Mäsové knedle
Mäsové knedle

Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 25. septembra 2019
Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept)
Foto: kvakac

Paráda

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Na knedle:
400 g
400 g
6 strúčikov
200 g mleté
200 g varené mleté
1 KL
2 ks
400 g
1 KL
Na kapustu:
1000 g
150 g (čistá)
2 ks väčšia
5 strúčikov
200 g
400 ml
2 PL
 (na rozriedenie)
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oškvarky a údené uvarené mäso zomelieme. Pridáme vajcia a korenie. Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich rozpučíme na kašu.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy k mäsu a oškvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách. Ďalej pridáme soľ a múku.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre spolu vymiešame až sa hmota spojí a začne sa oddeľovať od misy. Dáme do chladu na hodinu nech postojí.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ dáme do hrnca slaninu, krájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiace. Necháme riadne škvariť, až začnú ostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme strúhaný cesnak a cukor. Trošku to pripečieme.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to hneď dáme kyslú kapustu aj s vodou z nej. Dusíme a miešame až sa voda vyparí.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme kapustu. Varíme aspoň 20 minút. Ak to moc zhustlo, rozriedime vodou na nami požadovanú hustotu.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz sú dve možnosti varenia podľa toho ako chceme kapustu. Prvá možnosť - kapustu dáme na pekáč a do nej vložíme vytvarované gule o veľkosti tenisovej lopty. Dáme zapiecť na hodinu do rúry pri 200 °C. Ostane to všetko spolu pekné upečené - kapusta je suchšia a pripečená. Ja som teraz robil túto možnosť. Druha možnosť je potrieť pekáč olejom a dať naň vytvarované gule piecť pol hodinu na 200 °C a potom priliať kapustu a piecť ešte ďalšiu pol hodinu. Gule sú viac pripečené a kapusta ma viac šťavy. Robievam aj takto.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto to vyzerá po hodine pečenia. Veľká to dobrota z Vlčnova, ktorú som prvýkrat jedol na jízde králu vo Vlčnové. Ponúkala to jedna pěkna galanka. A bola u nej veľká rada. Po dlhom škemraní mi prezradila recept za fľašku oskorušovice, ktorú som kúpil vo vedľajšom stánku. Celá tá atmosféra bola dokonalá, kto to zažije je to pekná spomienka. Je to neďaleko Uherského Brodu.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nejako som sa roztopil. Tu je to na tanieri, je to sýte a dobré jedlo. Také ľudové.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Jéminečku,to je jedlo pre mňa.Fantázia. Nádhera.Ale,pozrela som na úvodný obrázok a uhádla autora.Trocha ako gemerské guľky a s tou kapustou nemá chybu.Len jedinú....že je neskorý večer a ja mám hlad :-).
Atentát! Sliny až na brade a to som obedovala kapustnicu. Recept ukladám, keď prídu mrazivé dni bude to to pravé.
Pridám malú radu.
Ak si mlieko, smotanu a múku zmiešaš najmenej 15 minút (viac nevadí) predtým ako ju budeš pridávať do hrnca, stačí už nechať prevrieť dve-tri minútky, múka je napučaná a uvarí sa hneď. Nemusíš miešať 20 minút a riskovať, že sa jedlo pripečie. Túto radu som dostala cca pre 40 rokmi od profesionálnej kuchárky. Funguje to.
Íha, toto bude dobrota najmä na zimné dni, keď sa príde z mrazivého vonkajška do teplej izby: horúce, chutné a sýte... všetci si naberáme z pekáča a každému chutí... áno, ľudové.