Poğaça/Špenátové poača fotorecept
Foto: cesminaz
Je čas čerstvého špenátu, tak to treba využiť :-)
porcií
na 190 °C
Suroviny
600 g |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
1 ks |
|
25 g |
|
cca 2,5 dl |
|
1,5 ČL |
|
1 kopcovitá PL |
|
Plnka: | |
100 g |
|
1 ks |
|
90 - 100 g (alebo feta, kravská hrudka) |
|
cca 80 g |
|
3 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posyp) |
|
Postup
-
1
Potrebujeme 1 poriadnu hrsť čerstvých listov špenátu, to je asi 100 g. Ja som bola preň v záhradke :-) Dalej 1 väčšiu cibuľu, ktorú si pokrájame na kocky. Špenát tiež pokrájame. Na troche oleja si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu, potom pridáme špenát, trochu ho osolíme a chvilku ho necháme poškvrčat :-) To len, aby zmenšil dobre svoj objem, netreba ho celkom udusiť. Trvá to 2 - 3 minuty. Potom ho dáme bokom vychladnúť...
-
2
V jednej miske najprv premiešame lyžicou múku,1,5 kl soli a 1 kopcovitú PL cukru. Potom pridame olej, jogurt, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili s 2 dl mlieka + 1 kl cukor + polovica droždia. Zvyšných cca 0,5 dl mlieka pridáme postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme, vypracujeme jemné, pomerne mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Trocha ho pomúčime a párkrát premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť..
-
3
Medzitým špenát vychladol. Do vychladnutého špenátu rozmrvíme polovicu tureckého syra a nastrúhame cca 80 g tvrdého syra. Nastrúhame 3 strúčiky cesnaku, ak treba osolíme a premiešame.
-
4
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ako sme ho vyklopili, najprv ho rozťapkáme rukami a následne vyválkame kruh hrúbky cca 6 - 7 mm...
-
5
Cesto pokrájame ako pizzu, na 12 trojuholníkov. Na každý dáme poriadne plnku, treba ju podla možnosti rozdeliť rovnako. Trojuholníky zvynieme velmi zlahka do tvaru rožka. Kedže je tam vela plnky, sa rožky krutia trocha tažšie a budu aj volnejšie zakrútené. Ale to nevadí, lebo cesto potrebuje miesto na kysnutie :-) Hlavne nech je špic cesta na spodku, aby sa rožok neroztvoril. Rožky/Poača pokladieme dalej od seba na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s trochou vody a posypeme čiernou rascou. Nenecháme podkysnút, ale ihneď dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 'C na cca 20 - 25 minut.Radsej si to sledujte :-)
-
6
Upečené poača po vybratí z rúry môžme potriet kuskom masla tam, kde nie sú semienka..ale nie je to nutné :-)
-
7
Poača sú velmi chutné a cesto lahučké. Výborné sú takto samotné, ale aj s polievkou. Podla chuti si ich môžme zbaliť aj na výlet alebo piknik ;-P
Ja prinesiem v kosiku dobre vychladene napoje.
P.S.: Zacinam byt hladna, tak idem radsej rychlo spat a necham si o tom "enem zdát" ;-)
:-)) no neviem..to ideme na týžden?? Aspon to všetko zješ? Nieže to budem robiť zbytočne!!! :-)
Milá @Luss ..nie,nedavam bielko do cesta len tak :-) Je to také isté,ako ked dávajú do cesta len žĺtka-aj tie tam majú svoju úlohu :-) Ja som sa to takto naučila od manželovej rodiny,cesto je vždy mäkkučke a dlho vláčne.Pravdaže robievam aj iné cestá,s celým vajcom,alebo bez vajca..ale ked chcem mat 100%nú istotu,ze mi pečivo zostane dlho mäkké,tak urobím vzdy toto cesto.A to bud naslano,alebo nasladko :-) Či by to bolo také isté aj bez bielka,to ti teda neviem povedat.Este som to neskúšala,že by som dala okrem bielkov všetky ostatné suroviny a tak zamiesila.Raz to z polovičnej dávky vyskušam a porovnám :-) Ale budem sa tesit,ak toto cesto aj ty raz vyskúšaš :-) @Monty @Petrkluc @Frezia68 dakujem vam za nahliadnutie a vaše milé slová :-)
Som rada, že chutilo🙂 Vdaka za správu.