Pita chlieb
Pita chlieb

Pita chlieb fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. januára 2018
Pita chlieb (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduchý pita chlieb na döner kebab, ale môžte ho naplniť aj inými dobrotami podľa vlastnej chuti :-)

5
porcií
6-10 minút
na 240 °C

Suroviny

400 g
2 kopcovité PL
2 PL
21 g
1,25 dl vlažné
0,50 dl vlažná
1 KL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny..

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť :-)

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu sú už tie "Balóniky" ;-) Ja som ich piekla 8minút.To,ze u vas sa kolko minút majú piect,si musíte zistit,kedze rúry pečú rôzne.Riadte sa farbou chleba,nielen časom.Nemajú byt príliž tmavé.U niekoho to môže byť 6 minút,u niekoho zasa 8 alebo 10 minút.

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred plnením ich zúbkavým nožíkom prekrojíme.Takto krásne vyzerajú z vnútra ;-P Vrch je tenučký,ale spodná čast chleba je mäkkučká a hrubá skoro 1cm :-) Ono sa tam vytvorí taká "priehlbinka" ,presne na plnenie ;-))

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jeden rada...ak sa vám ich predsa náhodou podarí nechat viac upiect,tak hned po vybratí z rúry im vrch natrite trochou vody so štetcom.Oni pekne zmäknú :-)

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplniť si už pita chlieb môžte podla chuti.Ja som pripravila klasický döner kebab :-) Nech sa vám vydaria!

    Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

68 komentárov k receptu
Opäť krásny recept! Ste moja inšpirácia :-) ešte nestihnem jeden recept vyskúšať a hľa.. už je tu ďalší neodolateľný :-) Ďakujem krásne. Zajtra idem na vaše kuracie mäsko v chlebovej placke ale mám silné pokušenie urobiť ho do tohto pita chleba :-)
No fantázia!!!!!! Tu už niet čo dodať. Naozaj, ako píše Motyka, požehnané ruky. Z celého popisu aj fotiek priam dýcha láska, s akou to @cezminaz pripravuješ. Vďaka za úžasný recept. Ukladám a určite niekedy skúsim. Krásny deň všetkým.
Mně poslední dobou baví připravovat dobroty z kynutého těsta. Recept jsem si uložila a někdy ho vyzkouším. Zdravím a přeji pěkný den.
Strašne rada mám tento chlebík. Vo Viedni si ho v stánku taký mladý chlapec sám piekol. Niekedy som ho uprosila aby mi taký čerstvý rovno z pece predal, bola to božská dobrota. Upečiem, mám novú rúru. Vydarili sa ti ukážkové!!!!
Dakujem velmi krásne všetkym za velmi milé komentíky :-) Som velmi rada,ze sa vam takyto jednoduchy receptík páči :-) Urcite ho zvladne lahko každy,kto sa ho rozhodne vyskušat.Prajem každemu pekny a prijemný zvysok vecera ;-P
doteraz som vyskúšala viac receptov, najčastejšie tieto a vždy sa mi podarili :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszere...

 varecha.pravda.sk/recepty/libanonske-kapsy/15157-recept.h...

Milá @Cesminkaz , tvoj recept ma však dostal, v tvojom recepte je jogurt a mám ho doma dosť čiže idem na to!
si úžasne šikovná, cesto pod tvojimi zlatými ručičkami je neskutočne tvárne, poznať, že si v tom doma :-)
@Sara8 @Klukodvody @Mitzy @Tatranka @Jujoska dakujem vám za vase milé slová :-) som rada,ze ste nahliadli! @Arnilka videla som tie recepty na pitu,kedze predtym než som sem recept pridala,som si pozrela či už tu náhodou nieje rovnaký :-) Urcite su tiez dobre.Dakujem za nakuknutie a tvoje mily komentík :-) Ak raz vyskusas,daj vediet. Milá @Egreska ak budes postupovat presne podla receptu,som si istá že sa ti chlebíky rovnako vydaria a krásne nafuknu! ;-) Daj prosim ta potom vediet! Pekny den vsetkym :-)
Milá @ Cesminka blahoželám k výhre. Tvoje recepty sú fantastické,chutné a zrozumiteľné. Práve dnes prišiel rad na tento recept. Dielo sa podarilo. Krásne nafúknuté chlebíky čakajú na svojich konzumentov.
@cesminaz , robila som minuly tyzden pita podla tohto receptu. Mala som doma sice uz hotove, kupene, ale veru museli zostat pekne nadalej zabalene ;-)....zbadala som tieto tvoje, tak reku vyskusam ich upiect. Musim ti povedat, ze boli velmi chutne! Ja som ich len mensie spravila, takze som mala 8 kuskov. Pri prerezavani mi niektore vrsky trosku praskli, hoci neboli vysusene, ale to vobec nevadi...Chutili moc lepsie, ako kupovane zo supermarketu :-). Budem ich robit castejsie, dakujem za recept.
Na fotke je chlebik este nenaplneny...


No milá @Janger teraz si ma "ty" potesila ;-)) Som rada,ze si chlebik vyskusala a ze si bola spokojna.Mozno by si ho mala nabuduce piect o tie 2minutky menej,aby sa ti ten vrch tak nevysusil.Alebo ho po upecení natret trochou vody so stetcom :-) Vdaka mila @Janger za spravu aj s fotkou! Zelam krasny den ;-) @Ancicka vdaka,urcite sa aj tebe podaria :-)
@Cesminaz (6.5.2018 11:18)
Piekla som trosku kratsie, ako radis, lebo tie moje boli aj mensie. A tak som na to stale striehla, aby neboli ani tmave, ani nejake bledule :-). Ale na buduce skusim este trochu kratsie. A tiez skusim potriet vodou (alebo ich nasprejujem). Dakujem za rady, mila @cesminaz.
Dobrý den dnes jsem pekla tři byly pěkný,ale dva se nenafoukly ale jinak moc dobrý naplnila jsem kuracim masem zelenina a bylo to moc dobré děkuji za receptů Jana
Tak mne sa podarili pol na pol. Všetko to isté, chlebíky na jednom plechu sa zdvihli ( len trochu ale aspon to ) a na druhom plechu vôbec... No čo už, nevadí, budem skúšať.
Aj tak som naplnila kebaby a boli výborné. Ďakujem za recept.


@Kucharka (27.5.2018 22:28)

Milá @Kucharka neviem presne povedat,ze kde bola chyba,ze preco sa ti tak nenafukli.Ked si cesto/postup dodržala,tak s tym problem iste nebol.Tak asi by som tipla na tú teplotu,alebo rúru.Aku rúru máš? Elektrickú alebo plynovú? Mne sa doteraz vzdy pekne nafúkli,ja mam elektrickú rúru.Skús niekedy znova a mozno prides nato,ze kde bol ten problém :-) Ale aj tak som rada,ze vam chutili :-) Dakujem ti za tvoju odozvu aj s fotkami.Pozdravujem :-)
Tak som tu ešte raz, dnes sme mali na obed kebab s pita chlebíkom, parádička, stalo sa to jedno z našich najobľúbenejších rodinných jedál.
Len posielam fotku, tri pita na jednom plechu, všetko to isté a dve sa nafúkli a jedna nie.... mne osobne to vôbec nevadí, posielam fotku len pre ďaľšie kuchárky, ak sa im to náhodou nepodarí, aby nezúfali, aj tak sú dobré.. :-))
Ďakujem ešte raz za recept!


Naozaj podnetné, ja ich vysmážam na panvici ako lángoše, potriem cesnakom, jemne ešte posolím a sú náramne dobré. V rúre sú na iné účely, ako plnené, sú tiež úžasné.
Ešte otázka. Viem, čo je ČL., viem čo je Pl., ale neviem, čo je KL. Prosím o vysvetlenie, ďakujem.
@Veronikaveva (3.5.2019 20:54)

Aj ked trocha oneskorene,ale musím sa ti priznať,že vôbec neviem aká tam ide žiarovka :-) Mám tento sporák už 3-4roky,ale zatial som ju ešte nevymienala.To,že o akú žiarovku ide,sa aj ja dozviem až potom ked mi vyhorí :-)
@Zuzana300 :-) zaujímavé vysmážať ich v oleji,to sú potom skôr lángoše :-) Ale každý si robí podla svojho.A "kl" znamená kávová lyžička,presne ako @Finczi už napísala.Niekto ju volá čajová a niekto kávová :-)
Nó, musím ešte tohto týždňa upiecť, krásne, ukážkové, len sa zahryznúť (a spomínať na dovolenku v ich pôvodnej vlasti) :-))

Pridaj komentár k receptu: