Cestoviny

Penne s paradajkami a olivami

Autor receptu: ellie17

Toto robievam, keď nechcem stáť pri sporáku dlho.* Väčšinou použijem, čo je doma – kabanos, cherry paradajky, smotana a olivy.

2
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme nadrobno. Kabanos nakrájame na tenké kolieska. Cherry paradajky rozkrojíme na polovice, sušené paradajky nakrájame na prúžky, olivy na kolieska.
  2. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu (cca 1 l na 100 g cestovín). Pridáme penne a varíme ich al dente podľa návodu (zvyčajne 9–10 minút). Zlejeme ich, ale odložíme si asi 50 ml vody z cestovín.
  3. Na panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a orestujeme ju 2–3 minúty do sklovita. Pridáme cesnak a po 30 sekundách aj kabanos. Restujeme 3–4 minúty, kým sa jemne nezapečie a nepustí tuk.
  4. Pridáme sušené paradajky, cherry paradajky, oregano, bazalku a trochu čierneho korenia. Restujeme ďalšie 2 minúty, kým paradajky zmäknú a pustia šťavu.
  5. Zalejeme smotanou, pridáme polovicu nastrúhaného syra a premiešame. Pridáme aj vodu z cestovín – omáčka sa krásne spojí a zahustí. Necháme 2–3 minúty jemne prevariť, až bude mať hladkú krémovú konzistenciu.
  6. Do panvice vsypeme uvarené penne, pridáme olivy a dôkladne premiešame, aby sa omáčka prichytila na cestoviny. Ochutnáme a prípadne dosolíme.
  7. Na tanier naservírujeme cestoviny, posypeme zvyškom syra a ozdobíme lístkom čerstvej bazalky.