Plnená šunka
Plnená šunka

Plnená šunka

kvakac - fotkakvakac, 13. februára 2020
Plnená šunka
Foto: kvakac

Je to taká dobrá pochúťka. Recept je náročnejší na čas, ale výroba je jednoduchá. Oplatí sa to skúsiť.

180 minút
na 75 °C

Suroviny

1000 g
25 g (82 %)
1 KL
1 KL
1/2 KL
Na plnku:
100 g (82 %)
100 g (West Country Farmhouse)
5 strúčikov
Na obalenie:
40 g




Postup

  1. 1

    Bravčové kare očistíme a orežeme po dĺžke, tak aby nám vošlo do šunkovaru. Prispôsobíme dĺžku mäsa, tak aby sa nám šukovar dal potom zavrieť. Cez stred mäsa tenkým a dlhým nožom narežeme otvor do kríža cez celú dĺžku. Vtlačíme do otvoru rúrku na pečenie, aby nám v strede ostal otvor. (Ja požívam koncovku z mäsového mlynčeku na navliekanie čriev, ktorú mám prispôsobenú na potrebnú dĺžku.)

  2. 2

    Takto pripravené mäso dobre navlhčíme a potrieme zmesou soli a korenia, použijeme všetko množstvo napísane v surovinách. Mäso vložíme do sáčku a potom do šunkovaru, do stredu otvoru (rúrky) dáme 25 g masla a sáčok uzavrieme. Šunkovar zatvoríme a uložíme do chladničky na dva dni.

  3. 3

    Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do hrnca s vodou, tak aby voda v hrnci bola asi 1 cm od vrchu šunkovaru. Varíme tri hodiny na 70 °C až 80 °C. Aby sa robili sem tam bublinky, ale nevarilo. Ono hodina pomaly trvá pokiaľ dosiahnete požadovanú teplotu. Zatiaľ si vytiahnete maslo na plnku do tepla, aby zmäklo.

    Plnená šunka - obrázok 3
  4. 4

    Po troch hodinách šunkovar vytiahneme z horúcej vody a vložíme do riadne studenej vody, aby sa vytvoril šok pre mäso. Po dobu chladenia si urobíme plnku - maslo, strúhaný čedar a strúhaný cesnak dobre vymiešame. Po ochladnutí vytiahneme mäso zo šunkovaru a z mäsa vytiahneme rúrku. Otvor v šunke naplníme plnkou. Na alobal dáme mletú papriku a šunku na nej dobre vyváľame. Šunku zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na 12 hodín vyzrieť. Potom už len pozeráme či je zrelá. No u nás akosi nevie dozrieť.

    Plnená šunka - obrázok 4

Diskusia k receptu

motyka
To je nádhera a že chutná - u teba nepochybujem. Výborné na slávnostnejšie studené misy. Neviem, či ešte nájdem niekde v špajzy šunkovar. Neterka bude oslavovať 30., tak by to bola novota - dobrota. Ši šikovník....
2x kvakac a haji
haji
Haha, dobre si ma pobavil, že recept je náročnější na čas, ale výroba jednoduchá! Jsem se ztratila už v bodě 2. No co už, přečtu zítra ráno recept znovu, bo teď už mi jen tečú slinky a hlava nebere... Jsi neskutečně vynalézavý, foto vypadá super žravě!
kvakac
@motyka (13.2.2020 19:36)

Vďaka za koment. Na studenú misu to sa tiež hodí. Ta plnka v strede spojená mäsom dodá ohromnú chuť. Cesnak si treba upraviť podla seba. Mne stej plnky ešte ostalo na chleby. Ten sýr tam tiež dáva správnu príchuť.
2x haji a motyka
kvakac
@haji (13.2.2020 19:57)

Vďaka za koment. Skutočné nie je to zložité. Kare je niekedy hrubšie ako nádoba šunkovaru, tak ju treba skresať aby vošla do neho. Dĺžku treba tiež prispôsobiť, lebo na vrchnáku šunkovaru je pružina, preto aby sa to dalo zatvoriť. V strede ta troška masla pri varení doladí chuť mäsa. Nič zložite, to len na prvý pohľad sa tak javí. No potom na jazyku nebíčko a v brušku slasť.
2x haji a motyka
používateľ nemá avatar
123
123
parádny recept, šunkovar mám/kdesi na poličke v špajzi/... postup chápem, ale - "uložiť mäso do sáčka"- aký sáčok? A prečo?
1x kvakac
begonia2
Ta vyzerá vynikajúco, dala by som si na raňajky. @123 mäso sa v šunkovari varí v sáčku. Kupujú sa priamo na šunkovar ja ich kupujem v Kinekuse.
1x kvakac
kvakac
@123 (13.2.2020 21:15)

Vďaka za koment. Už to vysvetlila @Begonia2 a ja len dopĺňam, to sú priamo na mieru toho šunkovaru tie sáčky. Samozrejme potom sa tá šunka aj ľahšie vyťahuje zo šunkovaru.
používateľ nemá avatar
123
123
@begonia2 (14.2.2020 05:45)

ďakujem, nerobila som so šunkovarom roky... až potom mi došlo, prečo sáčok...
1x kvakac
používateľ nemá avatar
123
123
@kvakac (14.2.2020 08:05)

ďakujem, - ako som už písala, zabudla som ako sa to robí...
1x kvakac
kimlo
Ďalšia dobrota od Teba, šunkovar mám, asi príde na rad...
1x kvakac
kvakac
@olinecka (14.2.2020 18:54)

Vďaka za koment to je pravda domáca práca je najlepšia.
kvakac
@kimlo (14.2.2020 19:05)

Vďaka za koment . Ja som sa teraz dal na výrobu rôznych druhov šunky. Skúšam ktoré nám budu najviac chutiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia