Cestoviny
Penne s paradajkami a olivami
Autor receptu: ellie17
Toto robievam, keď nechcem stáť pri sporáku dlho.* Väčšinou použijem, čo je doma – kabanos, cherry paradajky, smotana a
olivy.
|
2 porcie |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme nadrobno. Kabanos nakrájame na tenké kolieska. Cherry paradajky rozkrojíme na polovice, sušené paradajky nakrájame na prúžky, olivy na kolieska.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu (cca 1 l na 100 g cestovín). Pridáme penne a varíme ich al dente podľa návodu (zvyčajne 9–10 minút). Zlejeme ich, ale odložíme si asi 50 ml vody z cestovín.
- Na panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a orestujeme ju 2–3 minúty do sklovita. Pridáme cesnak a po 30 sekundách aj kabanos. Restujeme 3–4 minúty, kým sa jemne nezapečie a nepustí tuk.
- Pridáme sušené paradajky, cherry paradajky, oregano, bazalku a trochu čierneho korenia. Restujeme ďalšie 2 minúty, kým paradajky zmäknú a pustia šťavu.
- Zalejeme smotanou, pridáme polovicu nastrúhaného syra a premiešame. Pridáme aj vodu z cestovín – omáčka sa krásne spojí a zahustí. Necháme 2–3 minúty jemne prevariť, až bude mať hladkú krémovú konzistenciu.
- Do panvice vsypeme uvarené penne, pridáme olivy a dôkladne premiešame, aby sa omáčka prichytila na cestoviny.
Ochutnáme a prípadne dosolíme.
- Na tanier naservírujeme cestoviny, posypeme zvyškom syra a ozdobíme lístkom čerstvej bazalky.