Plnený husací krk na jablkovom čatní fotorecept
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 18. novembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 ks |
|
400 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na jablkové čatní: | |
2 ks |
|
100 g |
|
50 g |
|
30 g |
|
50 ml |
|
100 g |
|
|
|
2 strúčiky |
|
|
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Husací krk opláchneme, očistíme a stiahneme kožu z mäsa – potrebujeme kožu z krku. Kožu pred prípravou zošijeme z jednej strany.
-
2
Plnka: Husacie droby očistíme a pomelieme. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak, pridáme vajíčko, soľ, korenie, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a pridáme na pásiky nakrájanú pečeň, ktorá po upečení vytvorí krásnu mozaiku.
- 3
Pripravenou plnkou naplníme husací krk a zašijeme aj druhý koniec. Takto pripravený krk vložíme do pekáča s olejom, prikryjeme alobalom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pred dopečením odstránime alobal, aby sa koža pripiekla dozlatista.
- 4
Opité jablkové čatní: Šalotku nakrájame najemno, vložíme do hrnca s olejom a necháme speniť. Pridáme med a necháme ho spolu so šalotkou skaramelizovať. Do skaramelizovanej šalotky pridáme očistené a na kocky nakrájané jablká, sušené brusnice, cesnak, zázvor a nasekané orechy a zastrekneme jablčným octom. Všetko spolu dusíme do zhustnutia. Na zaver pridáme medovinu a odstavíme.
- 3
5*