Plnený zapečený patizón - squash fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 27. januára 2012

Dneska som pripravila obed zo zvyskov peceneho jahnacieho masa a uvarenej ryze.

4-6
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 salky uvarena
1 salka
4 ks
2 strúčiky
2 ks
1 PL
2-3 PL strúhaný
1 PL




Postup

  1. 1

    V zahradke mi uz narastol patizon celkom dobrej velkosti. No ja som si myslela, ze je to patizon aj po slovensky. Myslim si ale ze je to nieco trochu ine ako patizon co poznate vy. Tu sa to vola squash. V komentaroch som uviedla stranku z Wikipedia, kde je viacej o tejto zelenine pisane.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Patizon som prekrojila a vnutrajsok som vydlabala lyzicou. Vnutro patizonu som pokvapkala citronovou stavou, trochu posolila a okorenila.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vnutrajsok patizonu som pokrajala na mensie kusky a spolu s mladou cibulkou som ho na oleji poprazila.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky som olupala, pokrajala a pridala k oprazenemu patizonu. Pridala som este roztlaceny cesnak a vsetko som posolila a okorenila cerstvo mletym korenim styroch farieb.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zeleninu som potom este asi dve minuty spolu poprazila.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky som dala uvarenu ryzu, nakrajane pecene maso, poprazenu zeleninu, nastruhany syr, vajicka a nasekanu bazalku. Vsetko som spolu premiesala a este trochu dochutila korenim.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravenou zmesou som naplnila patizon.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnku som prikryla vrchnou castou patizonu. Patizon som dala na plech a piekla som ho vo vyhriatej rure 180C 45 minut.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Trochu plnky co mi este zostalo som dala do misky na pecenie a tak som ju zapiekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K zapecenej plnke som este osobitne pripravila viacej zeleniny. Zelenu cukinu, dve mrkvy a zlte cukiny

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    som postruhala na dlhe rezance a chvilu som poprazila na lyzici oleja. Cukiny som ochutila solou a korenim.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu je porcia rozkrojeneho naplneneho patizonu

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a tu je porcia zapecenej ryze s oprazenou zeleninou.

    Plnený zapečený patizón - squash (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kata50
To je nádhera!!!!!!!!! Ako z porcelánu :-))
michsamant
patizon a cukety mam strasne rada...a u nas ich vobec nemaju :( velmi pekny recept
lubjak
Velmi pekny recept,doteraz som vzdy patizon supala,skusim pouzivat aj so supou
ailuj82
robíš letné chute... :) KK, vyskúšam cez sezónu...
mili2936
Krásny farebný recept, už aby tu bolo leto a mohli sme si aj my vychutnať čerstvé zeleninové dobrotky priamo zo záhrady
zuzliak
uzasne! ten patizon po upeceni vyzera fakt ako porcelanovy :) Takmer lespie ako nespracovany :D Ja sa tesim, ked aj u nas budu cerstve a napcham ho Bolognese omackou ..... Mliaaaam :)
marcy
skvelé,ako vždy....chute pasujú,teším sa na svoju úrodu.... u nás praští,v noci -14 fňuk,ale zase slniečko svieti,veľa snehu :)...ideál na bežky
tatranka
To je krásne,dekoratívne.Vedelo by ma takéto jedlo zlákať,keby som ho mala na tanieri.Naozaj vydarený recept,pekné foto.
evusik
no ja to vidím tak, že ten patizón slúži ako nádoba, šupa sa určite neje ale bez nej by sa to celé rozpadlo, aj ja to tak robím, veď takto je to ešte aj super krásne....
@palokuchki ďaľší tvoj krásny recept, žiadne jedlo kde je cukína, patizón, baklažán a spol. mi nie je cudzie.... tiež sa teším na vlastnú úrodu :-)
izabella929
to je ale krásne farebnéééé.-))))ten patizon vyzerá ako porcelánová miska.-))
alexdidi
@evusik ,ošúpaný patizń sa určite nerozpadne a ja ho šúpem preto,lebo potom ho celý aj spapáme.Už ho nevydlabujem.Neslúži len ako nádoba,ale asi to tak bude,že keď sa nešúpe,tak sa potom už neje.Skúsim aj takto.
palokuchki
Dakujem vam za komentare, tesim ma ze sa vam recept paci. Tak som trochu pozerala po google a mozno to co som pouzila nie je patizon ako ho vy poznate. Po anglicky sa to vola squash.

Obycajne sa to tu je male asi 5-10cm v priemere. Vacsinou sa to uvari na pare, poleje trochu maslom a posype cerstvymi bylinkami. Tento squash narastol vacsi, tak som ho naplnila. Supa bola stale makka, moj necht isiel do nej velmi lahko. Pred pecenim som ho nicim nepotierala, ale po upeceni som ho potrela olejom. Preto sa tak pekne leskne.
evusik
aj som si myslela, že to tak nejak bude, lebo patizónov je veľa druhov... dôležité je, že to vieš všetko zužitkovať a pripraviť takéto krásne a určite chutné jedlo :-)
alena45
palokuchki, aj tak si myslím, že je to parizón. Možno Sovka by to rozsúdila. Tiež ho nešúpem, lebo zo záhrady odtrhnutý včas je mäkký tak ako cukina. V obchodoch majú už s tvrdou šupou. Po odtrhnutí sám dozrieva, šupa tvrdne a tak vlastne dlho vydrží.
Minulý rok som mala žlté patizóny
 varecha.pravda.sk/recepty/patizon-plneny-pohankou/18566-r...

predávali ich aj tu na Slovensku, ale mne dcéra doniesla semená z Juhoafrickej republiky. Musím povedať, že ten žltý je prekrásny, ale ten biely je oveľa chutnejší.
jerica
@palokuchki ďaľšia krásna kreácia Tvojho umenia pri príprave chutného krásneho a receptu. Tvoje recepty zakaždým mám chuť spraviť,len to už vidieť aj na mne.Všetko mi je malé,alebo veľmi obtiahnuté:-(
Šatník zaplakal a ja tiež :-(
babav
Dalsi fajnovy recept z tvojej urody... velmi zdravo sa tam u vas stravujete ;-)
zirafninka1
ake krasne.. ja som plnila take male patizonky, ale mne sa tak nejak zosuverili.. jest sa dalo vsetko.. aj ta supa, ale neboli take krasne :((

hubata
Prekrásny receptík: to je pre mňa jedno či je to tekvica, patizón, cukina, dyňa, hokkidó - všetko sa dá použiť na takéto dobroty. Ale najradšej mám samozrejme to čo je nezdravé: vyprážané poliate s kôprovo-cesnakovou omáčkou a pyré (alebo chleba). Kurnííík .... musím mať tú záhradu!
Prekrásne spracovaný receptík, pekné foto, no niet čo dodať: už len aby bolo leto
palokuchki
Este raz vam vsetkym dakujem. @alena45 ja mam tiez aj zlte patizony aj cukiny mam zelene aj zlte. Da sa to na tanieri pekne farebne skombinovat. Dakujem za upozornenie na tvoj predchadzajuci recept. @jerica s tou vahou mame asi viaceri problemy. @zirafninka1 , mne sa pri peceni patizon tiez trosku zosuveril. Vyzeral lepsie, ked som ho po upeceni potrela trochu olejom. Cim si plnila tie tvoje patizony?
martabj
Prečítala som si pozorne váš recept je skutočne výborný. Ja robím tak isto, iba mením to ,že vydlabané patizóny ktoré sú tvrdšie trocha poparím v solenej vode.
babi
Danielka, toto je jedno z mojich oblúbených letných jedál, nie však s jahňacinou, ale s kuracím mäsom. Plnky sa dajú rôzne obmieňať , takže chuť môže byť vždy iná.
ollynka
ja som unesená z toho, čo ľudia vymyslia len z toho, čo majú v chladničke, klobúk dolu všetkým