Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)

Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)
Foto: lyali
lyaliLyali, recept pridal: 3. apríla 2011 21:42Ďalšie jeho recepty

Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 1

2

Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 2

3

Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 3

4

Na špajdliach :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 4

5

Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 5

6

2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 6

7

Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 7

8

Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 8

9

Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 9

10

Hotová omáčka :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 10

11

Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 11

12

3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 12

13

Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 13

14

Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 14

15

Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 15

16

Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 16

17

Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 17

18

Dáme variť do osolenej vriacej vody.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 18

19

Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 19

20

Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 20

21

Uvarené rezance do polievky :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 21

22

Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 22

23

Sladký v priereze :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 23

24

pozn. Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min. No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 4. apríla 2011 o 12:30
    ....krasny receptik,podrobne nafoteny,veeelmi sa mi to paci...


  • diabambulka, 4. apríla 2011 o 13:39
    mne sa páčia tie pirohy, vyzerá to na chutnú rýchlovku, ukladám a tie sladké vyskúšam :-)))


  • mata3636, 4. apríla 2011 o 14:27
    jéééj, to je pekný recept! všetko jednoduché veci, ale dokopy veľmi efektné. tie rožkové pirohy sú super, s cestom sa veľmi dobre robí a sú aj chutné. dávam pomyselný plusový bodík :))


  • jatanika, 4. apríla 2011 o 14:37
    si sa vyhrala.... pekný recept...


  • dorisa, 4. apríla 2011 o 16:54
    Krasne nafotený recept, dokladny.


  • janger, 4. apríla 2011 o 17:11
    Krasna uprava, vyborne jedlo! Dala si si zalezat.


  • mamatata2, 4. apríla 2011 o 17:39
    Prekrásne a iste veľmi chutné, si veľmi šikovná.


  • enerrgizer, 4. apríla 2011 o 18:47
    super...špízy, špenát a aj pirohy :-)


  • bejaja, 4. apríla 2011 o 19:06
    krásne nafotené,isto aj výborné..


  • jody, 4. apríla 2011 o 21:30
    Super! Ako to ja teraz narvem do 4 kolioniek v kucharskej knihe, ha? :-)


  • hubarka35, 4. apríla 2011 o 22:06
    no užasné tie pirožky aj plnky,špizy i omáčka-všetko dobrá papanica.....podobne robim gulky zo staršich ro


  • drobcek19, 4. apríla 2011 o 22:30
    My by sme to jedli min 3 dni:-)


  • lyali, 4. apríla 2011 o 22:42
    Ďakujem za všetky Vaše komentáre :-) V podstate sú to všetko nenáročné jedlá, akurát raz darmo, ak niekto sa nerád hrá s vaľkaním, vykrajovaním, plnením, lepením pirohov :-) @jody , napíš si to ako 3samostatné recepty :-) @drobcek19 , jeden deň špízy na špenátovej omáčke, ďalší deň slané pirohy a tretí sladké pirohy :-))) Pôvodne som mala k špízom len varené zemiaky na ume :-) Ale vydali zo mňa pirohy a urobila som cesto až zo 4rožkov, tak sme si dopriali aj dezertík (oveľa neskôr po obede) :-) A pôvodne som chcela dať zvlášť rcp na špízy na omáčke a zvlášť na pirohy, ale zázračne sa mi dali pridávať fotečky do aleluja :-)


  • jerica, 5. apríla 2011 o 00:22
    pekná práca aj s fotopopisom, nie je čo dodať:-)) pridávam si do MKK


  • hviezdickaz, 5. apríla 2011 o 12:39
    s tymi spizmi si to dobre vymyslela :))) , paci sa mi ten tvoj rp ...


  • tatranka, 5. apríla 2011 o 13:51
    Pekný recept.Dala si si záležať.Mám veľmi rada pekne a kvalitne spracované recepty.


  • marcy, 5. apríla 2011 o 15:32
    pracné,výborné .... chcem pochváliť šikovné ruky :-)


  • violetacamorova, 26. mája 2011 o 16:35
    Veľmi pekný recept a mám tiež "problém" ako @jody do ktorej kolónky v mojej KK to skôr "narvať", haha! Ale tie pirohy z rožkov som už niekde videla a aj stratila tak som ti hlavne aj za ne veľmi vďačná.


  • violetacamorova, 26. mája 2011 o 16:38
    Veľmi precízne si využila do poslednej odrobinky cesto na pirohy, dúfam, že aj z bagety to bude dobré, žiaľ v Škótsku nemajú také dobré rožky ako u nás.


  • anninkka, 28. mája 2011 o 17:02
    mam rada pirohy na hociaky spôsob mňam..............
    recept vyborny


  • mariaklara, 4. júna 2011 o 09:34
    Tie pirôžky sú milé, ukladám.


  • 3sandra3, 6. júla 2011 o 22:58
    úúúha,,,až mi sánka padla,,, toto až dnes som objavila,,,? to je skvelý recept... ukladám a idem na to cez víkend...super,,, ani neviem nájsť vhodné slová na vyjadrenie chvály pre teba


  • babi, 6. júla 2011 o 23:23
    to cesto na pirohy ma veľmi zaujalo, ešte som také nepočula. Určite vyskúšam.
    Pekný recept


  • babav, 18. augusta 2011 o 14:11
    Krasne pirozky ...ukladam si dodatocne,prehliadla som recept ,
    ked si ho vlozila na Varechu;-)


  • verca123, 19. októbra 2011 o 19:19
    Šikuľka, iste vyskúšam. Ďakujem


  • alexola, 8. novembra 2011 o 21:37
    paráda, tie pirohy niekedy vyskúšam :)


  • hubata, 12. novembra 2011 o 20:53
    Tie pirohy ma tiež zaujali na obidva spôsoby. Pekné foto, popis, pripájam sa k pochvalám.


  • domci4, 17. januára 2012 o 09:00
    Kolko vyde tych pirohov?pre 4 osoby?


  • domci4, 17. januára 2012 o 09:25
    Ja som popleta.vzdy si vsimnem neskoro


  • mijaita, 28. marca 2012 o 08:34
    Krasne zpracovany recept a jeste pro kazdeho neco. Urcite udelam jinak omacku (spenat se smetanou a korenim) a pirohy naslano (kategorie "pecivo")
    Je velika chyba kulinarskych webu, ze neni mozne ulozit recept do vice kategorii. A tak si recept i s obrazky kopiruju do Wordu, tam upravim a udelam si tak receptu kolik potrebuju. Zustanou original, jen jsou rozdelene jak potrebuju. Vzdy si recepty jeste ukladam do PC abych nebyla zavisla na internetu.
    Na jidlo se opravdu tesim!


  • stacy77777, 1. apríla 2012 o 18:23
    skvelý recept,pirohy nádherné ukážkové


  • pillango, 25. apríla 2012 o 12:12
    ... tak to je nadhera! ukladam...tlacim...pripravujem list na nakup a cez vikend idem do toho :)


  • lyali, 25. apríla 2012 o 13:20
    Dodatočne ďakujem za všetky komentáre, za ktoré som nepoďakovala. Vedzte, že vždy sa teším každému Vášmu komentáru :-)


  • mracik9, 28. júla 2012 o 17:56
    Teraz som sa prepracovala k tvojmu receptu,chválim gazdinku,mňam


  • valeri, 28. júla 2012 o 20:26
    všetko na výbornú, pochvala :-))


  • denka75, 10. októbra 2012 o 11:04
    ukladám a určite skúsim,krásne...


  • faktja, 10. októbra 2012 o 12:23
    ...parada do posledneho detailu...len ma trocha prekvapil ten praskovy cukor do spenatu...ale inak tlieskam...


  • anina6, 10. októbra 2012 o 17:11
    perfektné odvedená práca, aj čo sa týka spracovania a odfotenia receptu, aj nápaditosti. super


  • danika59, 27. decembra 2012 o 13:21
    Dnes sme mali obed z Tvojho receptu-ale pirohy sme nahradili cestovinou.Bolo to výborné.ˇDakujem za inšpiráciu.


  • eviana, 24. novembra 2013 o 20:03
    @lyali , prekrásne jedlo, jednoduchosť surovín, harmónia chutí... si jednoducho hviezda, veľmi chválim :)


  • lyali, 25. novembra 2013 o 10:19
    milá @eviana , ďakujem veľmi pekne :-) no hviezdičky svietia na nebi :-) rada sa dívam na nebo posiate hviezdami :-) tie sú tam okrem iného aj pre radosť nás všetkých :-) veľmi sa teším, keď moje jedlo zmysly druhých poteší ako mňa nebeské hviezdy :-) vďaka tebe, eviana, som si opäť povedala, že svet je krásny, hoci poza oknami tu poriadne fučí :-) zvesela si sniežikuje, ale zato deti majú vysmiate tváre :-) tak to má byť :-) ďakujem ostatným aj za predošlé komentáre :-)


  • jamalinka, 16. augusta 2014 o 08:11
    a by som len dodala, že tie okraje pirohov nie je vôbec potrebné potierať vajíčkom, stačí ich stlačiť mám veľa krát odvarené, vyskúšané určite sa nerozlepia. Vajíčkom potrieť iba ak ich namiesto varenia pečieme v rúre. Skús na jednom, dvoch a hneď budeš mať menej práce.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist