Toto robievam, keď nechcem stáť pri sporáku dlho. Väčšinou použijem, čo je doma – kabanos, cherry paradajky, smotana a olivy.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 160 g |
|
| 100 g |
|
| 1 PL |
|
| 1/2 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
| 6 ks |
|
| 4 ks |
|
| 40 g (bez kôstok) |
|
| 100 ml (33 %) |
|
| 30 g |
|
| 50 ml |
|
| 1/4 ČL |
|
| 1/4 ČL |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti (čerstvo mleté) |
|
Postup
-
1
Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme nadrobno. Kabanos nakrájame na tenké kolieska. Cherry paradajky rozkrojíme na polovice, sušené paradajky nakrájame na prúžky, olivy na kolieska.
- 2
Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu (cca 1 l na 100 g cestovín). Pridáme penne a varíme ich al dente podľa návodu (zvyčajne 9–10 minút). Zlejeme ich, ale odložíme si asi 50 ml vody z cestovín.
- 3
Na panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a orestujeme ju 2–3 minúty do sklovita. Pridáme cesnak a po 30 sekundách aj kabanos. Restujeme 3–4 minúty, kým sa jemne nezapečie a nepustí tuk.
- 4
Pridáme sušené paradajky, cherry paradajky, oregano, bazalku a trochu čierneho korenia. Restujeme ďalšie 2 minúty, kým paradajky zmäknú a pustia šťavu.
- 5
Zalejeme smotanou, pridáme polovicu nastrúhaného syra a premiešame. Pridáme aj vodu z cestovín – omáčka sa krásne spojí a zahustí. Necháme 2–3 minúty jemne prevariť, až bude mať hladkú krémovú konzistenciu.
- 6
Do panvice vsypeme uvarené penne, pridáme olivy a dôkladne premiešame, aby sa omáčka prichytila na cestoviny. Ochutnáme a prípadne dosolíme.
- 7
Na tanier naservírujeme cestoviny, posypeme zvyškom syra a ozdobíme lístkom čerstvej bazalky.
Tiež cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu