Pečená šunka
Pečená šunka

Pečená šunka s maslovou zeleninou a vajíčkovou penou

Rasťo Krampl
šéfkuchár, 6. mája 2022
Pečená šunka s maslovou zeleninou a vajíčkovou penou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
8
porcií
90-120 minút
na 185 °C

Suroviny

1,5 kg (alebo zo stehna))
2 ks
2 ks
4 PL
1 PL
4 ks (varný typ A)
2 ks
4 ks
50 ml
150 ml
1 PL
Na dozdobenie:




Postup

  1. 1

    Zaúdenú šunku z pleca alebo stehna najlepšie deň vopred uvaríme domäkka v mierne osolenej vode spolu s 2 – 3 bobkovými listami a borievkami. Dĺžka varenia je asi 1,5 až 2 hodiny. Šunku vyberieme, necháme trochu schladiť, vývar odložíme. Kožu narežeme a napicháme do nej niekoľko klinčekov. Pečieme v rúre vyhriatej na 185 °C asi 1,5 – 2 hodiny dozlatista.

  2. 2

    Medzitým očistíme a nakrájame mrkvu, ktorú v silnom vývare zo šunky domäkka uvaríme alebo len do chrumkava blanšírujeme, ku koncu pridáme aj hrášok. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnomerné kocky.

  3. 3

    Vajíčková pena: Vajcia a žĺtky zmiešame s bielym vínom, dochutíme soľou, horčicou a bielym mletým korením. Pridáme 100 ml vývaru z mäsa, olej a vlejeme cez sitko a lievik do fľaše na prípravu šľahačky. Napustíme jednou bombičkou s plynom NO2 a poriadne zatrasieme. Odložíme, kým nebudeme servírovať.

  4. 4

    Ak nemáme doma fľašu na prípravu šľahačky, pripravíme vajíčkovú penu vo vodnom kúpeli. Dôkladne, do hustej peny šľaháme žĺtky, postupne prilievame biele víno, dochutíme soľou, horčicou a bielym mletým korením. Namiesto oleja postupne za stáleho šľahania prilievame rozpustené maslo a 100 ml vývaru zo šunky.

  5. 5

    Na lyžici masla opečieme zemiaky, keď chytajú farbu, pridáme predpripravenú mrkvu, hrášok, dochutíme soľou, mletým bielym korením a muškátovým orieškom.

  6. 6

    Šunku nakrájame a spolu so zemiakmi a zeleninou servírujeme na tanier. Pridáme vajíčkovú penu, ozdobíme bylinkami a ihneď servírujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia