Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy fotorecept

lyaliLyali, 35 ročná žena, Žilina, 3. apríla 2011 21:42
Ďalšie jej recepty »

Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)Foto: lyali

Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)

Suroviny

Kuracie špízy:
2 ks
podľa chuti
250 g - plátky alebo šunka - plátky
Špenátová omáčka:
2 PL
120g balenie 1 čerstvý
podľa chuti  - strúčiky
0,5 l
1 ks
2 ČL
podľa potreby
1 ČL
podľa chuti
Pirohy:
4 ks
cca 3 dcl
cca 500 g
zemiaková plnka:
 uvarené
sladká plnka:
 uvarený hustejší osladený
 (napr. rozmrazené)
na zlepenie okrajov:
 rozšľahané
navrch:
  (na slané)
  (na sladké)

Postup prípravy

  1. 1

    1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na špajdliach :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotová omáčka :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Dáme variť do osolenej vriacej vody.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Uvarené rezance do polievky :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Sladký v priereze :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    pozn. Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min. No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)

ohodnoť recept:
Hlasovali 4 ľudia (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist