Plnené morčacie stehno

sisok - fotkasisok, 28. júla 2013
Plnené morčacie stehno
Foto: sisok

V porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je toto mäsko chudé a k tomu ešte aj plné proteínov. Tentokrát som chcela skúsiť morčacie stehno. Pôvodne Zobraziť celý popisV porovnaní s ostatnými druhmi mäsa je toto mäsko chudé a k tomu ešte aj plné proteínov. Tentokrát som chcela skúsiť morčacie stehno. Pôvodne som ho chcela použiť na iný spôsob, no bol to taký pekný kus, že som musela skúsiť roládku. No a ako prílohu som pripravila bulgur - celozrnnú pšenicu, ktorú vo výrobe očistili, predvarili na pare, usušili a trochu podrvili. Bulgur sa varí ako ryža alebo cestoviny - buď vo veľkom množstve osolenej vody alebo na panvici.

2-3
porcie
30 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
2 ks
1/2 ks
1 ks
podľa chuti
4-5 plátkov
2 strúčiky
150 g
1/2 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Morčacie stehno musíme najprv vykostiť. Nie je to nič komplikované a viem, že vy ako skúsené kuchárky to máte určite zmáknuté, no pre tích, ktorí nevedia ako sa také stehno vykosťuje, fotopostup nájdete tu: http://silviahazirova.blogspot.sk/search/label/Plnené%20morčacie%20stehno

  2. 2

    Cibuľu si nakrájamé nadrobno, cesnak si popučíme. Pripravíme si menší hrniec a šplechneme 2-3 šplechy oleja. Cibuľa by sa nemala dávať do horúcej panvice, oleja, vraj by sa mala dávať, keď je panvica ešte studená (aby cibuľa nezhorkla). Keď je cibuľa priesvitná, vložíme nadrobno nakrájané mrkvy (na brunoise, viď info v záložke Extra info) a necháme spolu podusiť. Ku koncu pridáme náš voňavý popučený cesnak (čínskemu a argentínskemu cesnaku sa vyhýbam, veď cesnak z okolia je omnoho lepší a voňavejší a neprecestoval pol zemegule :) Vajíčko natvrdo a zopár malých kyslých uhoriek nakrájame na drobné kúsky a pridáme do zmesi cibuľa-mrkva. Dochutíme bylinkami, soľou, korením. Zmes necháme chvíľku vychladnúť.

  3. 3

    V prípade, ak už plnka nie je horúca, môžeme začať plniť stehno. Stehno posolíme z každej strany a vnútornú časť, kam budeme dávať plnku potrieme dijonskou horčicou. Vyložíme zopár plátkami syra (nepredpokladám, že na Slovensku nájdete tento syr, ale použíte nejaký kvalitný plesnivý syr) a prikryjeme zeleninovou plnkou. Plnku vtlačíme aj do dierky, ktorá nám vznikla vyrezaním časti spodnej kosti. Zabalíme a zaviažeme.

    Plnené morčacie stehno - obrázok 3
  4. 4

    Roládu vložíme do pekáčika, podlejeme bujónom, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 180-200°C približne 50minút.

  5. 5

    10-15 minút pred koncom dáme vrieť osolenú vodu. Keď voda začne vrieť, nasypeme do nej bulgur. Premiešame a necháme variť asi 10 minút. Čas varenia závisí od bulguru a je určite napísaný na každom obale, presne ako na cestoviny. Ja som si na panvici trošku opražila pór nakrájaný na kolieska a uvarený bulgur som s ním ešte chviľu povarila.

  6. 6

    No a už iba podávame - bulgur (alebo ryžu či zemiaky) prelejeme omáčkou z výpeku, roládu nakrájame na hrubšie kolieska (mne sa na servírovanie páči viac druhá strana stehna) :) a degustujeme.

Diskusia k receptu

venusa
Vyzera to zaujimavo, treba pomenit stereotyp. Som na rozne obmeny priloh, no bulgur som este nevyskusala. Ak je to podobny psenu, tak moze byt. Inak ja zas viem, ze cibula sa nema davat do studeneho oleja, je tazsie stravitelna. No samozrejme ani do prilis horuceho, ma sa pozvolna, iba vtedy je ok.
pusta
recept sa mi veľmi páči, len v bode 1 postrádam pripojenie vykosťovania morčacieho stehna.
prosím, mohla by si ho doplniť?
dakujem.
babidka
Tento recept u nas urcite "nezakape" pre nezaujem:-) Paci sa mi a najblizsie ked vytiahnem z mraznicky stehno z morky /podotykam , ze z morky z moho v lastneho chovu/ tak ho urobim podla teba . Bohuzial nepodarilo sa mi otvorit ten link na vykostenie ktory si nam ponukla :-( Hoci morky chovam uz roky a vykostovanie ovladam - mozno sa nieco nove naucim.
sisok
@babidka - takej skusenej kucharke ako ty urcite netreba postup vykostovania ;) ale dakujem za info o linku, pozriem sa na tento problem dnes vecer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia