Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Pečené zemiaky s údeným oštiepkom a so slaninou

Šuhajíci pri panvici
František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč, 11. októbra 2021
Pečené zemiaky s údeným oštiepkom a so slaninou
Foto: Šuhajíci pri panvici
4
porcie
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

12 ks stredne veľké
150 g
150 g
250 g
30 g (zmes čerstvého tymianu, rozmarínu, majoránu, pažítky)
50 g (pražené, solené, lúpané)
250 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky poriadne umyjeme. Každý zemiak nakrojíme na tenké plátky tak, aby sme zemiak nerozkrojili. Na spodok rúry dáme plech s vodou, aby sme zavlažili prostredie, v ktorom budeme zemiaky piecť.

  2. 2

    Slaninu nakrájame na malé kocky a upražíme. Tuk, ktorý zostal zo slaniny, zlejeme na zemiaky v pekáči, poriadne ich ním ponatierame, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 50 minút pri 180 °C.

  3. 3

    Medzitým rozmixujeme polovicu tekvicových semienok a všetky bylinky s kyslou smotanou. Podľa potreby dosolíme, prípadne dochutíme s citrónovou šťavou.

  4. 4

    Zemiaky vyberieme a do medzier v nich vložíme nadrvený alebo nakrájaný údený oštiepok. Na každý dáme kúsok masla, znova trocha osolíme. Dáme ešte zapiecť na 10 minút pri 200 °C.

  5. 5

    Servírujeme s bylinkovou smotanou, posypeme slaninkou, zvyškom tekvicových semienok a dochutíme čerstvo namletým korením.

Diskusia k receptu

marienka44
Nie je v bode 1 chyba? ...aby sme zemiak nerozkrojili-malo by byt spravne.
bod 4: co je to nadrveny udeny ostiepok a ako sa pripravuje? Existuje vobec ? Ja mam udeny ostiepok klasicky vcelku.
haji
Recept je to pěkný. A bude i adrenalinkový. Honit mastné horúce zemiaky, abych do milimetrových mezer vpravila oštěpek /ať už je v jakékoliv formě/, to bude hodně horký a veselý příběh... haha
evanaaa
Zlý pracovný postup, ale myšlienka, teda recept vypadá dobre, len treba upraviť, ako píše aj @haji , aby sme nemuseli dokončovať v teflonových rukaviciach :)) Neviem, prečo by sa nemalo všetko zapekať už naplnené.
@marienka44 , ty vždy kladieš zvláštne otázky - oštiepok sa dá síce nie nadrviť, ale pokrájať, posekať nadrobno, alebo na plátky. Mimochodom, práve jem chlieb s oštiepkom, ktorý som kúpila už naplátkovaný, (ten oštiepok), len sa treba popozerať......