Bezlepkový pita chlieb
Foto: novalim
Bezlepkový pita chlieb je hitom nášho leta. Je to jednoduchá vec, ktorú si z mála surovín pripravíte aj doma. Využijete ho pri
grilovačkách, Zobraziť celý popisBezlepkový pita chlieb je hitom nášho leta. Je to jednoduchá vec, ktorú si z mála surovín pripravíte aj doma. Využijete ho pri
grilovačkách, k šalátom, alebo keď si budete chcieť doma spraviť trochu gréckej atmosféry. Rovnako dobre sa hodí na zajedanie
k mäsu, zelenine či zeleninovým jedlám. My sme si ho pripravili spolu s jednoduchým fazuľovým prívarkom.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
170 ml (prípadne aj viac) |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
Rýchly fazuľový prívarok: | |
1 konzerva (alebo fialová) |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Do vlažnej vody rozmrvíme droždie, pridáme cukor a rozmiešame, aby sa všetko rozpustilo. Necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do misy pridáme bezlepkovú múku Promix Forte, premiešame ju so soľou, ďalej pridáme olivový olej a napokon aj vzídený kvások. Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto minimálne 5 minút, kým sa všetky prísady prepoja. Vymiesené cesto (aj keď bude redšie) prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho v teple vykysnúť, kým viditeľne zväčší objem.
- 2
Po vykysnutí ho vyklopíme na dobre pomúčenú dosku (na pomúčenie používame rovnako múku Promix Forte) a ešte ho premiesime, pričom sa snažíme dosiahnuť konzistenciu cesta, s ktorou sa dá ručne pracovať (t.j. ak je cesto príliš riedke, po troške pridávame múku, akonáhle sa cesto spojí, je to akurát :-)). Cesto na bezlepkový pita chlieb rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí a vytvarujeme z neho guľky. Tie dlaňami roztlačíme na placky veľké v priemere asi 12-13 cm.
- 3
Panvicu s nepriľnavým povrchom dobre rozohrejeme a na sucho na nej opekáme bezlepkový pita chlieb pomaly z oboch strán, kým sa nezačnú vytvárať upečené fľaky, ako napr. na lokšiach. Bezlepkový pita chlieb servírujeme hneď za čerstva k mäsu, šalátu a pod.
- 4
Na fazuľový prívarok na olivovom oleji upražíme nakrájanú cibuľu do sklovita, potom do panvice vlejeme fazuľu z plechovky, pridáme ocot a mexické korenie a krátko povaríme.
Tiež pita chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu