Plnená šunka

Plnená šunka

Autor receptu: kvakac

Je to taká dobrá pochúťka. Recept je náročnejší na čas, ale výroba je jednoduchá. Oplatí sa to skúsiť.

180 minút
na 75 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové kare očistíme a orežeme po dĺžke, tak aby nám vošlo do šunkovaru. Prispôsobíme dĺžku mäsa, tak aby sa nám šukovar dal potom zavrieť. Cez stred mäsa tenkým a dlhým nožom narežeme otvor do kríža cez celú dĺžku. Vtlačíme do otvoru rúrku na pečenie, aby nám v strede ostal otvor. (Ja požívam koncovku z mäsového mlynčeku na navliekanie čriev, ktorú mám prispôsobenú na potrebnú dĺžku.)
  2. Takto pripravené mäso dobre navlhčíme a potrieme zmesou soli a korenia, použijeme všetko množstvo napísane v surovinách. Mäso vložíme do sáčku a potom do šunkovaru, do stredu otvoru (rúrky) dáme 25 g masla a sáčok uzavrieme. Šunkovar zatvoríme a uložíme do chladničky na dva dni.
  3. Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do hrnca s vodou, tak aby voda v hrnci bola asi 1 cm od vrchu šunkovaru. Varíme tri hodiny na 70 °C až 80 °C. Aby sa robili sem tam bublinky, ale nevarilo. Ono hodina pomaly trvá pokiaľ dosiahnete požadovanú teplotu. Zatiaľ si vytiahnete maslo na plnku do tepla, aby zmäklo.
  4. Po troch hodinách šunkovar vytiahneme z horúcej vody a vložíme do riadne studenej vody, aby sa vytvoril šok pre mäso. Po dobu chladenia si urobíme plnku - maslo, strúhaný čedar a strúhaný cesnak dobre vymiešame. Po ochladnutí vytiahneme mäso zo šunkovaru a z mäsa vytiahneme rúrku. Otvor v šunke naplníme plnkou. Na alobal dáme mletú papriku a šunku na nej dobre vyváľame. Šunku zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na 12 hodín vyzrieť. Potom už len pozeráme či je zrelá. No u nás akosi nevie dozrieť.