Mäsové knedle
Mäsové knedle

Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 25. septembra 2019
Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept)
Foto: kvakac

Paráda

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Na knedle:
400 g
400 g
6 strúčikov
200 g mleté
200 g varené mleté
1 KL
2 ks
400 g
1 KL
Na kapustu:
1000 g
150 g (čistá)
2 ks väčšia
5 strúčikov
200 g
400 ml
2 PL
 (na rozriedenie)
1 PL




Postup

  1. 1

    Oškvarky a údené uvarené mäso zomelieme. Pridáme vajcia a korenie. Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich rozpučíme na kašu.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy k mäsu a oškvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách. Ďalej pridáme soľ a múku.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre spolu vymiešame až sa hmota spojí a začne sa oddeľovať od misy. Dáme do chladu na hodinu nech postojí.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ dáme do hrnca slaninu, krájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiace. Necháme riadne škvariť, až začnú ostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme strúhaný cesnak a cukor. Trošku to pripečieme.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to hneď dáme kyslú kapustu aj s vodou z nej. Dusíme a miešame až sa voda vyparí.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme kapustu. Varíme aspoň 20 minút. Ak to moc zhustlo, rozriedime vodou na nami požadovanú hustotu.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz sú dve možnosti varenia podľa toho ako chceme kapustu. Prvá možnosť - kapustu dáme na pekáč a do nej vložíme vytvarované gule o veľkosti tenisovej lopty. Dáme zapiecť na hodinu do rúry pri 200 °C. Ostane to všetko spolu pekné upečené - kapusta je suchšia a pripečená. Ja som teraz robil túto možnosť. Druha možnosť je potrieť pekáč olejom a dať naň vytvarované gule piecť pol hodinu na 200 °C a potom priliať kapustu a piecť ešte ďalšiu pol hodinu. Gule sú viac pripečené a kapusta ma viac šťavy. Robievam aj takto.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto to vyzerá po hodine pečenia. Veľká to dobrota z Vlčnova, ktorú som prvýkrat jedol na jízde králu vo Vlčnové. Ponúkala to jedna pěkna galanka. A bola u nej veľká rada. Po dlhom škemraní mi prezradila recept za fľašku oskorušovice, ktorú som kúpil vo vedľajšom stánku. Celá tá atmosféra bola dokonalá, kto to zažije je to pekná spomienka. Je to neďaleko Uherského Brodu.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nejako som sa roztopil. Tu je to na tanieri, je to sýte a dobré jedlo. Také ľudové.

    Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Íha, toto bude dobrota najmä na zimné dni, keď sa príde z mrazivého vonkajška do teplej izby: horúce, chutné a sýte... všetci si naberáme z pekáča a každému chutí... áno, ľudové.
frezia68
Jéminečku,to je jedlo pre mňa.Fantázia. Nádhera.Ale,pozrela som na úvodný obrázok a uhádla autora.Trocha ako gemerské guľky a s tou kapustou nemá chybu.Len jedinú....že je neskorý večer a ja mám hlad :-).
finczi
Otvorím Varechu a... moje nervy...zavčas rána také chúťky! Super jedlo! Čítajúc Vaše riadky s úsmevom na perách ukladám do KK. Pekný deň!
kvakac
@farbuska (25.9.2019 21:45)

Ďakujem za koment. Nie len na zimné dní aj teraz to chutí. Kto má rád jedla takéhoto typu si príde na svoje.
kvakac
@frezia68 (25.9.2019 21:47)

Vďaka za koment. Ja už som sa poučil večer už nepozerám Varechu. Potom tie hladné sny celú noc - hrôza. Bolo mi povedané že to už aj jej babka robila, ale v peci. Tam je lepšia teplota.
kvakac
@finczi (26.9.2019 06:57)

Ďakujem za koment. Z rána je najlepšie čítať recepty, keď človek dostane na ne chuť môže si ich hneď urobiť. Alebo ich zjesť ako sused. Videl to tu, tak prišiel pozrieť, čo to je. Ja som si išiel ohrievať posledne dva knedliky a on mi ich začal koštovať až ich hneď zjedol. Dobré môžeš urobiť aj druhy krát povedal. A to ma utvrdilo, že toto jedlo chutí aj iným. Hlavne že si rozumieme.
kimlo
Tak to je fakt paráda! Až budem najbližšie variť údené tak vyskúšam. A tá kapusta nemá chybu! Smekám!
garanco
@frezia68 (25.9.2019 21:47)

Mne to tiež pripomenulo gemerské guľky, ktoré som raz robila podľa receptu z kalendára pre gazdinky. Guľky sa síce varili a podávali tiež z kyslou kapustou, ale mne to pripadalo dosť pracné.
Ale podľa @kvkac to skúsim, keď už bude kyslá kapusta, to zapekané spolu sa mi páči.
kvakac
@garanco (26.9.2019 13:44)

Vďaka za koment. Možno že sa to podoba na gemerské guľky. No neviem či chuťou. Toto je cele o kapuste, tie knedle to doladia. Spoločne to pečené urobí ohromnú viac kapustovú chuť, ktorá je nezameniteľná. Ak môžem poradiť v peci a v rímskom hrnci je to najchutnejšie. Skratka chce to riadne teplo.
garanco
@kvakac (26.9.2019 15:09)

Práve to zapekanie spolu sa mi páči, tie chute sa musia pekne prepojiť...(rímsky hrniec síce nemám, ale dobrý , vhodný pekáč áno)
izabella929
@kvaka č, poznám toto jedlo trošku inak, ale i táto verzia sa mi tiež páči..chodila som na folklórny festival priamo do dedinky na juhu SK, kde tieto guľky vznikli..robia ich ešte aj dnes podľa starej tradície a boli vynikajúce..gemerské guľky ich tam volajú..už som ich raz robila, ale bolo to veľmi dávno...hádam ich teraz pripravím, lebo si mi urobil chúťky..)iste ste si pochutnali...
kvakac
@izabella929 (26.9.2019 16:58)

Ja som toto jedlo poznal, lebo som ho jedol viackrát na Morave a veľmi mi v tejto podobe chutilo. Volajú to chlpaté knedlo ze zelím. A môžem potvrdiť že som si ho od prvého razu veľmi obľúbil. Kedysi sa varilo podobne a každý kraj ma svoje špecifika, tak isto aj Slovácko. Vďaka za koment. Skús urobiť a ver je to mňamka.
kvakac
@terinka55 (26.9.2019 17:07)

Vďaka za koment. Len mám oči otvorené a keď sa mi niečo páči, tak sa chcem podeliť o dobroty aj s ostatnými. Vždy nájde niekto komu príde na chuť.
ubka
@kvakac , dobre si to nakvakal:-)) výborné jedlo,nakoniec,ako všetky od Teba....suzvučim s Tvojou chuťou:-))
2x kvakac a haji
kvakac
@ubka (26.9.2019 20:33)

Vďaka za koment. Ja veru rád kvákam. Som rád, že aj iný majú podobné chúťky.
2x haji a ubka
jerica
Super recept, inšpirácia po ruke. Vyskúšam, jedine čo vynechám je mlieko, múka a cesnak. Sladká smotana 33% to zahustí v kapustičke.
haji
Jsem si u tohoto receptu doplnila vzdělání. Vlčnov sice mám na dohled, znám vyhlášené Vlčnovské vdolečky - koláčky, ale takovéto chlupaté knedlíky neznám. Jak je vidět, mám gastro-mezery. Co mezery, přímo propasti. Jsi mě, milý @Kvakac , dostal!
Moc pěkný recept, chutit takové knedlíky musí úžasně, hmmm Postup i fota super, pomalu dostávám čichové halucinace. Krásná a záslužná práce!
Vidím, že tě to na naši stranu táhne!
kvakac
@haji (27.9.2019 11:55)

Ďakujem za koment. Navštevoval som takéto akcie. Aj na Havřické trnkobraní mám pekne spomienky. Treba chodiť tými správnymi smermi a človek sa veľa dozvie. No už som sa usadil na jednom mieste, tak len rekapitulujem.
1x haji
sovka62
Atentát! Sliny až na brade a to som obedovala kapustnicu. Recept ukladám, keď prídu mrazivé dni bude to to pravé.
Pridám malú radu.
Ak si mlieko, smotanu a múku zmiešaš najmenej 15 minút (viac nevadí) predtým ako ju budeš pridávať do hrnca, stačí už nechať prevrieť dve-tri minútky, múka je napučaná a uvarí sa hneď. Nemusíš miešať 20 minút a riskovať, že sa jedlo pripečie. Túto radu som dostala cca pre 40 rokmi od profesionálnej kuchárky. Funguje to.
kvakac
@sovka62 (27.9.2019 14:05)

Vďaka za komentár. Áno máš pravdu. Aj som mal dlhšie zarobenú muku s mliekom. Ja som to robil dlhšie nie len kvôli muke, ale aby to bolo také ťahavé ako sop... , vtedy je to najchutnejšie. Musí to spolu dlhšie
prejsť aby sa dokonale spojila spoločná chuť. Vidno to aj na obrázku. To mňa zase naučil jeden varechač a musím mu
dať za pravdu. Je to fakt chutnejšie a lepšie spojené, pritom chuť múky sa vytratí. Takú mám ja skúsenosť. Ono aj tak si to niektorý prispôsobia podla seba. Hlavne že nám chutia dobroty.
1x haji
evanaaa
@kvakac , vďaka za recept a najmä za inšpiráciu, rozhodla som sa v najbližšej dobe toto spraviť, teda podobné, snáď sa nenahneváš, že si ho trochu prispôsobím....ja totiž nespravím guľky, ale tú zemiakovomäsovú zmes dám ako vrstvu naspodok pekáča (vymasteného) a na to rozložím kapustu, tú zalejem smotanou, v nej skúsim rozhabarkovať vajcia a troška múky. Uvidím, čo z toho bude, hádam sa to bude dať jesť :-)
1x kvakac
kvakac
@evanaaa (27.9.2019 18:11)

Vďaka za koment. Prečo by som sa mal hnevať. Veď o tom varenie je inšpirovať druhých. To by mohlo byť tiež dobré. Daj potom vedieť, ako to dopadlo. Keď dobré tak to zaves na net. Nikdy nevieš či to nebude slávne jedlo.
hubata
Fantázia tieto moravské jedlá: jednoduché, ale pritom krásne skombinované chute. Tá slaninka s kapustou musí voňať až u tretích susedov. Ukladám do KK s veľkou vďakou a pridávam pochvalu za krásny fotopopis, za krásne vyznanie Moravákom, ich srdečnosti, pohostinnosti a múdrosti. Ešte raz vďaka.
kvakac
@hubata (27.9.2019 20:28)

Vďaka za pekný koment. To je fakt že sú pohostinný a srdečný. Keď tam našinec zavíta cíti sa tam ako doma. Tie atmosféry sú ozaj príjemne.
monty469
Tak tento recept ma dostal. Uz je v k.k a coskoro naň pride ....:-) Ako stvoreny na tieto jesenne dni, aspoň pre mňa
1x kvakac
kvakac
@monty469 (1.10.2019 10:06)

Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš. Nám chutí a hlavne mne.
chemik
@sovka62 (27.9.2019 14:05)

A zase mi nedá, abych nezareagoval jako chemik. Postup dle kvalifikované kuchařky možná po 15 minutovém napučení mouky zkrátí dobu vaření , ale v žádném případě se mouka nerozloží na jednodušší sacharidy a neztratí moučnou chuť. Pokud nechci, aby se moukou zaklochtané (zatrepané) jídlo 15-20 minutovým varem nerozpadlo, je kvůli odstranění moučné chuti vhodnější zahušťovat povařenou světlou jíškou resp. bešamelem. Z nějakého kuchařům neznámého důvodu si kuchařky často cení ušetřených pár minut času více než dokonalejší chuti omáčky.
45678
@kvakac , tak tento recept mi sadol ako r... Na š... ľ:-)) jedla som toto jedlo na Morave, na slávnostiach, aj som sa snažila improvizovať, lebo ja som nemala taký šarm, ako Ty, aby som získala presný recept:-), takže som to nezvládla k dokonalosti, ďakujem a uložím na chladnejšie dní. Teraz mi bohate stačí orosený pohár s pivom. Pozdravujem a prajem krásne slnečné dni 👍

1x kvakac