Plnené cukety

pusta - fotkapusta, 14. júna 2013
Plnené cukety
Foto: pusta

Tento recept prezentovala pred niekoľkými rokmi na TV paprika židovská kuchárka Judith Stahl. Podľa pravidiel Kašrutu ho nemožno síce nazvať kosher receptom, pretože podľa Zobraziť celý popisTento recept prezentovala pred niekoľkými rokmi na TV paprika židovská kuchárka Judith Stahl. Podľa pravidiel Kašrutu ho nemožno síce nazvať kosher receptom, pretože podľa nich sa nesmie kombinovať mäsité jedlo s mliečnymi produktmi, ale svedčí pri veľkej popularite tohoto receptu práve medzi židmi o tom, že židovská kuchyňa sa modernizuje a preberá aj mediteránske vplyvy, napriek tomu recept zostáva židovský. Toto vynikajúce jedlo Vám posúvam v pôvodnej podobe.

4
porcie
30 minút
príprava
40 - 50 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
500 g (alebo hovädzie, morčacie, kuracie)
1 ks
podľa chuti
1 ČL
1 ČL
100 ml
1 ks
200 - 300 ml (hustý jogurt)
100 g (Parmigiano Reggiano/ Grana Padano/ Pecorino Romano)
 na vymazanie zapekcej nádoby
200 ml
2 strúčiky
100 ml
podľa chuti (alebo sušená)
podľa chuti (alebo sušené)
podľa chuti (alebo sušený)




Postup

  1. 1

    Cukety rozkrojíme na polovicu a vydlabeme dužinu. Vydlabané cukety vložíme do zapekacej misy vymazanej maslom. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, paradajkový pretlak, dužinu z cukety a ryžu.

  2. 2

    Pridáme soľ, čerstvo mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku, zalejeme vodou a dusíme do mäkka. Vychladnutú zmes pridáme k mäsu aj s vajcom. Dochutíme soľou a koreninami, pridáme bylinky a cesnak. Dobre prepracujeme a zmesou naplníme cukety. Vrch prelejeme kyslou smotanou. Pečieme v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 40 -50 minút. Posypeme na hrubo strúhaným syrom a zapečieme. Podávame ako hlavný chod so zemiakmi alebo dusenou ryžou.

  3. 3

    V polovičnej dávke bez prílohy môžeme podávať ako predjedlo.

Diskusia k receptu

valeri
Pochúťka určite :-)), už začínajú aj mňa v záhrade cukety, včera som si robila cuketu s bryndzou, môžem ju na každý spôsob, vlani som pridala tiež nejaké recepty na cuketu.
anina6
no aj moje cukety už budú čochvíľa, tak si recet ukladám, príde na rad takáto dobrotka.
pusta
@valeri , je to veľká pochúťka, mám odskúšané a môžem potvrdiť. židovská kuchyňa je úžasná. židia vedia, čo je dobré.
máš tu skvelé recepty na cukety, videla som ich :-)
dakujem ti.
pusta
@anina6 , áno, nastáva obdobie cukiet, čoskoro už budú vlastné i na trhu. je to vynikajúci recept, preto som ho pridala. :-)
dakujem.
elysa
@pusta jedlo presne pre mňa...aj zelenina, aj mäso, aj syr...samé dobroty, kk...
pusta
@elysa , hej, sú tam len samé dobroty. som rada, že si si dala rp do svojej kk, ak vyskúšaš, daj vedieť, ako chutilo.
dakujem.
pusta
@izabellka929 , niet nad vlastné mladé cuketky, budem veľmi rada, ak vyskúšaš, potom daj vedieť, či chutili.
dakujem.
malina
Jsem jedna z těch,která velmi ráda vyzkouší něco nového.Miluji cuketu a proto jdu do tutoho receptu.Když se nepovede,nic se neděje.Nejsem z těch,která hned všechno negativně okomentuje.Už se mi klubou malé cuketky v zahrádce,tak ukládám do KK a čekám na ty mršky,až dosáhnou svojí velikosti.Děkuji za receptík.
pusta
@malina , budem rada, ak vyskúšaš, je to veľmi dobrý recept.
kľudne ho aj kritizuj, tu si vymieňame názory a skúsenosti :-)
poteší ma, ak dáš vedieť, ako ti chutilo.
dakujem.
sracz
... príjemná a chutná zmena pestrého jedálnička, milá @pusta - mladé cuketky majú konzistenciu ako hodváb a s našim črevným systémom dokáži urobiť zázrakY! Vrelo odporúčam všetkým, ale hlavne nám "žaludkárom"! Ďakujem veľmi pekne, hlavne preto, že plnené mladé cukety som ešte neokoštoval (veľké, niekedy aj 500 mm, áno v kombinácii mletého mäsa, ryže a smotany), tak rozhodne idemE na to!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, mňa židovská kuchyňa priam fascinuje, už som to napísala veľakrát. má neskutočné lahôdky a toto je jedna z nich...
máš pravdu s tým hodvábom, len ich ty pekne sprav, okoštuj a poviem ti, že je to mana nebeská. židia vedia variť dobroty, to mi ver - a to nie som židovka, milujem ich vynikajúce jedlá P
také veľké cukety, no neviem :-) ale tu treba tie mladé a lahodné.
tá kombinácia je úžasná, ako to len oni vedia :-) aj dnes sa chytám na také niečo :-)
dakujem ti za peknú pochvalu.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia