Pečený králik na cesnaku so špenátom fotorecept
Foto: tiginko
Dostala som domáceho králika. Zopár rokov som niečo podobné nevarila, lebo naše deti si spájali vždy takéto zvieratá s rozprávkovými postavičkami a preto ich Zobraziť celý popisDostala som domáceho králika. Zopár rokov som niečo podobné nevarila, lebo naše deti si spájali vždy takéto zvieratá s rozprávkovými postavičkami a preto ich odmietali jesť. Zaujímavé, že s rozprávkou Tri prasiatka, alebo s takou kravičkou Milkou problém nikdy nemali. Keď sa mi vyskytla príležitosť variť len pre nás dvoch, tak som to hneď využila a uvarila moje obľúbené jedlo z prázdnin u českej babičky.
porcie
príprava
na 150/220 °C
Suroviny
1 ks |
|
150 g |
|
8-10 strúčikov |
|
1 ks väčšia |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 lístky |
|
1 PL |
|
2 dl |
|
|
|
Špenát prílohový: | |
800 g |
|
väčšia |
|
6-8 strúčikov |
|
|
|
čerstvo mleté |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Očisteného a umytého králika naporcujeme: odrežeme dolné behy od trupu, potom horné (za hrudným košom)
-
2
Pozdĺž chrbtice rozrežeme behy na samostatné časti. Na trupe necháme brušnicu, tú pri pečení zvinieme pod trup.
-
3
Zo slaniny si urobíme asi pol centimetrové kolíčky, ktorými postupne prešpikujeme časti králika. Neodporúčam vynechať, králičie mäso je trochu suchšie, slanina ho pekne premastí a prevoní. Dolné behy špikujeme pozdĺž kosti šikmo do svalu z jednej aj druhej strany po jednom pásiku slaniny, na horných behoch zasunieme kúsok slaniny do otvoru medzi nohou a rebrami. Chrbát narežeme plytko pozdĺž chrbtice na 4 miestach, sem vsunieme o niečo kratšie slaninky, aby netrčali.
-
4
Takto pripravené mäso posolíme a dôkladne votrieme prelisovaný cesnak. Pekáčik vymastíme lyžicou masti, pridáme nasekanú cibuľu, vložíme bobkové listy a koreniny.
-
5
Vložíme kúsky králika, pridáme nakrájaný zvyšok slaniny a podlejeme vývarom.
-
6
A teraz finta, ktorú som odkukala na nete: z papiera na pečenie odtrhneme asi 80cm kúsok, ktorý v rukách poriadne skrkváme a namočíme do vody. Vyžmýkaným dôkladne prikryjeme mäso až ku krajom. Takto upravený papier zabráni nadmernému vysušovaniu králičieho mäsa.
-
7
Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 150 stupňov a pečieme 1,5 hodiny. Potom opatrne papier odstránime, mäso otočíme a pečieme 20min na 200-220 stupňov, ešte raz otočíme a dopekáme ďalších 20min, kým nezíska mäso peknú červenú farbu. Samozrejme časy prispôsobíme svojej rúre. Inak domáci králik sa pečie trochu dlhšie, ako králiky z veľkochovov, ktoré dostať bežne v obchodoch. Vraj tým kupovaným stačí hodinka na nižších stupňoch a potom sa už len dopečú do farby.
- 8
Na špenátovú prílohu zvyknem počítať asi 200g čerstvého špenátu na osobu. Tento dobre opláchneme a necháme odkvapkať.
- 9
Na masti speníme nakrájanú cibuľu, potom krátko opražíme aj nasekaný cesnak, vložíme špenátové listy a hrniec zavrieme. Po pár minútach otvoríme, premiešame a chvíľku dusíme (ja už nechávam otvorený hrniec, nech sa vyparí prebytočná tekutina). Trvá to len pár minutiek, len kým sa všetky listy dôkladne prehrejú a sparia.
- 10
Priamo v hrnci, za súčasného nakláňania hrnca, ponorným mixérom rozmixujeme. Posolíme a okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Môžeme zahustiť lyžicou - dvomi strúhanky (ja na tieto účely používam maniokovú strúhanku) a na záver zjemníme 2 PL smotany. Ideálne je použiť crème fraiche, lebo je správne hustá a má decentnú chuť. Vyrábam si ju doma zmiešaním kyslej a sladkej smotany na 24hod pri izbovej teplote, tak ako ma naučili šikovné Varecháčky :-)
- 11
Podávame s knedlíkmi so zemiakového cesta (recept je zbytočné pridať, myslím, že ich je tu už dosť), preliate vypečenou šťavou z mäsa.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
Som rada že sa vám recept páči, teda aspoň niektorým. Všetkým deťom vrátane @afataga sa ospravedlňujem. Inak @afi najprv som čítala, že si moja dieta :-)
Králiček super ale hlavne si ma dostala tou prílohou. Knedlíky môžem akékoľvek k tomu špenát a pečené mäsko, tak to nemá chybu. Súhlasím s komentárom @melounek1. Toto môžem aj o polnoci a do rána ešte dva krát. Jednoduchý a výborný rcp. Máš všetkých 5* za rcp. a keby sa dalo tak ďalších 10* za kombináciu tohoto mäska s prílohou. Už je uložený. Máš moju poklonu. Pekný večer.
Zato moja polovička, tá má najradšej králika u susedov :-)
Doma u rodičov sme mávali zajaca, keď otec priniesol z polovačky, nezabudnem ako visel na ráme s klinami, otec jedným ťahom stiahol kožku, mama zajaca prešpikovala slaninou, napácovala na dva dni v zelenine, to bola parádna sviečková, nezabudnem na tú pochúťku. Vždy k tomu zemiakové knedlíky (tvar gulky).
ukladám a najbližšie varíme a pečieme "zajka" podľa teba :-)
čo som sa potom, keď som sa vydala, naplakala, že ma mama nenaučila variť... našťastie ma naučila všetko ostatné aby som sa vedela o seba postarať, až na to varenie ale to som sa rýchlo doučila... presne ako píšeš - keď človek musí a chce naučíš sa všetko...