Pita chlieb fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduchý pita chlieb na döner kebab, ale môžte ho naplniť aj inými dobrotami podľa vlastnej chuti :-)
porcií
na 240 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny..
-
2
Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.
-
3
Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.
-
4
Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť :-)
-
5
Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať.
-
6
A tu sú už tie "Balóniky" ;-) Ja som ich piekla 8minút.To,ze u vas sa kolko minút majú piect,si musíte zistit,kedze rúry pečú rôzne.Riadte sa farbou chleba,nielen časom.Nemajú byt príliž tmavé.U niekoho to môže byť 6 minút,u niekoho zasa 8 alebo 10 minút.
-
7
Pred plnením ich zúbkavým nožíkom prekrojíme.Takto krásne vyzerajú z vnútra ;-P Vrch je tenučký,ale spodná čast chleba je mäkkučká a hrubá skoro 1cm :-) Ono sa tam vytvorí taká "priehlbinka" ,presne na plnenie ;-))
-
8
Jeden rada...ak sa vám ich predsa náhodou podarí nechat viac upiect,tak hned po vybratí z rúry im vrch natrite trochou vody so štetcom.Oni pekne zmäknú :-)
-
9
Naplniť si už pita chlieb môžte podla chuti.Ja som pripravila klasický döner kebab :-) Nech sa vám vydaria!
Ty máš požehnané ruky @cesminaz.
varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszere...
varecha.pravda.sk/recepty/libanonske-kapsy/15157-recept.h...
Milá @Cesminkaz , tvoj recept ma však dostal, v tvojom recepte je jogurt a mám ho doma dosť čiže idem na to!
si úžasne šikovná, cesto pod tvojimi zlatými ručičkami je neskutočne tvárne, poznať, že si v tom doma :-)
Dakujem :-)
Mam sice dvoch synov,ale pre kazdeho 1 hotdogovač je už luxus ;-))) Môžu sa pretekat,ktorý spravý skôr viac hotdogov :-)))
@Radvanka :-)
@Majkahra dakujem pekne za blahozelanie,aj za milé slová :-) Tesim sa,ze sa chlebiky vydarili a dufam,ze stravnikom aj chutili :-) Pekný den ti zelam.
No krasne ich máš! Potesila si ma,dakujem za odozvu a lakavu fotku.Pekny vecer :-)
Tešim sa,mas ich vydarené :-) Vdaka za odozvu!
Na fotke je chlebik este nenaplneny...
Piekla som trosku kratsie, ako radis, lebo tie moje boli aj mensie. A tak som na to stale striehla, aby neboli ani tmave, ani nejake bledule :-). Ale na buduce skusim este trochu kratsie. A tiez skusim potriet vodou (alebo ich nasprejujem). Dakujem za rady, mila @cesminaz.
Tak tento recept má úplne dostal, nádherné!
Aj tak som naplnila kebaby a boli výborné. Ďakujem za recept.
Mali ste dobre vyhriatu rúru? Teplota je kľúčový faktor.. Ale počkám co napíše pani Cezminaz
Milá @Kucharka neviem presne povedat,ze kde bola chyba,ze preco sa ti tak nenafukli.Ked si cesto/postup dodržala,tak s tym problem iste nebol.Tak asi by som tipla na tú teplotu,alebo rúru.Aku rúru máš? Elektrickú alebo plynovú? Mne sa doteraz vzdy pekne nafúkli,ja mam elektrickú rúru.Skús niekedy znova a mozno prides nato,ze kde bol ten problém :-) Ale aj tak som rada,ze vam chutili :-) Dakujem ti za tvoju odozvu aj s fotkami.Pozdravujem :-)
Len posielam fotku, tri pita na jednom plechu, všetko to isté a dve sa nafúkli a jedna nie.... mne osobne to vôbec nevadí, posielam fotku len pre ďaľšie kuchárky, ak sa im to náhodou nepodarí, aby nezúfali, aj tak sú dobré.. :-))
Ďakujem ešte raz za recept!
Milá @Kucharka velmi sa tesim,ze vam jedlo chutí a ze sa u vas takpovediac udomácnilo ;-) Ako vidim tie pita chlebíky,tentoraz sa ti lepšie nadvyhli :-) Pozdravujem a dakujem znova za správu!
Prosim vas aku mate ziarovku v trube ja mam na tom istom mieste a to sklo ale neviem aka tam ide ziarivka
Ešte otázka. Viem, čo je ČL., viem čo je Pl., ale neviem, čo je KL. Prosím o vysvetlenie, ďakujem.
...kávová lyžička
Aj ked trocha oneskorene,ale musím sa ti priznať,že vôbec neviem aká tam ide žiarovka :-) Mám tento sporák už 3-4roky,ale zatial som ju ešte nevymienala.To,že o akú žiarovku ide,sa aj ja dozviem až potom ked mi vyhorí :-)
Som velmi rada, že sa vydarili :-) Vdaka za odozvu aj s fotkou.
:-) to je milé. Nech vám recept dobre slúži :-)
Dakujem ti krásne za tvoju milú odozvu :-) Som velmi rada, že si s receptom spokojná. A teší ma aj to, že si vyskúšala aj iné :-) Ak chceš, kukni na môj blog cesminazuenal.blogspot.com
kde nájdeš aj mnoho dalších mojích receptov, možno ťa nejaký tiež zaujme :-) Pekný deň.
To som velmi rada, že si s receptom spokojná :-) Pekný den.
Nepoužívam ani jednu ani druhú :-) len celkom obyčajnú klasickú pšeničnú hladkú múku, bez kadejakých núl a špeciálov :-)) U nás také neni. Naozaj si ale neviem predstaviť, že čím to mohlo tak dopadnúť :-/ Je mi to lúto, že ti nevyšli ako mali.
Nemam tolko skusenosti, nabuduce vyjdu ?
:-)) nič si z toho nerob, nabudúce sa ti určite podaria :-)
:-) super, to som velmi rada, že si bol spokojný. Vdaka za odozvu.
Nech sa ti dobre vydaria :-) Budem čakať odozvu.
Som rada, že si sa ozvala späť :-) Teší ma, že chutilo. Pekný deň.
Držím palce, daj potom vedieť :-)
hotovo :) cesto som síce mala svoje, ale vďaka za postup pri pečení :) Zbodli sme veľmi rýchlo :)
Dobra otazka. Aj ja sa uz na Pita chlieb chystam. Kuraci Kebab je uz dlhsie v mraznicke, len na ten chlieb este len zberam odvahu :-(
akože na ich robeni nebolo nič také zložité takže určite neváhajte ;) aj tie nenafuknute chutili super išlo mi uz len o estetickú stránku :D na ktorej si veľmi potrpim :D jedia hlavne oči :D
Som rada, že kebab chutil :-) Čo sa týka pita chlebu, neviem kde mohla byť chyba :-/ Hore vyššie v komentároch, tiež boli niektorý písali, že sa im nie vždy nafúkol každý chlieb. Sú tam hore aj približné odhady / domnienky, že čím to asi môže byť :-) Cestom to určite nebude, to skôr tou rúrou, alebo nerovnomernou teplotou. Vdaka ti za správu aj tvoju skúsenosť s receptom :-)
Milá @zolik čoho sa bojíš ?! Veď je to lahké ako facka :-) Len neváhaj, kludne upeč a potom sa mi ozvi!
Obavam sa, ze ked sa mi tie bochniky nenafuknu, tak budem nafucana ja. :-)
Ale, nie, urobim ich ved Kebab uz mam nalozeny v mrazaku. Este sa musim vytrepat k Turkovi pre Jogurt. Ma taky maly obchodik, len dost od ruky.
Ved jogurt vieš kúpiť hocikde :-) Alebo aj ten chceš mať echt turecký k tomu?? :-))) Keď vyskúšaš, tak daj prosím vedieť ako to dopadlo :-) Pozdravujem.
Som velmi rada, že sa vydarili ;-) Vdaka za odozvu.
Deťom v škole všetci závideli :-)))
Ďakujem za recept.
Super, dakujem krásne za správu?
?? no vidíš, jeden z vás sa určite nafúkne? Ale verím milá @zolik že sa ti podaria. Daj potom vedieť, budem čakať!
? Podarili! Uz chladnu. Huraaa
Tvoj Kuraci Kebab uz mam od obeda vybraty z mraznicky. Uz sa tesim na veceru.
Dakujem ?
No paráda milá @zolik ??? Máš ich krásne! Prajem vám dobrú chuť?
Ukazkove su tieto Pita-chleby. Aj s mistickou a deklikom ?
Kto ich este nerobil, alebo mal Respekt ako ja, tak vrele odporucam.
Ja som piekla v elektrickej rure na tych 240C presne 9 minut. Cely cas som na zemi na postari sedela v tureckom sede a cumela cez sklenene dvierka ako na TV.
Nas postar vyzera uplne inak :-)
:-)
Moj postar je kamos, tak si sem tam dovolim na neho lapnut.
Inak mojmu Briefträger vykam ?
?? a vykulovala oči ako chlebíky zázrakom rastú, čo??? tak to si mala pekne bequem v tom originálnom tureckom sede? Tie vankúše máš z Istanbulu? Velmi pekné s originál motívom.
Po pravde. Prve 3 minuty sa nic nedialo. V recepte pises „pecieme 6-10 min“. Hovorim si, no uz som z hruba v polcase a nic. Alibisticky som si to zacala odobrovat, ze ved co, prvy pokus a aj placky budu urcite chutne. Zrazu! Prve bublinky a ako v spomalenom filme sa zacala horna vrstva dvihat. Uff, normalne som mala radost, ale pozorovacie stanovisko som neopustila ani na sekundu. Drzala som sa do poslednej bodky Tvojho receptu - pises, sledovat, nespustit z oci.
Vankuse (po mojom, staroprespurackom postare) mam z Kapali Carsi v Istanbul. Tie chvostiky pod C a S si musis pridat. Moja klavesnica taketo vylomeniny nezvlada ?
?? @zolik ty vieš tak dobre porozprávať dej, akoby som v tom momente sedela vedla teba na tom vankúši? Normálne to s tebou prežívam? SUPER vdaka za tvoju skúsenosť!
Pekne zdravím? Som rada, že ste boli s receptom spokojný. Vdaka za odozvu?
Vdaka za skúsenosť milá @zolik ? možno sa niekomu zíde?
Je mi lúto, že sa ti nepodarili, aj také sa občas pri receptoch stáva. V komentároch vyššie sa dá vidieť, že sa chlebíky viacerím podarili🙂 Netreba sa na prvýkrát hneď vzdávať.