Slané pečivo

Poğaça/Špenátové poača (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je čas čerstvého špenátu, tak to treba využiť :-)

12ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme 1 poriadnu hrsť čerstvých listov špenátu, to je asi 100 g. Ja som bola preň v záhradke :-) Dalej 1 väčšiu cibuľu, ktorú si pokrájame na kocky. Špenát tiež pokrájame. Na troche oleja si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu, potom pridáme špenát, trochu ho osolíme a chvilku ho necháme poškvrčat :-) To len, aby zmenšil dobre svoj objem, netreba ho celkom udusiť. Trvá to 2 - 3 minuty. Potom ho dáme bokom vychladnúť...
  2. V jednej miske najprv premiešame lyžicou múku,1,5 kl soli a 1 kopcovitú PL cukru. Potom pridame olej, jogurt, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili s 2 dl mlieka + 1 kl cukor + polovica droždia. Zvyšných cca 0,5 dl mlieka pridáme postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme, vypracujeme jemné, pomerne mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Trocha ho pomúčime a párkrát premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť..
  3. Medzitým špenát vychladol. Do vychladnutého špenátu rozmrvíme polovicu tureckého syra a nastrúhame cca 80 g tvrdého syra. Nastrúhame 3 strúčiky cesnaku, ak treba osolíme a premiešame.
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ako sme ho vyklopili, najprv ho rozťapkáme rukami a následne vyválkame kruh hrúbky cca 6 - 7 mm...
  5. Cesto pokrájame ako pizzu, na 12 trojuholníkov. Na každý dáme poriadne plnku, treba ju podla možnosti rozdeliť rovnako. Trojuholníky zvynieme velmi zlahka do tvaru rožka. Kedže je tam vela plnky, sa rožky krutia trocha tažšie a budu aj volnejšie zakrútené. Ale to nevadí, lebo cesto potrebuje miesto na kysnutie :-) Hlavne nech je špic cesta na spodku, aby sa rožok neroztvoril. Rožky/Poača pokladieme dalej od seba na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s trochou vody a posypeme čiernou rascou. Nenecháme podkysnút, ale ihneď dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 'C na cca 20 - 25 minut.Radsej si to sledujte :-)
  6. Upečené poača po vybratí z rúry môžme potriet kuskom masla tam, kde nie sú semienka..ale nie je to nutné :-)
  7. Poača sú velmi chutné a cesto lahučké. Výborné sú takto samotné, ale aj s polievkou. Podla chuti si ich môžme zbaliť aj na výlet alebo piknik ;-P