Pečené udené koleno
Pečené udené koleno

Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 25. marca 2019
Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže je tu v rámci pôstu sezóna pečených kolien, dovolím si pridať jeden recept, tentoraz zdravší, teda s kyslou kapustou, a pečený v pomalom hrnci.

6
porcií
40 minút
príprava
300 minút
na 95 °C

Suroviny

1,5 - 1,8 kg
1 kg
1 ks
4 strúčiky
100 ml
200 - 300 ml
4 KL
1/2 KL
1/2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Údené koleno najprv vykostíme. Kosť môžeme neskôr použiť do vývaru na fazuľu.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si marinádu z oleja, piva, medu, papriky, korenia a cesnaku. Nesolíme. Koleno ňou dobre ponatierame a uložíme na pár hodín do chladničky.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dno keramickej vložky od pomalého hrnca vložíme cibuľu pokrájanú na polmesiačiky, a na ňu polovicu kyslej kapusty. Ja mám svoju, ktorú si nakladám do pohárov podľa receptu od @Rea1, robím tak už niekoľko rokov, lepšiu kapustu nepoznám.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na kapustu položíme koleno...

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a pridáme zvyšok kapusty. Všetko ešte zalejeme zvyškom marinády. Môžeme pridať aj pivo.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Samozrejme, že sa dá upiecť aj v klasickom pekáči v rúre. Ja sa snažím na takéto veci čo najviac využívať pomalý hrniec. Večer zapnem, ráno mám upečené.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené koleno vyberieme na pekáč, kožu nerežeme na štvorce a dáme ešte zapiecť pod gril alebo do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koleno podávame s kapustou, knedľou, a zapíjame pivom.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Je výborné aj na studeno nakrájané na plátky, s chlebom, horčicou a chrenom...

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Moje nervy! Uzená krása nesmírná, ještě k tomu "pomalená". Od pohledu jsi koleno dobře vybral, je krásně masité. Dobrý nápad s marinováním - jsi šikovný a hlava otevřená. Díky za receptík!
kvakac
Preskočilo mi to, tak musím dopísať, ešte šťastie, že robím surové koleno s cestom na zemiakové placky. Inak by som ešte viac zabažal. Kolená sú bodová diéta , lebo keď ich vidím, tak ich hneď z bodnem.
klukodvody
@Kimlo. Tohle se přece nesmí. To je přímo chuťový teror. Ještě štěstí, že zítra jedeme do Moravských Budějovic, Tam je super řezník a beru kolena a peču. Musím jít z toho receptu pryč, protože by si poslintal klávesnici. Díky za tu krásu a srdečně pozdravujeme.
pilcik
No to hádam ani nie je pravda, jedno koleno lepšie ako druhe, moje nervy. Začína sa mi to tu páčiť. Si kánon, klobúk dolu. Už je uložene a cítim, že veľká noc bude kolenová. Je to nádhera.
evelynba
No WAU, paráda. Jeden kolenový lepší ako druhý. Vo vzťahu k pôstnemu obdobiu sa mi to veľmi páči. Vďaka @Kimlo za super recept, určite vyskúšam, aj keď pomalý hrniec nemám, ale ako píšeš, dá sa aj normálne. Ukladám.
kimlo
@Kuko95 (25.3.2019 14:15)
Som rád že sa ti recept páči, asi robíš niekde na ortopédii keď distribujete kolená... sradnujem :-)
kimlo
@Klukodvody (25.3.2019 15:41)
Budem rád ak vyskúšaš, prípadne to tu obohatíš nejakým ďalším tvojim úžasným receptom.. :-)
1x kvakac
bembo
Chcem to vyskúšať,ale nemám pomalý hrniec.na akú teplotu mám nastaviť rúru?Moja má min 50°C.Môžeš mi poradiť?
kimlo
@Bembo (26.3.2019 13:11)
Myslím že v normálnom pekáči v rúre by si to mohol piecť podľa receptu od @kvakac . Tam je rozdiel len v tom že on použil ovar, ja marinádu a pivo. Nemal by to byť problém.
45678
@ Kimlo (26.3.2019 14:04)

Ty ma vyslovene provojujes,ku kúpe pomalého hrnca:-)) tak sa tomu bránim,lebo už mám toľko veci, no opakovane pridávaš recepty,ktorým neviem odolať:-) páči sa mi aj táto marináda podľa @ kvakac som robila koleno na kapuste, v rúre, 4 hod.,dobre,ale Tvoje vyzerá suprovejšie:-) pekný deň zelam
kimlo
@45678 (26.3.2019 16:05)
Doporučujem nebrániť sa a zaobstarať si ho, určite si ho obľúbiš a ušetrí ti kopu času. A receptov na PH je vela... :-)
1x nadia56
haji
@45678 (26.3.2019 16:05)
PH ráda zapůjčím. Jen je třeba vymyslet přepravu a nebo poslat posla.
1x kimlo
kimlo
@45678 (27.3.2019 16:33)
Myslím že by mohol byť. Nemá síce časovač ale ani môj crockpot nemá a používam spínacie hodny. Inak je to to isté, hlavne že má tú vyberateľnú keramickú vložku. Aj cena je dobrá
2x haji, kvakac
45678
@Kimlo (27.3.2019 19:03)

Ďakujem,Mirko, myslím,že rovnako použijem časovač,vyzerá dobre,aj veľkosť a na vyskúšanie dobrá cena.Pekny vecer
bembo
@Kimlo (26.3.2019 14:04)

Až vyskúšam,dám vedieť ako som dopadol.Ďakujem za radu.
nephilim
@Kimlo Ospravedlňujem sa za off topic. Nedá mi nepochváliť sa dnešným úlovkom. Samozrejme, že pre synovca. Hoci žiadneho nemám.


1x kimlo
nephilim
@Kimlo Záhada miznúceho pokladu. Záhada Ostrova kostier. Záhada ohnivého oka. Že som provokatér: stála ma 1,20 EUR. A to sa pani bazárna ešte pýtala, či to nie je prehnaná cena. Vraj kniha vykopávka. Omladla som o 30 rokov.

1x kimlo
kimlo
No ten je parádny, dokonca multifunkčný... dobá kúpa, prajem vela chutných výsledkov... :-)
45678
@Kimlo (18.4.2019 09:29)

Ďakujem, Tvoja zásluha :-)) veselý Veľkú noc a veľa vod ky uži v zdraví..
bembo
Dnes mi došiel pomalý hrniec WSH-SC 350,ktorý mal len kladné hodnotenia.No,pred dvomi týždňami som tento recept vyskúšal aj v pekáči(Al zliatina zo sklenenou Pokrievkou)Bolo to výborné mesko mekučké,neskôr vyskúšam v pomalom hrnci,porovnám,a dám Ti vedieť či bol v tom rozdiel.Som zvedavý.Piekol som to v rúre na 90°C /5 hodín.Pripájam foto.
redakcia
@Bembo (24.4.2019 15:19)

Vaša fotografia je pravdepodobne veľmi veľká. Ak máte možnosť, skúste ju zmenšiť (do 2 MB, formát .jpg) a potom pridať. Alebo nám fotku pošlite na redakcia@varecha.sk , my Vám ju zmenšíme. Ďakujeme.
bembo
@Redakcia (24.4.2019 16:51)

Ďakujem,práve som ju poslal mailom na Vašu adresu.
bembo
@Redakcia (24.4.2019 16:51)

Ďakujem,práve som ju poslal mailom na Vašu adresu.
redakcia
@Bembo (25.4.2019 16:11)

Niečo nie je v poriadku, lebo sme zatiaľ od Vás nedostali žiadny mail :(
Skúsite ešte raz? Mailová adresa: redakcia@varecha.sk
kimlo
@Bembo (25.4.2019 16:11)
Krásne sa ti podarilo. Ono sa to dá samozrejme ja v rúre, ale pomalý hrniec je praktickejší. Urob aj v ňom a potom napíš rozdiely...
1x bembo