Pečená šunka s maslovou zeleninou a vajíčkovou penou
šéfkuchár, 6. mája 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
na 185 °C
Suroviny
1,5 kg (alebo zo stehna)) |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
4 ks (varný typ A) |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
50 ml |
|
150 ml |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na dozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Zaúdenú šunku z pleca alebo stehna najlepšie deň vopred uvaríme domäkka v mierne osolenej vode spolu s 2 – 3 bobkovými listami a borievkami. Dĺžka varenia je asi 1,5 až 2 hodiny. Šunku vyberieme, necháme trochu schladiť, vývar odložíme. Kožu narežeme a napicháme do nej niekoľko klinčekov. Pečieme v rúre vyhriatej na 185 °C asi 1,5 – 2 hodiny dozlatista.
- 2
Medzitým očistíme a nakrájame mrkvu, ktorú v silnom vývare zo šunky domäkka uvaríme alebo len do chrumkava blanšírujeme, ku koncu pridáme aj hrášok. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnomerné kocky.
- 3
Vajíčková pena: Vajcia a žĺtky zmiešame s bielym vínom, dochutíme soľou, horčicou a bielym mletým korením. Pridáme 100 ml vývaru z mäsa, olej a vlejeme cez sitko a lievik do fľaše na prípravu šľahačky. Napustíme jednou bombičkou s plynom NO2 a poriadne zatrasieme. Odložíme, kým nebudeme servírovať.
- 4
Ak nemáme doma fľašu na prípravu šľahačky, pripravíme vajíčkovú penu vo vodnom kúpeli. Dôkladne, do hustej peny šľaháme žĺtky, postupne prilievame biele víno, dochutíme soľou, horčicou a bielym mletým korením. Namiesto oleja postupne za stáleho šľahania prilievame rozpustené maslo a 100 ml vývaru zo šunky.
- 5
Na lyžici masla opečieme zemiaky, keď chytajú farbu, pridáme predpripravenú mrkvu, hrášok, dochutíme soľou, mletým bielym korením a muškátovým orieškom.
- 6
Šunku nakrájame a spolu so zemiakmi a zeleninou servírujeme na tanier. Pridáme vajíčkovú penu, ozdobíme bylinkami a ihneď servírujeme.
Tiež šunka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu