadok sa ti podbarví na modro.
Stlačíš CTRL+C. Tým to máš skopírované.Daj pozor, aby bola celá adresa skopírovaná. Veľmo to nechce.
Sem na fórum dáš do príspevku slatíč CTRL+V.



A teraz sa ukáže, či to funguje. Ak nie, tak neviem.
Ak som to písal príliš polopatisticky tak prepáč.

cica2
no supér teraz to mne zblblo, prepáčte
orchida
moja rodina obľubuje placku plnenú kyslou kapustou a udeným maskom alebo opečenou na kolieska nakrájanou klobasou.manželovi pofrkam čili omačkou .ja osobne mám placky rada opečené na suchej panvici a omastené maslom..neviem sa ich dojest....-)
1x elalea
zuzi70
...ano, toto jedlo poznám, tiež som ho pred rokmi ochutnala práve v Prievidzi...a odvtedy ho pripravujem aj doma :)
tinca
@abdul díííky podarilo sa, niekedy treba polopatisticky. Prepáč opravujem podľa @abdul , nie akeber @cica aj tebe ďakujem:))
zitar
tinca, všakže to bola Lukavica. Za študentských čias to bola pre nás taká dobrá zašiváreň a varili tam výborne. Spomínam si aj na dobrý tatarák.
Tvoje jedlo krásne vyzerá a chuť určite vynikajúca, no ako v tej vinárni pred mnohými rokmi.
1x ababa
zitar
tinca, nahlas som sa musela zasmiať, veru do suda, štyri baby, liter vína a tatarák
1x ababa
horalka66
potešila si ma týmto receptom,lebo som to chcela robiť a nevedela som ako na to ...výborne to vyzerá a isto aj tak chutí..dakujem :-)))
mili2936
bóže, tento recept vonia ku mne aj po roku od pridania :-))))))
eis4
prosím prosím o recept na zemiakovu placku,nikdy sa mi nepodarí taká ako robievala moja babka a tá tvoja sa mi na nu na obrázku velmi podobá. budem ti velmi vdačná :-)
tinca
@eis4 asi ti ho nedám,ja to robím od oka, zemiaky,hladká múka,vajce,cesnak,soľ,koreniny. Len nedaj veľa múky musia prevažovať zemiaky. Ja dávam na cca 6 ks zem. asi 2 PL.
delfin
Má raz takú gramáž ako moravanka - to matematicky znamená tú istú (1 x 1 =1).
Správne má by 2-krát takú gramáž ako Moravanka (to je vlastné meno a teda s veľkým písmenom).
Ostatné chyby nekomentujem...
tori111222
aj ja som chodila do Lukovice.. mali tam dva veľké sudy a ten vľavo bol náš, lebo sme mali blízko k "zázračnému stroju ", do ktorého sme vhodili korunky a púšťal nám dookola tie isté platne, až nám to čašník zatrhol....
1x ababa
pavas
@tinca , máš absolútnu pravdu s tým zopsutím receptu aj v tejto "vinárni" ako zopsuli recept na Košovskú špecialitu v iných reštauráciách. Dávam 5*
tinca
@pavas ja som si raz dala v Lukovici túto špecialitu, hrôza placka napitá ako špongia neidentifikovateľnou šťavou, takže keď je chuť, tak radšej doma.
micanela
Suhlasim s @tinca tiez mam podobne skusenosti. Viackrat mi doniesli mokre cosi s plnkou, hlavne ze to bolo stiplave a posypane syrom.
polygon
Perfektná pochúťka. Občas ju robím aj ja. Pri opekaní placky panvicu len vytriem roztopenou bravčovou masťou. Netreba, aby bola premastená.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia