Pita chlieb podľa Ester Fuszeres

pusta - fotkapusta, 12. marca 2011
Pita chlieb podľa Ester Fuszeres
Foto: pusta

Pita chlieb je chlieb charakteristický pre blízky Východ. Stretneme sa s ním v Sýrii, Libanone, Palestíne, Izraeli, ale aj v Turecku a inde. Pečie Zobraziť celý popisPita chlieb je chlieb charakteristický pre blízky Východ. Stretneme sa s ním v Sýrii, Libanone, Palestíne, Izraeli, ale aj v Turecku a inde. Pečie sa denne v domácnostiach, podáva sa na raňajky, prikusuje sa k polievkam, šalátom, hummusu, harrise, k hlavným jedlám, rôzne sa plní, ale aj samostatne potretý olivovým olejom a posypaný Zah-tarom - koreniaca zmes.

8
porcií
220 minút
príprava
6 -10 minút
na 200/220 °C

Suroviny

500 g
14 g, čerstvé
1 čl
1 čl
200 ml, vlažná
2 PL




Postup

  1. 1

    Z múky, oleja, vody, soli, cukru , droždia a oleja zamiesime vláčne nelepivé cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou na necháme na teple 2 hodiny kysnúť.Vykysnuté cesto prepracujeme a rozdelíme na 8 guliek, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Každú guľku rozváľame na placku o priemere 15 -20 cm, dáme na čistú utierku poprášenú múkou a múkou poprášime aj placky, aby sa nezlepili, prikryjeme dalšou pomúčenou utierkou, aby placky neoschli. Necháme prikryté odpočívať ešte 20 minút.

  2. 2

    Trúbu predohrejeme na 200 - 220 stupňov. Placky ukladáme bez potretia olejom, ale potreté studenou vodou, na plech s pečiacim papierom, ktorý vkladáme do trúby rýchlo, aby sa vzduch v trúbe neochladil, lebo by sa placky počas pečenia nenafúkli, teda by sa v nich nevytvorilo "vrecko".

  3. 3

    Pečieme 6 -10 minút - Pita musí na povrchu mierne zhnednúť.

Diskusia k receptu

tornadolue
Recept som si uložila a vyskúšam. Akurát pred týždňom som skúšala iný, dopadlo to divne, povedala som si nikdy viac. Ale tvoj recept sa mi veľmi pozdáva a pita chlebu dám ešte šancu.
matja
Upiecť si doma Pitu som chcela už dávnejšie, ale vždy som narazila len na recept kde sa piekla na špeciálnych platniach (ako to robia klasicky na blízkom Východe), ďakuem za tento nápad s pečením vrúre :)
hubata
No, môže to byť dobré, vyskúšame s nejakým mäsinkom.
1x kago
pusta
honestka, skôr než som vložila recept od pani Fuszeres, prečítala som si pozorne ten tvoj, aj od michsamant . neviem, prečo by som sa mala hnevať, oba sú veľmi dobré. s tvokim názorom o teplote trúby absolútne súhlasím. tento recept sa mi videl odlišný, tak som ho vložila
pekarik
videl som ten chlieb piecť v Armensku v peci vymurovanej v zemi "lastovičie hnezdo"tomu hovorili a nahadzovali tie placky ako omietku na stenu,niečo spadlo na dno a zhorelo a po upečení zo steny pece to vyberali oceľovým hákom,stali na to fronty,ale bolo načo pozerať
vladkaku
... a zase niečo pre mňa, obdivujem ťa pre rôznorodosť receptov, čo najskôr vyskúšam, vďaka ;)
pusta
vladkaku, dakujem, ale taká je svetová kuchyňa, ktorú zase obdivujem ja
pusta
pekarik, to čo popisuješ, že si videl v Armenii, mne pripomína pec Tandori. používanú v Indii.
sjuz
veľmi pekné. ukladám:), určite skúsim!
janalad
vyskusala som ho, naoyaj velka kapsa sa vztvorila iba na jedno a to posledno, preco su trvde? ale uplne :(
marienkat
skusala som tento recept a nevytvorili sa mi ani kapsy, a vsetky placky su tvrde ako kamen, neviete poradit?
pusta
@marienkat , problém spočíva v bode 2., zrejme si mala dlhšie otvorenú trúbu pri vkladaní. to nemá trvať dlhšie ako 2-3 sekundy. neviem, prečo máš placky tvrdé. bud je chyba v múke alebo v kvasniciach. tiež môže byť, že nekysli dostatočne dlho a v dostatočne teplom a vlhkom prostredí.
postup treba dôsledne dodržať.
inak Pita chlieb nebýva taký mäkkučký a nadýchaný ako náš chlieb, ale zase ani tvrdý nie. možno si mala viac hutné cesto ako je treba už pri zamiesení. každá múka vsaje inak vodu, preto údaje o spotrebe vody sú vždy viac-menej orientačné. mne sa to ešte nestalo.
pusta
@janalad , v odpovedi pre @marienkat som odpovedala aj tebe. dievčence, skúšajte dalej, kysnuté cesto má svoje fortiele. časom získate pre neho cit a ono sa poddá. vetrém, že sa vám na budúce vydarí.
dakujem za vaše reakcie a otázky :-)
nati41
skvelý receptík, musím pochváliť. Chlebík mi vyšiel na prvýkrát skvelý jemnučký nafúknutý, vláčny :) krásne sa dal naplniť. Vyšli mi všetky bezchybne :) Ďakujem ku Kebab mäsku vynikajúce :) Ďakujem
pusta
@nati44 , veľmi ma teší, že sa ti Pita chlieb tak úžasne vydaril :-)
Pani Ester Fuszeres je skvelá židovská kuchárka, má vynikajúce recepty, aj mne sa všetko od nej vždy spoľahlivo vydarilo.
dakujem za správu.
lucia2409
Včera aj dnes som robila tento skvelý chlieb a vždy sa podaril plnila som ho mletým mäsom s čínskou zeleninou na kari korení a domácou tatárskou....úplne skvelé




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia