Foto: miskamm
Dnes sme na prechádzke s priateľom šli popri záhradkách a hádali sme ktoré bylinky sa ako volajú. Ja mám stále slovenské názvy v hlave, Zobraziť celý popisDnes sme na prechádzke s priateľom šli popri záhradkách a hádali sme ktoré bylinky sa ako volajú. Ja mám stále slovenské názvy v hlave, tak som si aspon preverila moje jazykové znalosti. Pri tymiáne alebo ako domácky nazývaná materiná dúška mi/ nám prišla na chuť plnená paprika. Tak sme sa teda dali po príchode domov do varenia. :-) ja som varila a priateľ mi nezavadzal pri varení, tak aspon nastoloval. Veľmi nám chutilo, tak dúfam že sa aj vy nechate inšpirovať. Dobrú chuť
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ryžu uvaríme v slanej vode v pomere 1:2 hrnčeka ryže k vode, môžeme pridať aj trochu tymiánu. Papriku umyjeme, odstránime jadrovníky.
-
2
Mleté mäso zmiešame s korením, trocha soli (pozor ryža je slaná, tak radšej menej soli), horčicou a tymiánom.
-
3
Pridáme vychladnutú ryžu a dobre premiešame s mäsom. Zmesou naplníme papriky (Asi tak do ¾, zmes sa varením zväčší). Ak nám ostala zmes urobíme mäsové guľy. Zmes vymiešame s múkou a vajíčkom a vytvarujeme malé mäsové guľky.
-
4
Plnenú papriku uvaríme v slanej vode do mäkka (ca 30-35 minút na stredne vysokom ohni). Ak máme aj mäsové guľky, pridáme 5 minút pred koncom.
-
5
Uvarenú papriku vyberieme ale vodu nevylievame! Papriku zatiaľ môžeme dať do predohriatej rúry.
-
6
Zemiaky si umyjeme a uvaríme do mäkka. (Ja som mala malé nové zemiaky, tak som ich uvarila v šupke. Inak zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode podľa veľkosti 15-20 minút)
-
7
Za stáleho miešania opražíme hladkú múku v horúcom oleji. Za stáleho miešania pridáme studené mlieko a neustále miešame. Pridáme paradajkový pretlak a štipku škorice. Neustále miešame. Pomaly pridávame vodu z uvarených paprík a za stáleho miešania privedieme do varu. Dochutíme soľou, korením a tymiánom. (Kto má rád omáčku sladšiu, môže pridať trochu cukru alebo kečup. Ja som dala viac byliniek.)
-
8
Do omáčky vložíme papriku (a guľky) a povaríme 2-3 minúty. Podávame so zemiakmi alebo ryžou. Ako prílohu podávame zelený šalát s bylinkovým dresingom.
Diskusia k receptu