Bezlepkový pita chlieb
Bezlepkový pita chlieb

Bezlepkový pita chlieb

novalim - fotkanovalim, 13. augusta 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový pita chlieb
Foto: novalim

Bezlepkový pita chlieb je hitom nášho leta. Je to jednoduchá vec, ktorú si z mála surovín pripravíte aj doma. Využijete ho pri grilovačkách, Zobraziť celý popisBezlepkový pita chlieb je hitom nášho leta. Je to jednoduchá vec, ktorú si z mála surovín pripravíte aj doma. Využijete ho pri grilovačkách, k šalátom, alebo keď si budete chcieť doma spraviť trochu gréckej atmosféry. Rovnako dobre sa hodí na zajedanie k mäsu, zelenine či zeleninovým jedlám. My sme si ho pripravili spolu s jednoduchým fazuľovým prívarkom.
Zdroj: www.novalim.sk

5 ks
porcií
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g (+ na pomúčenie dosky)
170 ml (prípadne aj viac)
2 PL
1 ČL
1 ČL
1/2 kocky (čerstvé)
Rýchly fazuľový prívarok:
1 konzerva (alebo fialová)
1 ČL
1 ks
1 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Do vlažnej vody rozmrvíme droždie, pridáme cukor a rozmiešame, aby sa všetko rozpustilo. Necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do misy pridáme bezlepkovú múku Promix Forte, premiešame ju so soľou, ďalej pridáme olivový olej a napokon aj vzídený kvások. Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto minimálne 5 minút, kým sa všetky prísady prepoja. Vymiesené cesto (aj keď bude redšie) prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho v teple vykysnúť, kým viditeľne zväčší objem.

  2. 2

    Po vykysnutí ho vyklopíme na dobre pomúčenú dosku (na pomúčenie používame rovnako múku Promix Forte) a ešte ho premiesime, pričom sa snažíme dosiahnuť konzistenciu cesta, s ktorou sa dá ručne pracovať (t.j. ak je cesto príliš riedke, po troške pridávame múku, akonáhle sa cesto spojí, je to akurát :-)). Cesto na bezlepkový pita chlieb rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí a vytvarujeme z neho guľky. Tie dlaňami roztlačíme na placky veľké v priemere asi 12-13 cm.

  3. 3

    Panvicu s nepriľnavým povrchom dobre rozohrejeme a na sucho na nej opekáme bezlepkový pita chlieb pomaly z oboch strán, kým sa nezačnú vytvárať upečené fľaky, ako napr. na lokšiach. Bezlepkový pita chlieb servírujeme hneď za čerstva k mäsu, šalátu a pod.

  4. 4

    Na fazuľový prívarok na olivovom oleji upražíme nakrájanú cibuľu do sklovita, potom do panvice vlejeme fazuľu z plechovky, pridáme ocot a mexické korenie a krátko povaríme.

Diskusia k receptu

frezia68
Pita by sa mala nafúknuť,ale ani Vám sa to nepodarilo. Skúšala som viackrát s rozličnými bezlepkovými múkami....nepodarilo sa,takže to nie je Pita.