Čokoládova poleva Ganache

honestka - fotkahonestka, 22. marca 2011

Tato Čokoládova poleva je vhodna na vsetky typy kolacikov, zakuskov a pri zdobeni torty. Uverejnila som ju v diskusii, ale na poziadanie ju pridavam aj Zobraziť celý popisTato Čokoládova poleva je vhodna na vsetky typy kolacikov, zakuskov a pri zdobeni torty. Uverejnila som ju v diskusii, ale na poziadanie ju pridavam aj do receptov kvoli lahsiemu pohladaniu.

Suroviny

220  g (dobrej kvality)
3/4 šálky (180 ml)
2 PL (28 g)
1 PL (alebo koňak)




Postup

  1. 1

    šalka= 250 ml Slahacku tesne pred bodom varenia vypneme a pridame do nej vsetky suroviny. Dobre vymiesame na hladku hmotu, nechame chvilu postat, ale teplu vylejeme na pripraveny kolac /tortu/. Lejeme na jedno miesto priamo do prostriedku- pekne sa roztecie do stran. Tato poleva nezakryje ziadne nedostatky hrbolcov a preto kolacik musi byt pekne vyhladeny pred jej pouzitim. == Toto mnostvo vyjde na velkost jednej torty /babovky/ 9 inch (23 cm). Po zaschnuti ostane krasne hladka, leskla a nie je potrebne pridavat ziadny OLEJ. Jej Kvalita zavisi aj od pouzitia cokolady. Ja najradsej robim z tmavej horkej s vysokym % coco. Inu malokedy pouzivam, lebo niekedy len pridavanim tukov do cokolady mi vznikla neziaduca hmota. Je to asi aj tym, ze ak doma nemam svoju cerstvu bravcovu mast a pouzivam tunajsie rastlinne tuky z obchodu- tieto su zrejme celkom ineho zlozenia ako sme mali doma. Ani s malsom mi to vzdy nevyslo a tiez tuhli uz pri natierani. TIP: ked pouzivas tuto, alebo inu polevu /ako FOndanovu/ = VZDY si tortu vopred daj VYCHLADIT !

  2. 2

    == Vela ludi sa stazuje, ze po ulozni torty do chladnicky sa strati LESK. Stane sa to tym, ze torta sa poleje bez toho, aby sa dala vopred na cas do CHLADNICKY; Jej vychladnutie je velmi dolezite pre tento ukaz. To iste plati aj pri FONDANOVEJ poleve, ktora sa VARI tradicnym sposobom.

  3. 3

    V nasich diskusiach Varechy su rozne INE recepty na osvedcene a dobre cokoladove polevy; Staci si ich vyhladat a rozhodnut sa pre tu co Vam bude najlepsie vyhovovat. Jednou z tychto diskusii bola aj tu: http://varecha.pravda.sk/diskusie/poleva-na-babovku/1467-forum.html

  4. 4

    Pripajam video pripravy GANACHE polevy z YT: http://www.youtube.com/watch?v=m3uH686LULY&feature=related

Diskusia k receptu

babinka
vdaka ti za tento recept, ale prezrad mi, ako vies, ze slahacka je 33%? ved to na tom obale nie je napisane (zabudla som nazov toho kremu,co kupujem ako slahacku) a cokoladu pouzivam najmenej 72% a viac... Ako sa kraja tato poleva? Nelame sa? Tak rada by som aspon cokoladu vediet (ale torty uz viem piect - aspon tzv. "zazracnu" som uz robila 3x a vzdy s uspechom :)))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
supééér, ďakujem ďakujem za perfektnú radu a recepis. Veľké cmuk.
Polevu so šľahačkou som už robila a perfektne sa krájala, vôbec sa nelámala. Ale lesklú polevu som mala málo kedy.
verula
tak ukladam si do kk a skusim, take nieco som prave hladala a konecne nasla
jerica
@honestka vynikajúci fotopopis , v sobotu robím orechovú @sovka tortu , zíde sa Tvoj receptík na polevu .V každom komente pri receptoch Tvoje rady sú bezchybné , ktoré musí oceniť každý.
frezia68
Nepridávaš často,ale čo pridávaš,tak vzácne a dobré rady a vždy výborné recepty,vždy niečo pre mňa nepoznané :-))) už je uložené.
bejda7
Ukladám,ďakujem a najbližšie vyskúšam:)
danculka
Z tolko percentnej čokolády som nerobila ,ale vyskúšam ,kvalita je kvalita...
honestka
@Babinka : nech kupujes slahacku v hociktorom supermarket tu, na kartone mas napisane %. obycajne sa predava 33, 35% bezne, potom su half&half- z ktoreho by si dosiahla salahacku vyslahat iba ponornym slahacom, ktory ma minimalne otacky 450-a vyssie. Takze ak nakupujes v tunajsich obchodoch a v nazve mas napisane iba "Whipping cream" musi mat obsah minimalne 30%.
1x martau
honestka
Velmi pekne dakujem za vase priaznive komenty.

Tuto polevu robi speci prave maslo - pridava jej naviac lesk a taktiez ju posilni v tuhosti. Pritom sa nidky NELAME, ale ja vzdy krajam tak, ze pouzivam horuce noze- co tomu len pomozu.

Naviac z tejto hmoty sa daju po vychladnuti a vyslahani urobit vemi dobre bombony "TURFFLES". Je to vlastne obmena PARIZSKEHO kremu.
honestka
@Danculka : polevu mozes urobit aj z menej% cokolady.
dokonca som ju robila aj z inych zbytkov pomiesanych kuskov cokolad, bola fajn. avsak ako hovoris, kvalitu nenahradi nic.

Este raz, dakujem!
babinka
@honestka , ano, "Whipping cream" aj s privlastkom "heavy", ale skutocne ziadne info o %...., ale uz budem vediet, ze to patri medzi slahacky a hotovo. Ucim sa od teba velmi vela, dnes som sa aj na tvoje klobasky divala, tak rada by som ich urobit, aj ked hlavne udene, ale ked udit neviem a udiaren nemame - jedine mame priestor a nikoho by sme dymom neotravovali - a este tie creva musim kuknut, kde ich predavaju. Moj zat tiez objavil cinskeho masiara a mozno tam by som konecne aj ten bocik i slaninku mohla zohnat, len to musim ist ja s nim - a prepac, ze tu je poleva a ja hned klobasky, ale to patri k sebe. Po sladkej chuti musim volaco kysle alebo masko, po maske volaco sladke :))))))))))))))))))
jerica
už sa teším na sobotu ako ju budem robiť,mala si tu obrázok a niet ho??
michsamant
Dnes mi tato poleva zasa padla vhod. Deti chceli nejaky kolacik, tak som piekla maslovy holandsky od @janger a poliala ho touto polevou.... decka pri nom oci zatvarali, ze "mmmm" :))
honestka
dakujem Miska, velmi sa mi paci tato stranka prave pr tieto fakty, ze co je dobre / a pomerne velmi jednoduche/ pracuje v obmenach na vselico
Tvoja torticka vyzera fajnovo, nedivim sa, ze chuti...
honestka
velmi ma to tesi- ozaj je to snad najlahsia a najlepsia cokoladova poleva a pocas mojich rokov pecenia to mozem povedat zrejme bez problemov - naviac s hrdostou, ze nieco take jednoduche existuje hlavne pre zaciatocnikov a ich vytvory mozu takto konkurovat...

v dnesnej dobre s nahrazkami kadecoho moderneho sa zrejme vzdy treba vratit k tym originalnym ingredients a tym nikdy nic nepokazime. Dakujem!
domci4
na ganache môžem použiť aj bielu čokoládu? ďakujem
honestka
@domci4 : s bielou cokoladou sa robi troska horsie, pretoze ona obsahuje viacmenej tuky nema coco prasok. Velmi Zalezi na jej kvalite-urcite ze europske biele vyrobky su kvalitnejsie ako tunajsie, ale niekedy sa aj tak urobia v rozpustenej bielej "cokolade" male hrudky /vtedy po zaschnuti pofrkam nanovo polevu vidlickou a vyzera to akoby to tam patrilo.
Postup je rovnaky, ja pouzivam vyrobky zo svajciarskej "Lindt".
pridaj obrazok ked urobis. Dakujem za koment.
elixir
Táto poleva je úžasná. Vždy ju používam, ani neskúšam inú... :) Akurát ju idem opäť urobiť na koláčik.
medovnicek
tento recept mi akosi ušiel, ale už je v kk a určite ju vyskúšam, vďaka za super recept
@michsamant tá tvoja tortička bola úžasná
omaetido
Ganache sa ale moze pouzivat aj ako cokoladova plnka alebo topping. Vsetko vsak zavisi na tom, ako dlho ju nechate odstat, pretoze cim dlhsie je v klude, tym tuhsia bude. Takze taketo nieco sa da pouzit napriklad na cupcakes alebo do roznych kolacov, netreba sa limitovat len na polevu ;)
marijanka712
ja som tuto polevu už tu hladala a nejako som sa stratila rada som , že som sa takto cez komentáre k nej dopracovala velmi pekne za ňu dakujem a určite ju odskúšam @honestka všímam si tvoje trefné rady i ked si ďaleko, ale vždy nám dobre poradíš a my ti zase naservírujeme tvoju domovinu na tanier ....
honestka
@omaetido : ved spominam aj to, ze ..."Naviac z tejto hmoty sa daju po vychladnuti a vyslahani urobit vemi dobre bombony "TURFFLES". Je to vlastne obmena PARIZSKEHO kremu" - co znamena ze sa da pouzit aj ako vynikajuca plnka - naviac ju lahko zmenis dodanim inych prichuti.
Nazov "poleva" tu je vsak preto, ze casto sa ine coko lamu, nepekne rozotieraju, alebo sa zle krajaju a pri tejto sa to nikdy nestane aj ked pouzijes nizko% cokoladu.
@havino :-)
a @marijanka712 : velmi pekne dakujem!
v dnesnom sychravom pocasi mi to padlo ako pohladenie! moja snaha tu bola vzdy na podporu ale po odmlke sa to obratilo oproti mne;
a ta domovina od vas mne vzdy velmi dobre padne, bola som tu prave kvoli clovecine, ktorou tato satranka dychala a pomohla mi v tazkych casoch, ked som ich prekonavala. Smutne, ze sa pre mna zmenila.
Moj nic je tu vzdy, stare rady nezmiznu, je ich lahko najst ked si das do :hladaj: aj nadalej len poradim radsej ako pohanim.
pozdravujem ta.
radost
@honestka
táto poleva je ako 2 v 1 ...nahrádza i plnku..už som viackrát ňou skvalitnila jednoduchý koláčik hrnčekový..potrieť džemom a táto poleva..a hned je z neho zákusok...vdaka...:-)
marienka44
@Honestka ,dnes alebo zajtra sa chystam pouzit tuto polevu na zakusok Opitý Izidor. Tam sa dava poleva priamo na krem, ktory necham, ako radiš, vychladit aj s cestom. Myslim, ze povrch bude hladky, kedze je to krem nad parou slahane vajcia s kakaom a potom s maslom vymiesany.
Potom napisem, ako sa podarila. Zakusok ide na oslavu narodenin mojej dcery do prace , takze si musim dat zalezat. Ucitelky radi kritizuju. :-)
havino
už som ju robila 2x s 33% šlahačkou a teraz v nedeľu som robila tiež polevu, ako naschvál som nemala šľahačku, mala som len smotanu do varenia 10%, tak som ju aj s ňou skúsila a výborná tiež, pekne stuhla, neláme sa, chuťovo výborná, čokoládu som dala 70%




a robila som aj tak, že som si ju roztopila na požadovanú hustotu, viac šľahačky som dala a do nej zamiešala pochúťkovú smotanu, tej podľa chuti, akú čokoládovú chceme mať, pridala práškového cukru. Nazvem to termixom, plnkou, tak výborne to chutilo, do pohára, na koláč , vdaka @honestka
radost
vždy sa pridám ku pochvale...táto poleva je u nás už stálicou...vdaka @havino za inováciu..tiež skúsim...:-)
mne je ľúto-ked niečo podľa VARECHY urobím-že neviem pridať foto...lebo to je najlepším dôkazom úspešnej realizácie receptu...:-)
havino
@rados ť, ak chceš do správy ti napíšem moj mail a kludne ti to vysvetlim, krok po kroku napíšem, mna to tu tiež Miška naučila
marienka44
Tak tu je dnesný Opitý Izidor. Tento pás je vlastne 1/4-na z celeho zakusku, lebo sme cely korpus pokrajali na 4 pásy, aby sa lahsie dostali do krabice. Zákusok "ide" na oslavu do práce. Mozem potvrdit, ze poleva fantasticka, neláme sa a je efektna, krémová. Dakujem , @Honestka :-)



honestka
@ Havino odvaznym stastie zici a tak sa tesim aj ja z tvojho uspechu a chvlaim.
@ Marienka, aj tvoj zakusok vyzera velmi dobre a kedze ho poznam viem, ze jeho chut je vyborna. ja som ho uz dlho nepiekla ale jeden cas patril bezpochyby aj u nas medzi najoblubenejsie sviatocne.
tesim sa, ze sa poleva tak dobre ujala, pretoze je to ozaj jedna z najlepsich a najlahsich, ked chce clovek dosiahnut uspech aj na povrchu kolacika.
dakujem a pozdravujem obidve.
fany1602
dakujem už som ich našla nevyzerajú síce takto výborne ale vyskúšam ich. :)
marienka44
@Fany1602 , ja som piekla opiteho Izidora podla viacerych receptov a skombinovala som to. Musim si to niekde zapisat pre buducnost, lebo sa vydaril a mal uspech. Cesto bolo zo stranky Dobru chut, ostne som odkukala z malkych kniziek, ktore su nalepene na casopise Bajecna zena /prilepuju na titulku taku malu skladaciu brozurku/ pod nazvom Opite kocky a tak vznikol moj Opity Izidor. :-)
tothka
Ešte som s touto polevou nerobila,preto ma zaujíma, či môžem do nej namáčať drobné koláčiky. Proste či dobre vytuhne a nebudú sa mi pri skladovaní lepiť. Recept mám už dlho odložený pretože sa mi páči, ale nemala dom odvahu použiť niečo iné ako moju klasiku. Teraz by som to už chcela skúsiť.
radost
@tothka
podľa mojej skúsenosti-nestuhne úplne..budú sa lepiť..na drobné pečivo by som nedávala...
inak je jednoduchá,dokonalá,skôr na rezy..torty..zákusky...
honestka
@tothka : ano, tato poleva je vynikajuca ale ma vlastnosti, ze ostane vzdy s MAKKYM povrchom.
Ako pise @radost /dakujem/, nebola by preto vhodna na drobne kolaciky, ktore potrebuju polevy s tvrdym povrchom, cize klasicke varene cokoladove polevy z kakao prasku alebo kombinacia cokolady a masla alebo stuz. tuku.
Aj keby si pridala do Ganache viacej masla /co by sa zdalo ze by mohla stvrdnut/ tym, ze obsahuje vela slahacky "skrupinkovy" povrch sa z nej nedosiahne co je dokazom aj napr. to, ze ked sa z nej robia "truffles" hoci tieto su v tuhom skupenstve a drzia tvar sa pri dotyku alebo v pusinke kompletne rozpustaju. /Ja robievam tieto aj s pridanim "Philadelphia cream", ktory je sam o sebe tuhy ale musim povedat, ze tak isto ich povrch ostane na dotyk makky a tym padom, NIE je tato poleva ozaj vhodna na drobne kolaciky ani medovniky.
Dakujem za ? a zelam uspech s peknym vysledkom tvojich vianocnych dobrot.
tothka
@honestka aj @radost ďakujem za radu, budem sa jej držať. Takže touto polevou budem zdobiť najbližšie upečené vianočné rezy a narodeninovú tortu pre dcéru. Ďakujem a prajem pekné Vianoce.
astheart
Tak, jak říká @havino , čokoláda se dá rozmícht i v pochoutkové/zakysané smetaně. Je taky vynikající. Mám uveřejněných jen pár receptů, ale u jednoho z nich tu polevu ze zakysané smetany mám. Takže taky doporučuji! :)
1x ababa
katka78
@honestka ďakujem za skvelý recept, poleva mi vyšla na parádu. Ľahko sa robí a veľmi dobre nanáša, na torte vyzerá skvele. Nepečiem veľmi torty a zákusky, ale ak budem, toto je na ne poleva no.1! Ďakujem!
delina
Chcem sa spytat, ci sa da pouzit ganache aj do kysnutého kolaca...
delina
@smejkad dakujem. ano, ako plnku som myslela... ale pred chvilou som citala, ze by nemala ist do mrazaku... ale uz som tusim ganache plnku v torte do mrazaku davala a nic jej nebolo...
honestka
@delina : sorry ze neskoro a preto dakujem @smejkad za jej rychlu reakciu.
Okrem vynikajucej polevy je tato vyslahana cokohmota perfektna na zdobenie torty /ak vsak radsej nepouzivas fondant/. Povrch torty sa da krasne vyhladit a mozes nou dosiahnut velmi ostre hrany ktore su teraz na tortach take popularne.
= A nemusis sa obavat akukolvek naplnenu tortu dat do mrazaku, len ju velmi dobre zabalit do igelitovych sackov, vydrzi aj par mesiacov.
Chutove sa absolutne nic nestane.
Pekne sviatky!
honestka
Hi Lynn, mozno si nevedomky pouzila mliecnu coko?
Pri vyrobe ganache je najlepsie dodrzat RATIO:
= TMAVA /Dark/ coko: 1 ku 2 - /viac ako 50% coko + 33% smotana/
= MLIECNA coko /Milk/: 2,5 ku 1
= BIELA coko /White/ 1 ku 3
Ano, s bielou je to ine, lebo to je vlastne “tukova" coko aj preto pouzivam len kvalitnu “LINDT”.
a NIE nikdy nepouzi Half & Half skor ak mas k dostaniu Heavy Cream-40% - nic nepokazis. Ak nemas moznost dostania, tak do H&H musis pridat neslane - Euro malso.
Neboj nabuduce to vyjde! You’re welcome a good luck next time.
jerica
Vynikajúci krém, k tomu niet čo dodať, robila som na objednávku kuba tortu pre vnuka, inú ani nechce :-)


honestka
Jarka,
potesio ma, ze z mnozstva tunajsich dobrot na taku speci prilezitost si vybrala a aj
vytvorila prave tuto čokoholicku plnku s polevu.
Nielenze dobrota na tanieriku, ale celkove tvoja praca s tortou pekna aj velmi vkusne upravena!
Tesi ma, ze ste si cela rodinka pochutili - ved ako inac pri vasom prestretom stole to snad
inac ani nejde.
papa, hugs, Hanka
1x martau