Pečené udené koleno
Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže je tu v rámci pôstu sezóna pečených kolien, dovolím si pridať jeden recept, tentoraz zdravší, teda s kyslou kapustou, a pečený v pomalom hrnci.
6 porcií |
40 minút príprava |
300 minút na 95 °C |
Postup
- Údené koleno najprv vykostíme. Kosť môžeme neskôr použiť do vývaru na fazuľu.
- Urobíme si marinádu z oleja, piva, medu, papriky, korenia a cesnaku. Nesolíme. Koleno ňou dobre ponatierame a uložíme na pár hodín do chladničky.
- Na dno keramickej vložky od pomalého hrnca vložíme cibuľu pokrájanú na polmesiačiky, a na ňu polovicu kyslej kapusty. Ja mám svoju, ktorú si nakladám do pohárov podľa receptu od @Rea1, robím tak už niekoľko rokov, lepšiu kapustu nepoznám.
- Na kapustu položíme koleno...
- ...a pridáme zvyšok kapusty. Všetko ešte zalejeme zvyškom marinády. Môžeme pridať aj pivo.
- Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Samozrejme, že sa dá upiecť aj v klasickom pekáči v rúre. Ja sa snažím na takéto veci čo najviac využívať pomalý hrniec. Večer zapnem, ráno mám upečené.
- Upečené koleno vyberieme na pekáč, kožu nerežeme na štvorce a dáme ešte zapiecť pod gril alebo do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút.
- Koleno podávame s kapustou, knedľou, a zapíjame pivom.
- Je výborné aj na studeno nakrájané na plátky, s chlebom, horčicou a chrenom...