Pečené udené koleno

Pečené udené koleno na kapuste v pomalom hrnci (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Keďže je tu v rámci pôstu sezóna pečených kolien, dovolím si pridať jeden recept, tentoraz zdravší, teda s kyslou kapustou, a pečený v pomalom hrnci.

6
porcií
40 minút
príprava
300 minút
na 95 °C

Suroviny

Postup

  1. Údené koleno najprv vykostíme. Kosť môžeme neskôr použiť do vývaru na fazuľu.
  2. Urobíme si marinádu z oleja, piva, medu, papriky, korenia a cesnaku. Nesolíme. Koleno ňou dobre ponatierame a uložíme na pár hodín do chladničky.
  3. Na dno keramickej vložky od pomalého hrnca vložíme cibuľu pokrájanú na polmesiačiky, a na ňu polovicu kyslej kapusty. Ja mám svoju, ktorú si nakladám do pohárov podľa receptu od @Rea1, robím tak už niekoľko rokov, lepšiu kapustu nepoznám.
  4. Na kapustu položíme koleno...
  5. ...a pridáme zvyšok kapusty. Všetko ešte zalejeme zvyškom marinády. Môžeme pridať aj pivo.
  6. Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Samozrejme, že sa dá upiecť aj v klasickom pekáči v rúre. Ja sa snažím na takéto veci čo najviac využívať pomalý hrniec. Večer zapnem, ráno mám upečené.
  7. Upečené koleno vyberieme na pekáč, kožu nerežeme na štvorce a dáme ešte zapiecť pod gril alebo do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 10 minút.
  8. Koleno podávame s kapustou, knedľou, a zapíjame pivom.
  9. Je výborné aj na studeno nakrájané na plátky, s chlebom, horčicou a chrenom...