Pletený závin, plnený jablkami, orechmi a marcipánom fotorecept
Foto: elenas
Výborný koláč na sviatočný stôl a iné priležitosti.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
380 g |
|
30 g |
|
150 ml |
|
50 g |
|
2 ks |
|
1/3 ČL |
|
50 g |
|
|
|
Plnka: | |
2-3 ks |
|
1 bal. |
|
2-3 PL |
|
1 ČL |
|
50 g (alebo mandle) |
|
50 g |
|
50 ml |
|
50-100 g |
|
|
|
Poleva: | |
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme kvások: droždie, 1 ČL cukru, 1 PL múky a 50 ml teplého mlieka premiešame a necháme vykysnúť.
-
2
Múku, soľ, cukor a citónovú kôru premiešame. Pridáme zmäknuté máslo, vajcia a teplé mlieko a vykysnutý kvások. Dobré vypracujeme cesto. Necháme na teplom meste vykysnúť cca 30 - 40 min.
-
3
Pripravíme plnku. Hrozienka zalejeme rumom a krátko prehrejeme. Umyté a ošúpané jablka nahrubo nastrúhame a trochu pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridame podľa chuti cukor, vanilkový cukor, škoricu, premiešáme. Pridáme sekané orechy, rozmrvený marcipán a odkvapkané hrozienka.
-
4
Vykysnuté cesto rozvaľkame na hrubku 0,7 - 1 cm a uložíme na plech s papierom na pečenie. Opačnou stranou noža vyznačíme na ňom 3 rovnaké pásy.
-
5
Plnku rozložíme na stredný pás cesta.
-
6
Boky cesta šikmo narežeme na pásiky a striedávo prekladáme cez plnku.
-
7
Koláč necháme ešte 20 minút kysnúť na plechu. Potom pečieme pri teplote 180 °C cca 30-40 minút.
-
8
Cukor prevaríme s vodou a pred koncom pečenia koláč potreme polevou.
-
9
Dobrú chuť!
Ďakujem:)
Ďakujem:)
Ďakujem, kľudne pridajte, všetko podľa chuti:)