Pirôžky z rožkov fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 3. júna 2011
Pirôžky z rožkov (fotorecept)
Foto: ancicka

Genialita tohto receptu spočíva v tom,že je jednoduchý .Stačí iba päť ingrediencii.Rožky ,mlieko, múku,plnku,štípku soli.Je to základ a k tomu si môžme pridať Zobraziť celý popisGenialita tohto receptu spočíva v tom,že je jednoduchý .Stačí iba päť ingrediencii.Rožky ,mlieko, múku,plnku,štípku soli.Je to základ a k tomu si môžme pridať podľa svojej ľubovôle aj posýpku. Ja som tentoraz zvolila sladkú verziu,ale môžeme urobiť aj slanú.Napríklad,bryndzu,salámovú plnku zo špenátom,s kyslou kapustou.Všetko záleží len na fantázii.

50 ks
porcií
60 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
4 ks (nemusia byť čerstvé)
od oka
od oka čerstvé
podľa chutí
Na posypku:
od oka
podľa chutí
 rozpustenéna omastenie
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Rožky nakrajame na kolieska vložíme do misky a zalejeme mliekom tak,aby rožky nasiakli ,ale neplavali v mlieku.Necháme postať asi10 min.úplne postačí.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom prisypávame múku.Dáme jej toľko ,aby cesto nebolo moc tuhé a ani riedké.Tak jak ked robíme,, klasika "pirohy.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto dáme na dosku a ešte ho vypracujeme.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na doske cesto rozvaľkáme ,Povykrajame a naplníme.Ja som dnes zvolila plnku na sladko.Dala som slivky s kompotu a k tomu kocku varovej čokolády.(Komu sa nechce cesto vaľkať,môže z neho urobiť guľky roztlačiť a naplniť.)

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som zlepila.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zo zvyšného cesta som urobila šúľok a z neho nakrájala kokošky.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šupsla som ich do osolenej vody a 2-3 minútky povarila.O výnimočnosti tohto cesta svedčí aj to,že sa ani jeden pirôžtek počas varenia nerozlepí.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked sú pirôžky hned na konzumáciu,ja tak robím,že vyberiem do studenej vody a hned ich scedím .

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si posýpku .Použila som mak s práškovým cukrom.Kto má rád struhánku,môže opražiť ,alebo len omastiť čistým maslom.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pirôžky som omastila maslom a posýpala makom a v miske premiešala.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pri podavani,kto má rád môže si pridať tvaroh.Ako v úvode som písala,tak môžeme urobiť aj slanú verziu.Všetko záleži len na fantázii človeka.

    Pirôžky z rožkov (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marianne69
.....mne sa tieto pirozky velmi pacia,pre seba spravim na slano a pre zvysok osadenstva na sladko,pekny a variabilny receptik to je (KK).....
drobcek19
My sme jedavali ako deti iba tie rozky s roznou posypkou. Rozky boli namocene v mlieku ak si dobre pamatam. Tento receptik mi to pripomenul ale tvoj je este lepi:-)
arasidka
Drobček - tomu sa hovorí "darebné paholky", vraj je to recept pre darebné kuchárky. Nakrájaš, obaríš, posypem, zješ. Ale tieto pirôžky sú fajn recept, to raz skúsim.
noelia
Velmi pekne dakujem za recept. Vyzivam sa vo vareni, ale taketo jednoduche.....pirohy.....to je nadherna sprava. Asi budem leniva kucharka, ale toto sa mi naozaj paci. Pozdravujem na Spisi i na vasom salasi....ak este funguje.....
danculka
Ja robievm,tiež,ale slivkové a teraz aj čerešňové gule,nápad ukladám....
lyali
Toto rožkové cesto je naozaj veľmi vďačné. Odporúčam. Ja som skúšala trochu ozvláštniť pirohy takto:  varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-spizy-spenatova-omacka-...
(čítaj od bodu č. 12). Pohrala som sa s myšlienkou srdiečkového tvaru. Sladké naplnila zaujímavou plnkou z pudingu, tvarohu a čiernych ríbezlí. A odrezky pirôžkového cesta využívam ako závarku do polievky :-)
sherin
vyborny recept a pekny nafoteny postup :), KK
tatiana41
ja mám podobný recept na lievance.keď bude čas tak ho napíšem:)
sovka62
Odkedy sem tento recept pridala @cistinka , robila som ich niekoľkokrát. Na slano, plnené údeným mäsom alebo šunkou, na slano aj na sladko ako šúľance, na sladko plnené džemom alebo slivkami zavarenými bez vody...... Vždy boli vynikajúce. Veľmi dobre, že si ich opäť pripomenula a uvidia ich aj tí, čo to prvý raz prehliadli, alebo ešte neboli na Vareche. A zabudla som napísať, že som recept posunula už asi piatim ľudom a všetkým sa páčil. Takže kto ešte neskúšal, nech sa páči, dobrý výsledok zaručený.
tatranka
Tiež robievam takéto cesto na slano aj na sladko.Je chutné a nie je s ním problém so spracovaním.Tvoj recept je pekne spracovaný a ak niektorí vareškári nepoznajú toto spracovanie,môžem len doporučiť.
ancicka
Som rada,že som tento receptík pripomenula.Ked ho @cistinka dala na varechu,ja som tu ešte nebola a aj má ho pod iným názvom.@lyali ,ty máš svätu trpezlivosť.Ja mám dosť práce okolo záhrady ,tak ja len jednoduchšie.
ancicka
@noelia ,dakujem za pozdrav.Neviem kedy si bola posledne na spiši,ale salaš sa nám rozrastá do krásy,a hlavne teraz ,ked už je sezona aj na hrade.Celé okolie Spišského hradu,a aj celý spiš je pekný.
jaja53
Dakujem za super recept,ja som vzdy len z varenymi zemiakmi,co dlhsie trva a preto uz pre nas dvoch s muzom sa mi moc nechce. :))) Toto je perfektne,v pondelok uz ma muz slubene. A este sa opytam ,drzo ,ze kde mate ten pekny salas? Ja som sice na dolniakoch uz skoro styridsat rokov,ale som v Tatrach vyrastla a v lete chceme z vnucencami vybehnut trochu hore.
ancicka
@jaja53 ,je pod Spišským hradom,v Spišskom podhradí a je to Spišský salaš.Ked prídete na spiš tak určite budete spokojný.Je tu čo vidieť a aj pochodiť.
marcy
určite vyskúšam z tak nenáročných surovín,mak je top surovina v kombinácii so slivkami.....prekrásny fotopostup ( ja som technický antitalent ) to by som radšej okopala ,obhrnula zemiaky, k tomu umyla okná,vyžehlila kôš prádla :-))))))
evanaaa
JA mám tie Cistinkine v KK, ale pre istotu som dala aj tieto, ona dala múku hrubú, tu je polohrubá, skúsim s ňou. A ešte - dali by sa zamraziť ( hotové, alebo len surové )? Pre prípad, žeby ich bolo viac.
ancicka
Myslím si ,že áno.ešte som zo žemlí nerobila,ale je to asi jedno cesto.
katka1313
no tak toto musím vyskúšať, ja tieto rohlíky poznám len s makom a cukrom- šikulka
tetulka
Bóóóženko!!! Že jáá som nevlézla voladze inde!!!!! Ščúleky abych si išla dat néčo pod zub, lebo ked né, načisto tu odpadnem!!! A o tolkéééjto hodzine!?!?!? Ináč robívám takéto gulky slifkové aj marhulové...a namojhríšnúdušu, zajtrá spravím čerešnové....
vierik
Dneska som ich konečne urobila,lebo doteraz len zemiakové.Musím véľmi vychváliť,lebo sú veľmi chutné,od teraz už len takéto.Robila som aj bryndzové aj lekvárové a môžem vrele odporúčať...Veľké ďakujem za nápad.
ancicka
@vierik ,nemáš za čo dakovať,pretože to nebol môj nápad.Ja som tento recept si vystrihla z regionálných novin už pred ani neviem koľkými rokmi.Ja to aj striedam,raz zemiakové a raz rožkové.Máme radi oboje.Som rada že chutili.
betka11
Skvelé využitie staršieho pečiva keď zostane,pekný fotopostup
evanaaa
Ancicka, robila som ovocné guľky podľa tohto receptu, ale bolo ich viacej, boli výborné,m len by som chcela vedieť, či sa môžu zamraziť aj uvarené, už som sa tu pýtala ale asi si to nevidela, v mojom komente. Viem, že sa dajú zmraziť surové, ale či uvarené - máš s tým skúsenosti? Ďakujem za odpoveď.
ancicka
@evanaaa ,neviem ti poradiť ,ja som ešte nikdy nemrazila,ani surové,ani uvarené.U nás sa vždy všetko poje.Bolo by dobré asi vyskúšať.
coldbery
To je tak pekne spracovaný recept.....že sa mi naň slinky zbiehaju...určite vyskúšam...:-)))
mariaklara
Zajtra ich robím na obed.Vďaka za recept, vždy som robila zo zemiakového cesta, ale zemiaky sú ešte mladé, preto sa teším tomuto receptu.
havino
recept mám už uložený velmi dávno,ale až dnes som ich robila, iné už robiť nikdy nebudem, aj ked by som mala vrece zemiakov zadarmo, famózne súú, robila som ich spôsobom podla @diabambulky , ale s lekvárom, posypané makom, rýchlovka, priklopiť , zatlačiť, ja som si rúčkou varechy pomohla, radielkom vykrojila a do vody  varecha.pravda.sk/recepty/ako-super-rychlo-sa-daju-naplni...
no ale vážne sú výborné, mám pocit,že som sa ich asi aj objedla
ancicka
@havino ,nedá sa do nich nezamilovať.Ja ked sa spýtam doma čo variť,tak odpoved znie:pirôžky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia