Foto: palokuchki
Dneska som pripravila obed zo zvyskov peceneho jahnacieho masa a uvarenej ryze.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V zahradke mi uz narastol patizon celkom dobrej velkosti. No ja som si myslela, ze je to patizon aj po slovensky. Myslim si ale ze je to nieco trochu ine ako patizon co poznate vy. Tu sa to vola squash. V komentaroch som uviedla stranku z Wikipedia, kde je viacej o tejto zelenine pisane.
-
2
Patizon som prekrojila a vnutrajsok som vydlabala lyzicou. Vnutro patizonu som pokvapkala citronovou stavou, trochu posolila a okorenila.
-
3
Vnutrajsok patizonu som pokrajala na mensie kusky a spolu s mladou cibulkou som ho na oleji poprazila.
-
4
Paradajky som olupala, pokrajala a pridala k oprazenemu patizonu. Pridala som este roztlaceny cesnak a vsetko som posolila a okorenila cerstvo mletym korenim styroch farieb.
-
5
Zeleninu som potom este asi dve minuty spolu poprazila.
-
6
Do misky som dala uvarenu ryzu, nakrajane pecene maso, poprazenu zeleninu, nastruhany syr, vajicka a nasekanu bazalku. Vsetko som spolu premiesala a este trochu dochutila korenim.
-
7
Pripravenou zmesou som naplnila patizon.
-
8
Plnku som prikryla vrchnou castou patizonu. Patizon som dala na plech a piekla som ho vo vyhriatej rure 180C 45 minut.
-
9
Trochu plnky co mi este zostalo som dala do misky na pecenie a tak som ju zapiekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut.
-
10
K zapecenej plnke som este osobitne pripravila viacej zeleniny. Zelenu cukinu, dve mrkvy a zlte cukiny
-
11
som postruhala na dlhe rezance a chvilu som poprazila na lyzici oleja. Cukiny som ochutila solou a korenim.
-
12
Tu je porcia rozkrojeneho naplneneho patizonu
-
13
a tu je porcia zapecenej ryze s oprazenou zeleninou.
vždy ho najprv ošúpem,lebo tá šupa je tvrdá a nezdalo sa mi,že by zmäkla natoľko,aby sa dala jesť.Možno máš iný druh?So šúpaním je dosť babračka,bodlo by nešúpať....
@palokuchki ďaľší tvoj krásny recept, žiadne jedlo kde je cukína, patizón, baklažán a spol. mi nie je cudzie.... tiež sa teším na vlastnú úrodu :-)
Obycajne sa to tu je male asi 5-10cm v priemere. Vacsinou sa to uvari na pare, poleje trochu maslom a posype cerstvymi bylinkami. Tento squash narastol vacsi, tak som ho naplnila. Supa bola stale makka, moj necht isiel do nej velmi lahko. Pred pecenim som ho nicim nepotierala, ale po upeceni som ho potrela olejom. Preto sa tak pekne leskne.
Minulý rok som mala žlté patizóny
varecha.pravda.sk/recepty/patizon-plneny-pohankou/18566-r...
predávali ich aj tu na Slovensku, ale mne dcéra doniesla semená z Juhoafrickej republiky. Musím povedať, že ten žltý je prekrásny, ale ten biely je oveľa chutnejší.
Šatník zaplakal a ja tiež :-(
Prekrásne spracovaný receptík, pekné foto, no niet čo dodať: už len aby bolo leto