Pekárkine pečené koleno (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pri mojej poslednej návšteve v historickom meste Eger, sme sa cestou domov zastavili v ,,údolí krásnych žien,,. Bez tejto zastávky by som si nevedela cestu domov ani predstaviť.Možno 50tka pivníc, v každej cigánska kapela, zlatý mok ,,egribikavér,,a jedlá, o akých sa nám iba môže snívať...pravé domáce husacie, kačacie a bravčové hody..my sme si objednali pekárkine pečené koleno a dnes som ho urobila presne tak, ako nám ho servírovali krojované krásne ženy niekoľko metrov pod zemou v pivnici..

120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Bravčové koleno som práve včera dostala od farmára, hned za čerstva som sa rozhodla, že dnes bude pekárkine pečené koleno...dobre som ho umyla...dala do hrnca s vodou, pridala som bobkový list, celé čierne korenie, soľ a varila 2 hod. uvarené koleno som vybrala z vody a nechala chladiť, aby sa dalo pekne pokrájať na plátky..
  2. pokiaľ sa koleno chladilo, očistila som si zemiaky, pokrájala na kocky, cibuľu na štvrťky...moje zemiaky som musela 10 min. predvariť, lebo mám ešte staré a sú krajšie, keď sa predvaria..
  3. koleno som pokrájala na plátky...cesnak som ponechala celý..
  4. pripravila zapekaciu misu...ešte som pokrájala slaninu na hrebienky..
  5. všetko som uložila do misy, ešte posypala čiernym korením, tuhou paprikou, podliala vínom a vložila do vyhriatej trúby .
  6. trúbu som nechala vyhriať na 200st, a piekli sa 30 min..počas pečenia som kolená polievala červeným vínom...všetko je upečené..
  7. uložila na oválnu misu, ozdobila paradajkami, paprikou a zemiaky som posypala pokrájanou petržlenovou vňaťkou...prajem dobrú chuť..) Na záver by som vám chcela napísať ešte to, prečo ho pomenovali,,,pekárkine koleno,,,.Počas letných horúcich dní sa chlebík pre celú rodinu a na celý týždeň piekol vnoci, lebo cez deň bolo veľmi teplo na kúrenie do murovaných pecí pri dome..pekárka začala kúriť do pece o 1.hod. vnoci, pokiaľ vyhriala pec, potrebovala na to 2-3 hod..nad ránom sádzala chlebík..aby sa jej nedriemalo, uvarila bravčové koleno,očistila zemiaky, cibuľu, cesnak, pokrájala slaninku a všetko pripravila na hlinený pekáč...keď vybrala chlebík z pece, vložila hlinený pekáč s kolenom a zemiakymi zatvorila pec a išla spať do obeda.. na obed vstala a stačilo jej vytiahnúť pekáč z pece a už bol obed na stole..