Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami fotorecept
Foto: pusta
Opäť som varila polievku z perličky a moji chlapi ma poprosili, aby som jej úžasne mäsko pripravila v chutnej voňavej omáčke s hubami Zobraziť celý popisOpäť som varila polievku z perličky a moji chlapi ma poprosili, aby som jej úžasne mäsko pripravila v chutnej voňavej omáčke s hubami ako posledne zo sliepky. Teraz som však pridala do omáčky okrem vývaru z perličky, kvalitné biele suché víno Chardonay, vynechala som citrónovú šťavu a do zmesi húb som dala lievik trúbkovitý, suchohríby, hríb smrekový a zvýraznila som omáčku dubákovým práškom, žiadne korenie som nedávala. Perlička v tejto lahodnej -omáčke im najlepšie chutila so žemľovou knedľou.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
1 ks cca v celku o váhe asi 1200 g z domáceho chovu |
|
cca 500 - 600 g (obraté) |
|
250 ml |
|
1 veľká hrsť (lievik trúbkovitý, suchohríby, hríb smrekový) |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
250 ml |
|
250 ml |
|
2 - 3 PL (ghee) |
|
2 PL kopcom |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila všetky potrebné suroviny. Do teplej vody som na 30 minút namočila sušené huby - lievik trúbkovitý, suchohríby a hríb smrekový. Po tejto dobe som ich scedila a vodu z namočenia húb som zachytila, použijem neskôr.
-
2
Prichystala som si horúci vývar z perličky, ...
-
3
...kvalitné suché biele víno Chardonnay,...
-
4
...ghee - prepustené maslo, môžete použiť aj vlastnoručne vyrobené ghee alebo obyčajné maslo.
-
5
Pripravila som si zálievku z kyslej smotany, do pohára som dala vaječný žĺtok..
-
6
...rozmiešala som ho s kyslou smotanou,...
-
7
...pridala som múku a tiež rozmiešala do hladka a odložila som hotovú smotanovú zálievku bokom do použitia.
-
8
Obrala som mäso z uvarenej perličky a natrhala na menšie kusy, použila som aj uvarenú kožu, je v nej najviac chuti.
-
9
Pripravila som si mletý dubákový prášok.
-
10
V hrnci som na strednom plameni rozpustila ghee,...
-
11
...pridala som scedené huby a orestovala som ich asi 5 - 7 minút,...
-
12
....podliala som ich vodou zo scedených húb, priviedla do varu a pridala som horúci vývar z perličky, povarila som na strednom plameni asi 15 minút,...
-
13
...pridala som Chardonnay, môžete použiť aj iné suché víno, ale aspoň také kvalitné, ktoré ste ochotný aj piť. Povarila som prudkým varom asi 10 minút, alkohol sa varením odparí, zostane len chuť a preto môžu takéto jedlo s vínom aj deti.
-
14
Pridala som prášok z dubákov, celé jedlo krásne ochutí a nádherne prevonia, poctivo som ho premiešala s variacou sa zmesou.
-
15
Odobrala som asi 1 naberačku horúcej šťavy a vmiešala do zálievky, aby sa vyrovnali teploty, potom sa smotana po pridaní zálievky v omáčke nezrazí.
-
16
Pridala som až teraz uvarené obraté mäsko z perličky a takto upravenú zálievku som tiež pridala ku šťave a varila som všetko spolu a strednom plameni ešte 15 minút, aby sa stratila chuť surovej múky a omáčka primerane zahustila. Všimli ste si dobre, nepoužila som žiadnu soľ a ani žiadne korenie, vývar z perličky je korenený a slaný dosť.
-
17
Podávala som horúce s čerstvo uvarenou domácou žemľovou knedľou, mäsíčko v omáčke je ako masielko, omáčka je veľmi jemná z masla, smotany a nádherne voňavá po víne, vývare z perličky a zmesi húb, veľmi dobre zvýrazní vynikajúcu chuť mäsíčka perličky, celé jedlo ako celok je veľmi lahodné, ozajstná delikatessa. Moji chlapi si pridali ešte 2x, čo bola pre mňa najväčšia pochvala. :-) skoro sa mi neušlo :D
hubovej omáčky.
hej je to delikatessa.
dakujem za pochvalu.
myslím, že aj s kracím to bude dobré :-)
dakujem ti za pochvalu a 5****
teší ma, že máš rád, doslova zbožňuješ domácu kuchyňu, aj u nás doma hrá prím.
dakujem ti za uznanie.
táto omáčka je primerane hustá, ani "nezlieza" z mäska", zálevka splnila úlohu zátrepky a omáčku primerane zahustila :-)
tiež som toho názoru, že ani mixovanie nie je na mieste a neviem si vôbec predstaviť jej pasírovanie spolu s varenými sušenými hubami :-)
som rada, že si ako skúsená kuchárka a znalec zdôvodnila svojim komentom a upresnila charakter tejto omáčky aj pre neskúsených a zbytočne nebudú na pochybách - vážim si to.
my hubové jedlá priam zbožňujeme. haj je to veľmi chutné jedlo.
dakujem ti za pochvalu.
predpokladám, že aj ty si zamestnaná žena, máš aj rodinu, ako mnoho iných varecháčok, tiež si si už niečo odvarila, navštívila od tých lepších reštaurácií až po tie noblesnejšie, vieš aj dobre variť a predsa nemáš potrebu sa s tým oháňať, ani dôležitosťou svojho povolania zotrvávať na nepodstatných veciach.
aj z kuraťa bude super a poteší ťa :-)
dakujem za toľké uznanie i 5*****
veľmi pekne dakujem.
PS: Ja tam tiez vidim na tom mase na uvodnej fotke "white dots" :)
ak chcem niečo lepšie, aj ja si musím poriadne utiahnuť opasok, tak ako mnohí iní. je pravda, že mám aj možnosť takú, akú nemusí mať každý. niečo daruje rodina, veľa mi dáva môj najlepší priateľ a ešte pár priateľov ma poctí niečim dobrým, k čomu sa ja bežne nedostanem.
perličky môj priateľ chová, niekoľkokrát som ju u neho doma varila.
neboj, ani ja ich nemám denne na stole, sú u mňa aj celkom obyčajné jedlá a často.
aj ja tebe želám veľa šťastia :-)
a dakujem.