Pečené udené koleno
Pečené udené koleno

Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 25. marca 2019
Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže je tu v rámci pôstu sezóna pečených kolien, dovolím si pridať jeden recept, tentoraz zdravší, teda s kyslou kapustou, a pečený v pomalom hrnci.

6
porcií
40 minút
príprava
300 minút
na 95 °C

Suroviny

1,5 - 1,8 kg
1 kg
1 ks
4 strúčiky
100 ml
200 - 300 ml
4 KL
1/2 KL
1/2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Údené koleno najprv vykostíme. Kosť môžeme neskôr použiť do vývaru na fazuľu.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si marinádu z oleja, piva, medu, papriky, korenia a cesnaku. Nesolíme. Koleno ňou dobre ponatierame a uložíme na pár hodín do chladničky.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dno keramickej vložky od pomalého hrnca vložíme cibuľu pokrájanú na polmesiačiky, a na ňu polovicu kyslej kapusty. Ja mám svoju, ktorú si nakladám do pohárov podľa receptu od @Rea1, robím tak už niekoľko rokov, lepšiu kapustu nepoznám.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na kapustu položíme koleno...

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a pridáme zvyšok kapusty. Všetko ešte zalejeme zvyškom marinády. Môžeme pridať aj pivo.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Samozrejme, že sa dá upiecť aj v klasickom pekáči v rúre. Ja sa snažím na takéto veci čo najviac využívať pomalý hrniec. Večer zapnem, ráno mám upečené.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené koleno vyberieme na pekáč, kožu nerežeme na štvorce a dáme ešte zapiecť pod gril alebo do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koleno podávame s kapustou, knedľou, a zapíjame pivom.

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Je výborné aj na studeno nakrájané na plátky, s chlebom, horčicou a chrenom...

    Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moje nervy! Uzená krása nesmírná, ještě k tomu "pomalená". Od pohledu jsi koleno dobře vybral, je krásně masité. Dobrý nápad s marinováním - jsi šikovný a hlava otevřená. Díky za receptík!
Preskočilo mi to, tak musím dopísať, ešte šťastie, že robím surové koleno s cestom na zemiakové placky. Inak by som ešte viac zabažal. Kolená sú bodová diéta , lebo keď ich vidím, tak ich hneď z bodnem.