Pikantná polievka zo svetlých batátov s hubami fotorecept
Foto: pusta
Pripravila som pikantnú ostrú polievku zo svetlých batátov, zázvoru, cesnaku a chilli s hubami, ide o sladké zemiaky, ktoré sú veľmi chutnou a zdravou Zobraziť celý popisPripravila som pikantnú ostrú polievku zo svetlých batátov, zázvoru, cesnaku a chilli s hubami, ide o sladké zemiaky, ktoré sú veľmi chutnou a zdravou zeleninou, použila som svetlý druh, polievka zasýti a zahreje, navyše je rýchlo hotová.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
500 g |
|
1 ks |
|
4 veľké strúčiky |
|
1 ks |
|
5 cm kus |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1000 ml |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Batáty som ošúpala a umyla,...
-
2
...pokrájala na kocky.
-
3
Pokrájala som chilli na krúžky, semienka som ponechala, zázvor som pokrájala na prúžky, cesnak na plátky.
-
4
Na zohriatom olivovom oleji som orestovala do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu,...
-
5
...čerstvo mleté čierne korenie,...
-
6
...zázvor, pokrájané chilli,...
-
7
...pridala som plátky cesnaku, ktoré som nechala pekne rozvoňať,...
-
8
...pridala som pokrájané batáty, krátko orestovala za stáleho mešania,...
-
9
...priliala som domáci zeleninový vývar, pomaly priviedla do varu,...
-
10
...pridala som hubový prášok s kúskami lesných húb,...
-
11
...premiešala a varila som na strednom plameni, kým batáty nezmäkli - u mňa 15 minút.
-
12
Potom som všetko rozmixovala ponorným mixérom na hladký krém, ...
-
13
...ktorý som na záver dochutila ešte citrónovou šťavou, aby polievka získala ten správny šmrnc.
-
14
Horúcu polievku som nabrala do tanierov, ozdobila kolieskami chilli a podávala. Ide o ostrú pikantnú sladko - slano - kyslú polievku, ostrosť jej dodáva chilli a čerstvý zázvor, je nádherne voňavá po cesnaku a lesných hubách, ktorú výborne osvieži citrónová šťava a zároveň jej dodá ten správny "říz", je veľmi chutná a zdravá, navyše rýchlo hotová.
-
15
Batáty - sladké zemiaky majú sladkú chuť, pochádzajú z Južnej Ameriky, vyskytuje sa farebne viac druhov, a síce biele, fialové, oranžovo - žlté, žlté, oranžové, s bežnými zemiakmi nemajú nič spoločného okrem názvu, sú významným zdrojom vlákniny, minerálov, beta - karoténu, vitamínov, majú vysoký obsah C vitamínu, len jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje až 2/3-tiny potrebnej dennej dávky C vitamínu, až 100% vitamínu A, jeden takýto zemiak predstavuje jednu porciu zeleniny, batáty majú nespočetné významné účinky pre zdravie a podporujú imunitný systém, neobsahujú lepok, sú základom mnohých vynikajúcich polievok, rôznych jedál či už samostatne alebo ako príloha, zatiaľ sú u nás málo známe a používané, vrelo odporúčam vyskúšať.
táto polievka ma dostala, po prvýkrát som použila batáty, v tejto kombinácii veľmi chutí, aj iné polievky môžeš z batátov uvariť. :-)
dakujem za tvoj milý komentár.
zjavne mi polievka hustla pred očami, ako ked varíš škrob, batáty majú tendenciu hustnúť.
polievka je veľmi chutná, zdravá, spokojne si priprav omáčku.
z batátov sa dá pripraviť neskutočne veľa úžasných a zdravých jedál, ako polievky, omáčky, kaše, pyré, samostatné hlavné jedlá, pestrý eintopf, šaláty a iné.
som rada, že som batáty objavila,budú častejšie v rôznej úprave.
ked som ošúpala tieto batáty, a neboli oranžové, tak strašne som zblbla, že som sa okamžite obrátila na známeho šéfkuchára, ktorý sa na mne od srdca zasmial, ukľudnil ma, že sú to batáty a kombinácia surovín sa mu veľmi rátala.
zároveň mi poslal link, aby som sa dozvedela niečo viac a som mu za to veľmi vdačná :-)
ak máš záujem, pozri si ho:
generace21.cz/70396-hledate-nove-chute-zkuste-bataty/...
ja som sa ešte s maniokom na SVK, presnejšie v BA nestretla v obchodoch.
tento batát som skonzultovala pre istotu so známym šéfkuchárom a ubezpečil ma, že je to skutočne batát.
vyššie som pridala aj link a farba batátov som v postupe popísala, je aj biely a s vyšším obsahom škrobu.
maniok to určite nie je, chuťovo je to tiež batát.
s takouto polemikou som počítala vopred.
takže nič sa nedeje. :-)
toto už píšem mimo tejto polemiky., ja mám vždy šťastie na suroviny, ktoré varecháčom bežne nie sú známe, väčšinou ani dostupné.
pozri tu:
fotky-foto.sk/fotobanka/maniok(415260)/...
a tu:
fotky-foto.sk/fotobanka/maniok-koren(26614035)/...
fotky-foto.sk/fotobanka/maniok(2334044)/...
www.bataty.sk/?gclid=Cj0KEQiAypGjBRCPme6jmqu3gZsBEiQA...
veganza.cz/index.php/zdrave-potraviny/369-bataty-s...
píše sa o vysokom obsahu škrobov až 18%
www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/bataty-sladke-...
tu je spomenutá aj biela farba batátov.
P.S.: ... rozhodne nechcem robiť "múdreho", nieto ešte rozvírovať napätie medzi priaznivcami na Varecha.sk, ale pre istotu odporúčam nazrieť aj do nasledujúcich stránok:
en.wikipedia.org/wiki/Yam_(vegetable)...
en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato...
en.wikipedia.org/wiki/Batata...
P.S.2: v Des Moines sa sladké zemiaky "sweet potatos" predávajú pod pomenovaním Yam; nafotím a dôkaz z tunajšieho obchodu uverejním!
veľmi ma bude zaujímať tvoj YAM, teším sa na dôkaz z vášho obchodu :-)
som rada, že takéto polievky sa ti páčia ako je táto moja pikantná a takéto chceš :-)
dakujem za pochvalu a skvelé linky.