Plnená paprika
Plnená paprika

Plnená paprika, tak ako ju robím ja fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 5. júla 2020
Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept)
Foto: luwinka

Dnešný obed. Naša obľúbená plnená paprika.

60 minút
príprava

Suroviny

200 g
500 g mleté
2 strúčiky
4 ks
2 ks
4 PL
120 g
1 ks
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
2 litre
Zásmažka:
4 PL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si uvaríme ryžu, ktorú trochu osolíme. Keď je vychladnutá, tak ju zmiešame s pomletým mäsom. Pridáme roztlačený cesnak, vajce, majoránku, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu vymiešame a masu odložíme na pol hodiny bokom, aby sa chute spojili.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si paradajkový pretlak.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si urobíme zásmažku. Do menšieho kastrólika dáme trochu oleja, pridáme múku, čierne korenie, mletú červenú papriku a majoránku. Na slabom ohni osmažíme.

  4. 4

    Do veľkého hrnca nalejeme vodu, ktorú ocukríme, osolíme a necháme ju zovrieť. Pridáme paradajkový pretlak a bobkový list. Necháme chvíľu povariť a pridáme zásmažku, ktorú sme si rozmiešali s teplou vodou. Vznikne nám paradajková omáčka.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz mäsovou zmesou naplníme papriky. Z ostatného mäsa vyformujeme guľky.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme ich variť do paradajkovej omáčky. Zakryjeme pokrievkou a varíme 1 hodinu.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A máme uvarené.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s knedľou, my sme mali chlebík.

    Plnená paprika, tak ako ju robím ja (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Mleté mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Letné, Varené

Diskusia k receptu

budkar
Prosím, skús dať do základu omáčky orestovanú cibuľku a potom ju rozmixuj. Pretože ide o čiernu omáčku získa na chuti.
katarina64
Presne na ten paradajkovy pretlak nedam dopustit...inak robim tiez podobne,len ja davam plnenu papriku dusit a zapekat najskor do rury na cibulke a potom vypek precedim a dam do omacky...ale ukladam i tento recept...vzdy je dobre sa poucit
bembo
Výborné jedlo v našej rodine obľúbené.Robievam často.Papriku robím presne ako ty,ale raz som vynechal cesnak,a ostatným členom rodiny to chutilo viac bez cesnaku, mne to bolo jedno.Čo sa týka omáčky,paradajky sú môj úhlavný nepriateľ,a príčina pálenia žáhy.Raz som skúsil nahradiť paradajkový pretlak Ajvarom,a už to bolo pre mňa ako stvorené.Odvtedy robím len s Ajvarom.Býva aj s paradajkami aj bez,ale tam i to malé množstvo paradajok neprekáža.
bembo
@dr (6.7.2020 06:27)

Keď som slúžil a ČSĽA bol som mesiac v kuchyni dozorčí,lebo bola spartakiáda 75,tak sme len zabezpečovali útvar.Bol tam vtedy veľmi šikovný kuchár Víťa, a ten ma zasvetil do kadejakých tajov varenia.Práve on mi hovoril,že mi ukáže ako sa robia správne "plněný paprikový lusky"On ich tak isto najprv upiekol v rúre.Omáčka síce paradajková,ale on ju dokázal navariť tak,že som ju jedol aj ja,čo paradajky a omáčky z nich nemôžem.Bol to Pán kuchár.
jarami
@dr (6.7.2020 06:27)

ja tiež papriky pečiem, guľky nerobím a tá smotana, tú najbližšie vyskúšam pridať, môže to byť fajnové, mňam
jankov
Podobne robím plnenú papriku a ja, u nás je veľmi obľúbená, je to jednoduché a sýte jedlo...
Mal som neblahé skúsenosti s kupovaným rajčinovým pretlakom či už v plechovke alebo v skle, raz bol veľmi kyslý, inokedy mal zvláštnu chuť alebo prírodne nerajčinový ale rajčinový umelo...
Riešil som to použitím drvených paradajok v skle, teraz od Tomata, a pasírované paradajky od Petti. Zmiešaním dostanem veľmi chutnú paradajkovú zmes, ktorú podľa potreby ponorným mixérom rozmixujem, aby som paradajky ešte viac rozdrvil a túto zmes použijem na omáčku. Samo, že ideálny doma vykuchtený paradajkový pretlak podľa vlastnej chuti.
Pred varením do omáčky pridávam 2 - 3 klinčeky, 1-2 guličky nového korenia, kúsok celej škorice a primerane 4- farebného korenia.
Pred plnením papriky odrežem jej špic, aby tam vznikol otvor, cez ktorý vytlačím vzduch pri
plnení papriky zmesou.
Pred dovarením tam podľa potreby primerane šprcnem sladkú smotanu...:-)