Foto: kvakac
Je to taká dobrá pochúťka. Recept je náročnejší na čas, ale výroba je jednoduchá. Oplatí sa to skúsiť.
na 75 °C
Suroviny
1000 g |
|
25 g (82 %) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
Na plnku: | |
100 g (82 %) |
|
100 g (West Country Farmhouse) |
|
5 strúčikov |
|
Na obalenie: | |
40 g |
|
Postup
-
1
Bravčové kare očistíme a orežeme po dĺžke, tak aby nám vošlo do šunkovaru. Prispôsobíme dĺžku mäsa, tak aby sa nám šukovar dal potom zavrieť. Cez stred mäsa tenkým a dlhým nožom narežeme otvor do kríža cez celú dĺžku. Vtlačíme do otvoru rúrku na pečenie, aby nám v strede ostal otvor. (Ja požívam koncovku z mäsového mlynčeku na navliekanie čriev, ktorú mám prispôsobenú na potrebnú dĺžku.)
- 2
Takto pripravené mäso dobre navlhčíme a potrieme zmesou soli a korenia, použijeme všetko množstvo napísane v surovinách. Mäso vložíme do sáčku a potom do šunkovaru, do stredu otvoru (rúrky) dáme 25 g masla a sáčok uzavrieme. Šunkovar zatvoríme a uložíme do chladničky na dva dni.
- 3
Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do hrnca s vodou, tak aby voda v hrnci bola asi 1 cm od vrchu šunkovaru. Varíme tri hodiny na 70 °C až 80 °C. Aby sa robili sem tam bublinky, ale nevarilo. Ono hodina pomaly trvá pokiaľ dosiahnete požadovanú teplotu. Zatiaľ si vytiahnete maslo na plnku do tepla, aby zmäklo.
- 4
Po troch hodinách šunkovar vytiahneme z horúcej vody a vložíme do riadne studenej vody, aby sa vytvoril šok pre mäso. Po dobu chladenia si urobíme plnku - maslo, strúhaný čedar a strúhaný cesnak dobre vymiešame. Po ochladnutí vytiahneme mäso zo šunkovaru a z mäsa vytiahneme rúrku. Otvor v šunke naplníme plnkou. Na alobal dáme mletú papriku a šunku na nej dobre vyváľame. Šunku zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na 12 hodín vyzrieť. Potom už len pozeráme či je zrelá. No u nás akosi nevie dozrieť.
Tiež šunka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vďaka za koment. Na studenú misu to sa tiež hodí. Ta plnka v strede spojená mäsom dodá ohromnú chuť. Cesnak si treba upraviť podla seba. Mne stej plnky ešte ostalo na chleby. Ten sýr tam tiež dáva správnu príchuť.
Vďaka za koment. Skutočné nie je to zložité. Kare je niekedy hrubšie ako nádoba šunkovaru, tak ju treba skresať aby vošla do neho. Dĺžku treba tiež prispôsobiť, lebo na vrchnáku šunkovaru je pružina, preto aby sa to dalo zatvoriť. V strede ta troška masla pri varení doladí chuť mäsa. Nič zložite, to len na prvý pohľad sa tak javí. No potom na jazyku nebíčko a v brušku slasť.
Vďaka za koment. Už to vysvetlila @Begonia2 a ja len dopĺňam, to sú priamo na mieru toho šunkovaru tie sáčky. Samozrejme potom sa tá šunka aj ľahšie vyťahuje zo šunkovaru.
Vďaka za koment a vysvetlenie. Dnes ju máme opäť na raňajky - chutí čo už.
ďakujem, nerobila som so šunkovarom roky... až potom mi došlo, prečo sáčok...
ďakujem, - ako som už písala, zabudla som ako sa to robí...
Vďaka za koment to je pravda domáca práca je najlepšia.
Vďaka za koment . Ja som sa teraz dal na výrobu rôznych druhov šunky. Skúšam ktoré nám budu najviac chutiť.