Slané pečivo
Slané pečivo

Poğaça/Špenátové poača fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. apríla 2017
Poğaça/Špenátové poača (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je čas čerstvého špenátu, tak to treba využiť :-)

12ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

600 g
1 dl
1 dl
1 ks
25 g
cca 2,5 dl
1,5 ČL
1 kopcovitá PL
Plnka:
100 g
1 ks
90 - 100 g (alebo feta, kravská hrudka)
cca 80 g
3 strúčiky
podľa potreby
1 ks (na potretie)
 (na posyp)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme 1 poriadnu hrsť čerstvých listov špenátu, to je asi 100 g. Ja som bola preň v záhradke :-) Dalej 1 väčšiu cibuľu, ktorú si pokrájame na kocky. Špenát tiež pokrájame. Na troche oleja si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu, potom pridáme špenát, trochu ho osolíme a chvilku ho necháme poškvrčat :-) To len, aby zmenšil dobre svoj objem, netreba ho celkom udusiť. Trvá to 2 - 3 minuty. Potom ho dáme bokom vychladnúť...

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske najprv premiešame lyžicou múku,1,5 kl soli a 1 kopcovitú PL cukru. Potom pridame olej, jogurt, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili s 2 dl mlieka + 1 kl cukor + polovica droždia. Zvyšných cca 0,5 dl mlieka pridáme postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme, vypracujeme jemné, pomerne mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Trocha ho pomúčime a párkrát premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť..

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým špenát vychladol. Do vychladnutého špenátu rozmrvíme polovicu tureckého syra a nastrúhame cca 80 g tvrdého syra. Nastrúhame 3 strúčiky cesnaku, ak treba osolíme a premiešame.

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ako sme ho vyklopili, najprv ho rozťapkáme rukami a následne vyválkame kruh hrúbky cca 6 - 7 mm...

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto pokrájame ako pizzu, na 12 trojuholníkov. Na každý dáme poriadne plnku, treba ju podla možnosti rozdeliť rovnako. Trojuholníky zvynieme velmi zlahka do tvaru rožka. Kedže je tam vela plnky, sa rožky krutia trocha tažšie a budu aj volnejšie zakrútené. Ale to nevadí, lebo cesto potrebuje miesto na kysnutie :-) Hlavne nech je špic cesta na spodku, aby sa rožok neroztvoril. Rožky/Poača pokladieme dalej od seba na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s trochou vody a posypeme čiernou rascou. Nenecháme podkysnút, ale ihneď dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 'C na cca 20 - 25 minut.Radsej si to sledujte :-)

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené poača po vybratí z rúry môžme potriet kuskom masla tam, kde nie sú semienka..ale nie je to nutné :-)

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poača sú velmi chutné a cesto lahučké. Výborné sú takto samotné, ale aj s polievkou. Podla chuti si ich môžme zbaliť aj na výlet alebo piknik ;-P

    Poğaça/Špenátové poača (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Cesmínko, pokud máš volné místečko u trouby, tam chci přebývat. Hezky v teple a u zdroje tvých dobrot! Krásná práce, bezva suroviny, jsi šikulka!
@Cesminaz , presne! A este ten Makovy veniec, Pirohy, Pide a Gozleme a ideme! No a Borek a Pudingovo-lekvarove kolace :-)
Ja prinesiem v kosiku dobre vychladene napoje.
P.S.: Zacinam byt hladna, tak idem radsej rychlo spat a necham si o tom "enem zdát" ;-)
Pridávaš také pekné recepty chutne vyzerajúce, že mám chuť hneď ich vyskúšať :-D aj ten fotopostup ma dostal, že si na ňom dávaš tak záležať :-) krásne
Ten posledný obrázok ma dostal, všetko je podľa mojej chuti, špenát v záhrade nemám, teda ani záhradu nemám, ale je dostať, tak určite príde na vyskúšanie.☺
@Mitzy @Babka123 @Siisa @Zinnajdha @Ancicka dakujem vam za nahliadnutie a mile komentare :-) @Danda3 :-) som rada,ze ta pečivo zaujalo.Momentálne ani ja este vela špenatu v zahrade nemam,zbieram len tie väcsie listy zo špenátu,ktory som zasadila este pred zimou.Tohto ročny je este maličký,takze ked potrebujem väcsie mnozstvo,aj ja si musim kupit v obchode :-) @Kapucinka :-) dakujem pekne.No hej,davam si na postupe zálezat.Čo uz,taká som :-) @Zolik ..ahháá..takže "Varecháčsky piknik" ;-)))
parádne, ako vždy od Teba. Ja špenát nesadím, ak treba, kúpim, nedávno som podobnú plnku dávala do kuracích roliek. Dávaš iba bielko do cesta preto, aby Ti žĺtko ostalo na potieranie, alebo to má iný účel? Vždy to zabudnem vyskúšať keď pečiem kysnuté, lebo som si dávnejšie všimla že to takto robíš.
@Petrkluc : Lacné floskule.....hovorí o Vašej chuti,nie o kvalite receptu.@Cezminaz : Ty vieš,že Tvoje recepty mnohé obdivujem,sú kvalitné,chutné. Prepáč,že som sa zapojila,už nebudem reagovať na floskule a zasa tu na pár dní nenakuknem,aby som nebola nepríjemná.Lebo poznáme,že čím prázdnejší sud,tým väčší hluk narobí.Bola tu dlho pohoda :-).
@Luss 44 (28.4.2017 19:37)

Milá @Luss ..nie,nedavam bielko do cesta len tak :-) Je to také isté,ako ked dávajú do cesta len žĺtka-aj tie tam majú svoju úlohu :-) Ja som sa to takto naučila od manželovej rodiny,cesto je vždy mäkkučke a dlho vláčne.Pravdaže robievam aj iné cestá,s celým vajcom,alebo bez vajca..ale ked chcem mat 100%nú istotu,ze mi pečivo zostane dlho mäkké,tak urobím vzdy toto cesto.A to bud naslano,alebo nasladko :-) Či by to bolo také isté aj bez bielka,to ti teda neviem povedat.Este som to neskúšala,že by som dala okrem bielkov všetky ostatné suroviny a tak zamiesila.Raz to z polovičnej dávky vyskušam a porovnám :-) Ale budem sa tesit,ak toto cesto aj ty raz vyskúšaš :-) @Monty @Petrkluc @Frezia68 dakujem vam za nahliadnutie a vaše milé slová :-)

Pridaj komentár k receptu: