Plnené teľacie stehno s hrnčekovou knedľou

Zdeněk Michálek
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave a člen Gourmet klubu, 17. júna 2012
Plnené teľacie stehno s hrnčekovou knedľou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

600 g
4 ks, veľké
150 g, vcelku
1 ks
1 PL
2 ks
1 PL
1 ks, stredne veĺký
150 ml alebo vývar
300 ml
150 ml
3 PL
Hrnčeková knedľa:
12 ks, staré
3 ks
 štipka
1 balíček
200 ml




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na plátky, mierne naklepeme, osolíme, okoreníme, naukladáme naň mesiačiky z dvoch paradajok a kúsky nakrájanej šunky. Zabalíme do roliek a dáme dusiť so zvyškom paradajok, troškou cibule a troškou vývaru asi hodinu.

  2. 2

    Na masle speníme nadrobno nakrájanú šalotku, zaprášime ju múkou, krátko opražíme, zalejeme studeným vývarom, mliekom, dobre rozšľaháme a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme nastrúhaný chren a mierne varíme asi 30 minút. Počas varenia občas zamiešame, aby sa omáčka nepripálila. Do uvarenej omáčky pridáme smotanu, víno a ešte krátko povaríme. Nakoniec omáčku precedíme cez husté cedidlo, dochutíme mletým bielym korením, muškátovým orieškom a soľou.

  3. 3

    Hrnčeková knedľa: Rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme mliekom. Bielky a žĺtky osobitne vyšľaháme a jemne vmiešame do rožkov spoločne s práškom do pečiva, soľou a korením. Cesto dáme do vymastených a vysypaných formičiek alebo hrnčekov a pečieme vo vodnom kúpeli 25 minút na 160 0C.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia