Pochúťka v zemiakovej placke (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Na túto pochúťku sme chodili do jednej vinárne, ktorú otvorili pred viac ako 40 rokmi, bola vlastne v PD jediná. Jedlo sa volalo Prievidzká pochúťka, ale nedala som tento názov, aby ste nepovedali, že proklamujem moje mesto. Aké však bolo moje prekvapenie, keď som dostala po rokoch pozvanie do tejto vinárne a pochúťku tak zdegradovali, mäso bolo v neidentifikovanom soté, cítila som tam samé umeliny a placka bola napitá touto šťavou, no hrôza. Tak si ju radšej urobím raz za čas doma.

2-3 mäso
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny. Suroviny mäso a pečienka sú na 2-3 porcie. Samozrejme placiek treba urobiť toľko koľko porcií robíme.
  2. V prvom kroku si na panvičke rozhrejeme olej, na ktorom orestujeme na slížiky pokrájanú panenku. Ochutíme korením a soľou. Na záver pridáme horčicu. Ak nám mäso pustí šťavu, treba ju vydusiť na tuk. Originál má byť bravčové mäso,ale nič sa nestane ak použijete aj napr. kuracie prsia.
  3. V druhom kroku varenia si pripravíme restovanú pečienku. Na oleji do sklovita opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, potom pridáme chilli papričku, tiež pokrájanú na drobno. Ďalej pridáme obe mleté pariky a pečienku. Restujeme za občasného premiešania. Potom dáme cesnak, rascu. Nerestujeme dlho,aby nestvrdla, ale to všetci viete. Nakoniec odstavíme z ohňa, pridáme majorán a soľ.
  4. Mäso aj pečienku udržujeme v teple, najlepšie v predhriatej rúre. No a nakoniec si upražíme zemiakovú placku na panvici s najväčším priemerom /28 cm/. Neuvádzam suroviny na placku, tie každý z nás vie robiť. Dodávam len, že na na 1 ks veľkej placky treba 2 ks veľkých zemiakov. Okrem tejto veľkej mi vyšla ešte jedna malá, ktorú som použila na dekoráciu. Pri pečení tejto placky treba mať trpezlivosť, lebo sa horšie obracia. Ja to robím tak,že mám pripravenú druhú pánev, ktorou prvú jednoducho prekryjem a prevrátim a je to bez nehody.
  5. Placku dáme na servítku zbaviť prebytočného tuku. A ideme placku plniť. Na 1/4 rozložíme orestované mäso, na druhú 1/4 restovanú pečienku. Asi v polovičke ju prehneme, ozdobíme a môžeme podávať. Dobrú chuť!
  6. Ako oblohu som použila Párty mix od Oetkera, páči sa mi táto mierne pikantná zmes, kde sú mrkva, kápia, karfiol, uhorky, malé cibuľky a kukuričky. Má raz takú gramáž ako moravanka a vidí sa mi aj krajšia. No a ako príloha nesmú chýbať feferónky, má to byť pikantné jedlo ako vo vinárni, aby chutilo vínko.