Foto: izabella929
Pri mojej poslednej návšteve v historickom meste Eger, sme sa cestou domov zastavili v ,,údolí krásnych žien,,. Bez tejto zastávky by som si nevedela Zobraziť celý popisPri mojej poslednej návšteve v historickom meste Eger, sme sa cestou domov zastavili v ,,údolí krásnych žien,,. Bez tejto zastávky by som si nevedela cestu domov ani predstaviť.Možno 50tka pivníc, v každej cigánska kapela, zlatý mok ,,egribikavér,,a jedlá, o akých sa nám iba môže snívať...pravé domáce husacie, kačacie a bravčové hody..my sme si objednali pekárkine pečené koleno a dnes som ho urobila presne tak, ako nám ho servírovali krojované krásne ženy niekoľko metrov pod zemou v pivnici..
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Bravčové koleno som práve včera dostala od farmára, hned za čerstva som sa rozhodla, že dnes bude pekárkine pečené koleno...dobre som ho umyla...dala do hrnca s vodou, pridala som bobkový list, celé čierne korenie, soľ a varila 2 hod. uvarené koleno som vybrala z vody a nechala chladiť, aby sa dalo pekne pokrájať na plátky..
-
2
pokiaľ sa koleno chladilo, očistila som si zemiaky, pokrájala na kocky, cibuľu na štvrťky...moje zemiaky som musela 10 min. predvariť, lebo mám ešte staré a sú krajšie, keď sa predvaria..
-
3
koleno som pokrájala na plátky...cesnak som ponechala celý..
-
4
pripravila zapekaciu misu...ešte som pokrájala slaninu na hrebienky..
-
5
všetko som uložila do misy, ešte posypala čiernym korením, tuhou paprikou, podliala vínom a vložila do vyhriatej trúby .
-
6
trúbu som nechala vyhriať na 200st, a piekli sa 30 min..počas pečenia som kolená polievala červeným vínom...všetko je upečené..
-
7
uložila na oválnu misu, ozdobila paradajkami, paprikou a zemiaky som posypala pokrájanou petržlenovou vňaťkou...prajem dobrú chuť..) Na záver by som vám chcela napísať ešte to, prečo ho pomenovali,,,pekárkine koleno,,,.Počas letných horúcich dní sa chlebík pre celú rodinu a na celý týždeň piekol vnoci, lebo cez deň bolo veľmi teplo na kúrenie do murovaných pecí pri dome..pekárka začala kúriť do pece o 1.hod. vnoci, pokiaľ vyhriala pec, potrebovala na to 2-3 hod..nad ránom sádzala chlebík..aby sa jej nedriemalo, uvarila bravčové koleno,očistila zemiaky, cibuľu, cesnak, pokrájala slaninku a všetko pripravila na hlinený pekáč...keď vybrala chlebík z pece, vložila hlinený pekáč s kolenom a zemiakymi zatvorila pec a išla spať do obeda.. na obed vstala a stačilo jej vytiahnúť pekáč z pece a už bol obed na stole..
Viem si to živo predstaviť ako to vyzeralo.Tamojšia gastronómia slúži hosťom a nie nato aby ošklbala hosťa do posledného centu a aby odchádzal hladný a dokŕmil sa niekde na benzínke ako je to u nás. Neblahé spomienky na Slov.Grob.
V Egeri som bola viackrát , naposledy vlani v lete, prvýkrát niekedy pred 30 rokmi no a práve si mi pripomenula návštevu v tých vínnych pivniciach. Odvtedy som tam nebola, tak mám čo dohnať