Pita chlieb

Pita chlieb (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduchý pita chlieb na döner kebab, ale môžte ho naplniť aj inými dobrotami podľa vlastnej chuti :-)

5
porcií
6-10 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny..
  2. Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.
  3. Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.
  4. Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť :-)
  5. Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať.
  6. A tu sú už tie "Balóniky" ;-) Ja som ich piekla 8minút.To,ze u vas sa kolko minút majú piect,si musíte zistit,kedze rúry pečú rôzne.Riadte sa farbou chleba,nielen časom.Nemajú byt príliž tmavé.U niekoho to môže byť 6 minút,u niekoho zasa 8 alebo 10 minút.
  7. Pred plnením ich zúbkavým nožíkom prekrojíme.Takto krásne vyzerajú z vnútra ;-P Vrch je tenučký,ale spodná čast chleba je mäkkučká a hrubá skoro 1cm :-) Ono sa tam vytvorí taká "priehlbinka" ,presne na plnenie ;-))
  8. Jeden rada...ak sa vám ich predsa náhodou podarí nechat viac upiect,tak hned po vybratí z rúry im vrch natrite trochou vody so štetcom.Oni pekne zmäknú :-)
  9. Naplniť si už pita chlieb môžte podla chuti.Ja som pripravila klasický döner kebab :-) Nech sa vám vydaria!