Pikantná polievka zo svetlých batátov s hubami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pripravila som pikantnú ostrú polievku zo svetlých batátov, zázvoru, cesnaku a chilli s hubami, ide o sladké zemiaky, ktoré sú veľmi chutnou a zdravou zeleninou, použila som svetlý druh, polievka zasýti a zahreje, navyše je rýchlo hotová.

4-6
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Batáty som ošúpala a umyla,...
  2. ...pokrájala na kocky.
  3. Pokrájala som chilli na krúžky, semienka som ponechala, zázvor som pokrájala na prúžky, cesnak na plátky.
  4. Na zohriatom olivovom oleji som orestovala do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu,...
  5. ...čerstvo mleté čierne korenie,...
  6. ...zázvor, pokrájané chilli,...
  7. ...pridala som plátky cesnaku, ktoré som nechala pekne rozvoňať,...
  8. ...pridala som pokrájané batáty, krátko orestovala za stáleho mešania,...
  9. ...priliala som domáci zeleninový vývar, pomaly priviedla do varu,...
  10. ...pridala som hubový prášok s kúskami lesných húb,...
  11. ...premiešala a varila som na strednom plameni, kým batáty nezmäkli - u mňa 15 minút.
  12. Potom som všetko rozmixovala ponorným mixérom na hladký krém, ...
  13. ...ktorý som na záver dochutila ešte citrónovou šťavou, aby polievka získala ten správny šmrnc.
  14. Horúcu polievku som nabrala do tanierov, ozdobila kolieskami chilli a podávala. Ide o ostrú pikantnú sladko - slano - kyslú polievku, ostrosť jej dodáva chilli a čerstvý zázvor, je nádherne voňavá po cesnaku a lesných hubách, ktorú výborne osvieži citrónová šťava a zároveň jej dodá ten správny "říz", je veľmi chutná a zdravá, navyše rýchlo hotová.
  15. Batáty - sladké zemiaky majú sladkú chuť, pochádzajú z Južnej Ameriky, vyskytuje sa farebne viac druhov, a síce biele, fialové, oranžovo - žlté, žlté, oranžové, s bežnými zemiakmi nemajú nič spoločného okrem názvu, sú významným zdrojom vlákniny, minerálov, beta - karoténu, vitamínov, majú vysoký obsah C vitamínu, len jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje až 2/3-tiny potrebnej dennej dávky C vitamínu, až 100% vitamínu A, jeden takýto zemiak predstavuje jednu porciu zeleniny, batáty majú nespočetné významné účinky pre zdravie a podporujú imunitný systém, neobsahujú lepok, sú základom mnohých vynikajúcich polievok, rôznych jedál či už samostatne alebo ako príloha, zatiaľ sú u nás málo známe a používané, vrelo odporúčam vyskúšať.