Pikantná polievka zo svetlých batátov s hubami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pripravila som pikantnú ostrú polievku zo svetlých batátov, zázvoru, cesnaku a chilli s
hubami, ide o sladké zemiaky, ktoré sú veľmi chutnou a zdravou zeleninou, použila som
svetlý druh, polievka zasýti a zahreje, navyše je rýchlo hotová.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
15 minút na 80-90 °C |
Postup- Batáty som ošúpala a umyla,...
- ...pokrájala na kocky.
- Pokrájala som chilli na krúžky, semienka som ponechala, zázvor som pokrájala na prúžky, cesnak na plátky.
- Na zohriatom olivovom oleji som orestovala do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu,...
- ...čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...zázvor, pokrájané chilli,...
- ...pridala som plátky cesnaku, ktoré som nechala pekne rozvoňať,...
- ...pridala som pokrájané batáty, krátko orestovala za stáleho mešania,...
- ...priliala som domáci zeleninový vývar, pomaly priviedla do varu,...
- ...pridala som hubový prášok s kúskami lesných húb,...
- ...premiešala a varila som na strednom plameni, kým batáty nezmäkli - u mňa 15 minút.
- Potom som všetko rozmixovala ponorným mixérom na hladký krém, ...
- ...ktorý som na záver dochutila ešte citrónovou šťavou, aby polievka získala ten správny šmrnc.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov, ozdobila kolieskami chilli a podávala. Ide o ostrú pikantnú sladko - slano - kyslú polievku, ostrosť jej dodáva chilli a čerstvý zázvor, je nádherne voňavá po cesnaku a lesných hubách, ktorú výborne osvieži citrónová šťava a zároveň jej dodá ten správny "říz", je veľmi chutná a zdravá, navyše rýchlo hotová.
- Batáty - sladké zemiaky majú sladkú chuť, pochádzajú z Južnej Ameriky, vyskytuje sa farebne viac druhov, a síce biele, fialové, oranžovo - žlté, žlté, oranžové, s bežnými zemiakmi nemajú nič spoločného okrem názvu, sú významným zdrojom vlákniny, minerálov, beta - karoténu, vitamínov, majú vysoký obsah C vitamínu, len jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje až 2/3-tiny potrebnej dennej dávky C vitamínu, až 100% vitamínu A, jeden takýto zemiak predstavuje jednu porciu zeleniny, batáty majú nespočetné významné účinky pre zdravie a podporujú imunitný systém, neobsahujú lepok, sú základom mnohých vynikajúcich polievok, rôznych jedál či už samostatne alebo ako príloha, zatiaľ sú u nás málo známe a používané, vrelo odporúčam vyskúšať.
|