Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)

Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)
Foto: lyali
lyaliLyali, recept pridal: 3. apríla 2011 21:42Ďalšie jeho recepty

Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 1

2

Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 2

3

Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 3

4

Na špajdliach :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 4

5

Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 5

6

2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 6

7

Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 7

8

Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 8

9

Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 9

10

Hotová omáčka :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 10

11

Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 11

12

3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 12

13

Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 13

14

Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 14

15

Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 15

16

Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 16

17

Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 17

18

Dáme variť do osolenej vriacej vody.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 18

19

Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 19

20

Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 20

21

Uvarené rezance do polievky :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 21

22

Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 22

23

Sladký v priereze :-)
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 23

24

pozn. Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min. No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 4. apríla 2011 o 12:30
    ....krasny receptik,podrobne nafoteny,veeelmi sa mi to paci...


  • diabambulka, 4. apríla 2011 o 13:39
    mne sa páčia tie pirohy, vyzerá to na chutnú rýchlovku, ukladám a tie sladké vyskúšam :-)))


  • mata3636, 4. apríla 2011 o 14:27
    jéééj, to je pekný recept! všetko jednoduché veci, ale dokopy veľmi efektné. tie rožkové pirohy sú super, s cestom sa veľmi dobre robí a sú aj chutné. dávam pomyselný plusový bodík :))


  • jatanika, 4. apríla 2011 o 14:37
    si sa vyhrala.... pekný recept...


  • dorisa, 4. apríla 2011 o 16:54
    Krasne nafotený recept, dokladny.


  • janger, 4. apríla 2011 o 17:11
    Krasna uprava, vyborne jedlo! Dala si si zalezat.


  • mamatata2, 4. apríla 2011 o 17:39
    Prekrásne a iste veľmi chutné, si veľmi šikovná.


  • enerrgizer, 4. apríla 2011 o 18:47
    super...špízy, špenát a aj pirohy :-)


  • bejaja, 4. apríla 2011 o 19:06
    krásne nafotené,isto aj výborné..


  • jody, 4. apríla 2011 o 21:30
    Super! Ako to ja teraz narvem do 4 kolioniek v kucharskej knihe, ha? :-)


  • hubarka35, 4. apríla 2011 o 22:06
    no užasné tie pirožky aj plnky,špizy i omáčka-všetko dobrá papanica.....podobne robim gulky zo staršich ro


  • drobcek19, 4. apríla 2011 o 22:30
    My by sme to jedli min 3 dni:-)


  • lyali, 4. apríla 2011 o 22:42
    Ďakujem za všetky Vaše komentáre :-) V podstate sú to všetko nenáročné jedlá, akurát raz darmo, ak niekto sa nerád hrá s vaľkaním, vykrajovaním, plnením, lepením pirohov :-) @jody , napíš si to ako 3samostatné recepty :-) @drobcek19 , jeden deň špízy na špenátovej omáčke, ďalší deň slané pirohy a tretí sladké pirohy :-))) Pôvodne som mala k špízom len varené zemiaky na ume :-) Ale vydali zo mňa pirohy a urobila som cesto až zo 4rožkov, tak sme si dopriali aj dezertík (oveľa neskôr po obede) :-) A pôvodne som chcela dať zvlášť rcp na špízy na omáčke a zvlášť na pirohy, ale zázračne sa mi dali pridávať fotečky do aleluja :-)


  • jerica, 5. apríla 2011 o 00:22
    pekná práca aj s fotopopisom, nie je čo dodať:-)) pridávam si do MKK


  • hviezdickaz, 5. apríla 2011 o 12:39
    s tymi spizmi si to dobre vymyslela :))) , paci sa mi ten tvoj rp ...


  • tatranka, 5. apríla 2011 o 13:51
    Pekný recept.Dala si si záležať.Mám veľmi rada pekne a kvalitne spracované recepty.


  • marcy, 5. apríla 2011 o 15:32
    pracné,výborné .... chcem pochváliť šikovné ruky :-)


  • violetacamorova, 26. mája 2011 o 16:35
    Veľmi pekný recept a mám tiež "problém" ako @jody do ktorej kolónky v mojej KK to skôr "narvať", haha! Ale tie pirohy z rožkov som už niekde videla a aj stratila tak som ti hlavne aj za ne veľmi vďačná.


  • violetacamorova, 26. mája 2011 o 16:38
    Veľmi precízne si využila do poslednej odrobinky cesto na pirohy, dúfam, že aj z bagety to bude dobré, žiaľ v Škótsku nemajú také dobré rožky ako u nás.


  • anninkka, 28. mája 2011 o 17:02
    mam rada pirohy na hociaky spôsob mňam..............
    recept vyborny


  • mariaklara, 4. júna 2011 o 09:34
    Tie pirôžky sú milé, ukladám.


  • 3sandra3, 6. júla 2011 o 22:58
    úúúha,,,až mi sánka padla,,, toto až dnes som objavila,,,? to je skvelý recept... ukladám a idem na to cez víkend...super,,, ani neviem nájsť vhodné slová na vyjadrenie chvály pre teba


  • babi, 6. júla 2011 o 23:23
    to cesto na pirohy ma veľmi zaujalo, ešte som také nepočula. Určite vyskúšam.
    Pekný recept


  • babav, 18. augusta 2011 o 14:11
    Krasne pirozky ...ukladam si dodatocne,prehliadla som recept ,
    ked si ho vlozila na Varechu;-)


  • verca123, 19. októbra 2011 o 19:19
    Šikuľka, iste vyskúšam. Ďakujem


  • alexola, 8. novembra 2011 o 21:37
    paráda, tie pirohy niekedy vyskúšam :)


  • hubata, 12. novembra 2011 o 20:53
    Tie pirohy ma tiež zaujali na obidva spôsoby. Pekné foto, popis, pripájam sa k pochvalám.


  • domci4, 17. januára 2012 o 09:00
    Kolko vyde tych pirohov?pre 4 osoby?


  • domci4, 17. januára 2012 o 09:25
    Ja som popleta.vzdy si vsimnem neskoro


  • mijaita, 28. marca 2012 o 08:34
    Krasne zpracovany recept a jeste pro kazdeho neco. Urcite udelam jinak omacku (spenat se smetanou a korenim) a pirohy naslano (kategorie "pecivo")
    Je velika chyba kulinarskych webu, ze neni mozne ulozit recept do vice kategorii. A tak si recept i s obrazky kopiruju do Wordu, tam upravim a udelam si tak receptu kolik potrebuju. Zustanou original, jen jsou rozdelene jak potrebuju. Vzdy si recepty jeste ukladam do PC abych nebyla zavisla na internetu.
    Na jidlo se opravdu tesim!


  • stacy77777, 1. apríla 2012 o 18:23
    skvelý recept,pirohy nádherné ukážkové


  • pillango, 25. apríla 2012 o 12:12
    ... tak to je nadhera! ukladam...tlacim...pripravujem list na nakup a cez vikend idem do toho :)


  • lyali, 25. apríla 2012 o 13:20
    Dodatočne ďakujem za všetky komentáre, za ktoré som nepoďakovala. Vedzte, že vždy sa teším každému Vášmu komentáru :-)


  • mracik9, 28. júla 2012 o 17:56
    Teraz som sa prepracovala k tvojmu receptu,chválim gazdinku,mňam


  • valeri, 28. júla 2012 o 20:26
    všetko na výbornú, pochvala :-))


  • denka75, 10. októbra 2012 o 11:04
    ukladám a určite skúsim,krásne...


  • faktja, 10. októbra 2012 o 12:23
    ...parada do posledneho detailu...len ma trocha prekvapil ten praskovy cukor do spenatu...ale inak tlieskam...


  • anina6, 10. októbra 2012 o 17:11
    perfektné odvedená práca, aj čo sa týka spracovania a odfotenia receptu, aj nápaditosti. super


  • danika59, 27. decembra 2012 o 13:21
    Dnes sme mali obed z Tvojho receptu-ale pirohy sme nahradili cestovinou.Bolo to výborné.ˇDakujem za inšpiráciu.


  • eviana, 24. novembra 2013 o 20:03
    @lyali , prekrásne jedlo, jednoduchosť surovín, harmónia chutí... si jednoducho hviezda, veľmi chválim :)


  • lyali, 25. novembra 2013 o 10:19
    milá @eviana , ďakujem veľmi pekne :-) no hviezdičky svietia na nebi :-) rada sa dívam na nebo posiate hviezdami :-) tie sú tam okrem iného aj pre radosť nás všetkých :-) veľmi sa teším, keď moje jedlo zmysly druhých poteší ako mňa nebeské hviezdy :-) vďaka tebe, eviana, som si opäť povedala, že svet je krásny, hoci poza oknami tu poriadne fučí :-) zvesela si sniežikuje, ale zato deti majú vysmiate tváre :-) tak to má byť :-) ďakujem ostatným aj za predošlé komentáre :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Jaroslav Žídek: Teším sa, keď mi uvarí manželka
Získal 3x ocenenie Gurmán Award – kuchár roka, je majiteľom a zároveň šéfkuchárom reštaurácie Albrecht, môžete ho vidieť na obrazovke a vydal už tri kuchárske knihy – Jaroslav Žídek.

Jablková pita
Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.

Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist