Plnený husací krk na jablkovom čatní fotorecept
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 18. novembra 2016

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na jablkové čatní: | |
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 2 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 50 ml | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Husací krk opláchneme, očistíme a stiahneme kožu z mäsa – potrebujeme kožu z krku. Kožu pred prípravou zošijeme z jednej strany.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Plnka: Husacie droby očistíme a pomelieme. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak, pridáme vajíčko, soľ, korenie, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a pridáme na pásiky nakrájanú pečeň, ktorá po upečení vytvorí krásnu mozaiku.
- 3
 Pripravenou plnkou naplníme husací krk a zašijeme aj druhý koniec. Takto pripravený krk vložíme do pekáča s olejom, prikryjeme alobalom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pred dopečením odstránime alobal, aby sa koža pripiekla dozlatista.
                                                    - 4
 Opité jablkové čatní: Šalotku nakrájame najemno, vložíme do hrnca s olejom a necháme speniť. Pridáme med a necháme ho spolu so šalotkou skaramelizovať. Do skaramelizovanej šalotky pridáme očistené a na kocky nakrájané jablká, sušené brusnice, cesnak, zázvor a nasekané orechy a zastrekneme jablčným octom. Všetko spolu dusíme do zhustnutia. Na zaver pridáme medovinu a odstavíme.
                                                     - 3
 
                                                    
                                                    
                                                    




 


5*