Plnená šunka
Plnená šunka

Plnená šunka

kvakac - fotkakvakac, 13. februára 2020
Plnená šunka
Foto: kvakac

Je to taká dobrá pochúťka. Recept je náročnejší na čas, ale výroba je jednoduchá. Oplatí sa to skúsiť.

180 minút
na 75 °C

Suroviny

1000 g
25 g (82 %)
1 KL
1 KL
1/2 KL
Na plnku:
100 g (82 %)
100 g (West Country Farmhouse)
5 strúčikov
Na obalenie:
40 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové kare očistíme a orežeme po dĺžke, tak aby nám vošlo do šunkovaru. Prispôsobíme dĺžku mäsa, tak aby sa nám šukovar dal potom zavrieť. Cez stred mäsa tenkým a dlhým nožom narežeme otvor do kríža cez celú dĺžku. Vtlačíme do otvoru rúrku na pečenie, aby nám v strede ostal otvor. (Ja požívam koncovku z mäsového mlynčeku na navliekanie čriev, ktorú mám prispôsobenú na potrebnú dĺžku.)

  2. 2

    Takto pripravené mäso dobre navlhčíme a potrieme zmesou soli a korenia, použijeme všetko množstvo napísane v surovinách. Mäso vložíme do sáčku a potom do šunkovaru, do stredu otvoru (rúrky) dáme 25 g masla a sáčok uzavrieme. Šunkovar zatvoríme a uložíme do chladničky na dva dni.

  3. 3

    Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do hrnca s vodou, tak aby voda v hrnci bola asi 1 cm od vrchu šunkovaru. Varíme tri hodiny na 70 °C až 80 °C. Aby sa robili sem tam bublinky, ale nevarilo. Ono hodina pomaly trvá pokiaľ dosiahnete požadovanú teplotu. Zatiaľ si vytiahnete maslo na plnku do tepla, aby zmäklo.

    Plnená šunka - obrázok 3
  4. 4

    Po troch hodinách šunkovar vytiahneme z horúcej vody a vložíme do riadne studenej vody, aby sa vytvoril šok pre mäso. Po dobu chladenia si urobíme plnku - maslo, strúhaný čedar a strúhaný cesnak dobre vymiešame. Po ochladnutí vytiahneme mäso zo šunkovaru a z mäsa vytiahneme rúrku. Otvor v šunke naplníme plnkou. Na alobal dáme mletú papriku a šunku na nej dobre vyváľame. Šunku zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na 12 hodín vyzrieť. Potom už len pozeráme či je zrelá. No u nás akosi nevie dozrieť.

    Plnená šunka - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
To je nádhera a že chutná - u teba nepochybujem. Výborné na slávnostnejšie studené misy. Neviem, či ešte nájdem niekde v špajzy šunkovar. Neterka bude oslavovať 30., tak by to bola novota - dobrota. Ši šikovník....
2x kvakac, haji
Haha, dobre si ma pobavil, že recept je náročnější na čas, ale výroba jednoduchá! Jsem se ztratila už v bodě 2. No co už, přečtu zítra ráno recept znovu, bo teď už mi jen tečú slinky a hlava nebere... Jsi neskutečně vynalézavý, foto vypadá super žravě!
@motyka (13.2.2020 19:36)

Vďaka za koment. Na studenú misu to sa tiež hodí. Ta plnka v strede spojená mäsom dodá ohromnú chuť. Cesnak si treba upraviť podla seba. Mne stej plnky ešte ostalo na chleby. Ten sýr tam tiež dáva správnu príchuť.
2x haji, motyka