Pečený okúň zo stredozemného mora s bylinkami

sracz - fotkasracz, 12. mája 2015
Pečený okúň zo stredozemného mora s bylinkami
Foto: sracz

Nemal som v úmysle prezentovať tento rcp, tak pripravujem i našeho pstruha, ale niekomu z Vás príde možno vhod aj variant na morskú rybu! Zobraziť celý popisNemal som v úmysle prezentovať tento rcp, tak pripravujem i našeho pstruha, ale niekomu z Vás príde možno vhod aj variant na morskú rybu! Bylinky a zelinky na prípravu ryby pečením sú variabilné a dodávajú mäsu chutný jemný nádych. Rybie mäso je na prípravu jednoduché, rýchle a zdravé. Tentoraz som „natrafil“ na európsku verziu „športovejšieho“ morského okúňa, ktorý je oveľa lacnejší ako z Chille. Podobne ako tresku na lodi v Chorvátsku sme k nemu jedli biely chlieb (aj baguette breat je fajn).

2
porcie
5-7 minút
príprava
2x5-6 minút
na 200 °C

Suroviny

1-2 PL
podľa chuti
40-50 g čerstvé hobliny
1 ks
2 vetvičky
2 vetvičky vňate
2 čerstvé vetvičky vňate
2 ks plátky
2 ks plátky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    príprava tohoto morského okúňa - Dicentrarchus labrax, je tak jednoduchá, že som ju nepovažoval za potrebné rozširovať do tvaru fotoreceptu! Z rýb som odstránil hlavy a plutvy, poriadne poumýval, nechal odkvapkať a ešte dosušil kuchyňským papierovým obrúskom aj v brušnej dutine. Elektrickú rúru som nechal predohriať na 200 °C (395 °F), pekáč pokvapkal olejom, z vnútra - z vonku aj ryby, potom som ich jemne prstami osolil a „oeMČeKoval“ (posypal čerstvo mletým čiernym korením); do brušnej dutiny som vložil 100÷120 mm kúsok zelerovej stonky s vetvičkami tymiánu, koriandra (coriander=cilantro=čínsky petržlen) a petržlenovej vňate, po koliesku (3÷5 mm hrubom) citróna a pomaranča a plátok masla; uložil na pekáč, na povrch ešte po plátku masla a vložil ~ na 5´ do rúry, potom ryby opatrne obrátil, na opečenú stranu uložil ďalší plátok masla a nechal v rúre ešte „krát“ 5´ dopiecť. … toť vsjo!!!

    Pečený okúň zo stredozemného mora s bylinkami - obrázok 1
  2. 2

    aby som nevyzeral ako neprajník, tak Vám pridám ešte jeden recept, tentoraz od šéfkuchára Philippa Votauenne (Euro¬Toques Belgique): Filety z ostrieža v zemiakovej placke: * Prísady pre 4 osoby • 600 g ostrieža nakrájaného na filety • 1 viazanička aromatických byliniek • 1 veľký múčnatý zemiak (trebuľka, petržlen, • 1 celé vajce kôpor a estragón) • 1 cibuľa • 50 g masla • 2 strúčiky cesnaku • 0,5 dl olivového oleja • Múka • Soľ a korenie Príprava a.) Cibuľu nasekať na drobno. b.) Do biela ju osmažiť na olivovom oleji, pridať na drobno nasekané bylinky a cesnak, odstaviť a nechať vychladnúť. c.) Zemiak ošúpať a nastrúhať. d.) Všetko zmiešať s celým vajcom, osoliť a okoreniť. e.) Filety ochutiť a obaliť v múke. f.) Zabaliť ich do zemiakového cestíčka. g.) Z oboch strán osmažiť na panvici na masle a olivovom oleji a dopiecť v rúre zohriatej na 175°C počas približne 7 minút. Uznajte, že za pokus to stojí!

Diskusia k receptu

jozka2
Zaiste obe varianty je hodno vyskusat.Vyzera velmi lakavo.5
kukulienka71
oba recepty sa mi páčia, okúňa som nejedla, popozerám sa po ňom. Dobre by veru padla už nejaká rybka:-)
aroooo
@izka929 idem s tebou, aj ja ryby milujem, len neviem prečo sú tak strašne drahé, ešte aj @szraczovi zostane niečo z toho druhého receptu... teda možno..... 5*,kk
kecemis
Ryby v akomkolvek mnozstve a davkach. Toto vyzera zaujimavo a kedze vona prisla az k nam na sever, musi to byt chutne.
radox1
5* za neumučenie ryby dlhou tepelnou upravou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia