Plnená paprika, tak ako ju robím ja fotorecept
Foto: luwinka
Dnešný obed. Naša obľúbená plnená paprika.
príprava
Suroviny
200 g |
|
500 g mleté |
|
2 strúčiky |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
120 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
2 litre |
|
Zásmažka: | |
|
|
4 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr si uvaríme ryžu, ktorú trochu osolíme. Keď je vychladnutá, tak ju zmiešame s pomletým mäsom. Pridáme roztlačený cesnak, vajce, majoránku, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu vymiešame a masu odložíme na pol hodiny bokom, aby sa chute spojili.
-
2
Pripravíme si paradajkový pretlak.
-
3
Teraz si urobíme zásmažku. Do menšieho kastrólika dáme trochu oleja, pridáme múku, čierne korenie, mletú červenú papriku a majoránku. Na slabom ohni osmažíme.
- 4
Do veľkého hrnca nalejeme vodu, ktorú ocukríme, osolíme a necháme ju zovrieť. Pridáme paradajkový pretlak a bobkový list. Necháme chvíľu povariť a pridáme zásmažku, ktorú sme si rozmiešali s teplou vodou. Vznikne nám paradajková omáčka.
- 5
Teraz mäsovou zmesou naplníme papriky. Z ostatného mäsa vyformujeme guľky.
- 6
Dáme ich variť do paradajkovej omáčky. Zakryjeme pokrievkou a varíme 1 hodinu.
- 7
A máme uvarené.
- 8
Podávame s knedľou, my sme mali chlebík.
- 4
Keď som slúžil a ČSĽA bol som mesiac v kuchyni dozorčí,lebo bola spartakiáda 75,tak sme len zabezpečovali útvar.Bol tam vtedy veľmi šikovný kuchár Víťa, a ten ma zasvetil do kadejakých tajov varenia.Práve on mi hovoril,že mi ukáže ako sa robia správne "plněný paprikový lusky"On ich tak isto najprv upiekol v rúre.Omáčka síce paradajková,ale on ju dokázal navariť tak,že som ju jedol aj ja,čo paradajky a omáčky z nich nemôžem.Bol to Pán kuchár.
ja tiež papriky pečiem, guľky nerobím a tá smotana, tú najbližšie vyskúšam pridať, môže to byť fajnové, mňam
Mal som neblahé skúsenosti s kupovaným rajčinovým pretlakom či už v plechovke alebo v skle, raz bol veľmi kyslý, inokedy mal zvláštnu chuť alebo prírodne nerajčinový ale rajčinový umelo...
Riešil som to použitím drvených paradajok v skle, teraz od Tomata, a pasírované paradajky od Petti. Zmiešaním dostanem veľmi chutnú paradajkovú zmes, ktorú podľa potreby ponorným mixérom rozmixujem, aby som paradajky ešte viac rozdrvil a túto zmes použijem na omáčku. Samo, že ideálny doma vykuchtený paradajkový pretlak podľa vlastnej chuti.
Pred varením do omáčky pridávam 2 - 3 klinčeky, 1-2 guličky nového korenia, kúsok celej škorice a primerane 4- farebného korenia.
Pred plnením papriky odrežem jej špic, aby tam vznikol otvor, cez ktorý vytlačím vzduch pri
plnení papriky zmesou.
Pred dovarením tam podľa potreby primerane šprcnem sladkú smotanu...:-)