Pečená baranina
Pečená baranina

Pečené rolované baranie stehno s tymianom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. novembra 2017

Dnešný sviatočný recept. Baranie stehno pečené na panvici, ochutené tymianom a cesnakom.

4
porcie
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 PL
1 ks
5 strúčikov
podľa chuti
štipka
štipka
hrsť
Na podlievanie:
200 ml




Postup

  1. 1

    Pred týždňom som dostala čerstvé baranie stehno.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykostila som ho a rozdelila na dvakrát do mrazničky. Kosti použijem do kapustnice.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Menší kus som dnes použila na rolovanie a najprv pomalé dusenie a napokon sa opieklo. Šľachy som poprerezávala, aby sa mohlo voľnejšie piecť. Loj som odstránila, napokon nebolo ho veľa.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso som osolila, okorenila, urobila som do mäsa otvory pre cesnak. Podrvila som tymian, posypala a ešte som pridala aj cesnak.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som zrolovala a zviazala kuchynským špagátom.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu som dala roztopiť masť. Pridala som roládu a opiekla som ju zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Do výpeku som pridala cibuľu a cesnak.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso som osolila i zvonkajšej strany, okorenila a posypala troškou papriky, aby výpek mal krajšiu farbu.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso som v malých dávkach podlievala horúcim hovädzím vývarom ktorý sa ma varil na sporáku. Po 70 minútach som ho odkryla a nechala dopiecť ešte chvíľu. Výpek som rozšľahala ponorným mixérom.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené stehno som vyložila na dosku a nechala som ho postáť 15 min.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Špagáty som odstránila.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakrájala na plátky.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som s varenými zemiakmi, ktoré som poliala výpekom. K tomu vynikajúcu nakladanú papriku. Prajem vám dobrú chuť.

    Pečené rolované baranie stehno s tymianom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Baranie maso moc neznám a vlastně si nepamatuji, zda jsem ho jedla. Rolování se ti krásně povedlo a ten tymián dovnútra s cesnakom je dobrý nápad. Beru celé, aj s dezertom. Díky za receptík!
frezia
Take nieco mam rada, aj ked, baranie som este nerobila, ale jahnacie pecene v rure robievam na rozne sposoby. Vyvaras svojej rodinke dobroty.
arnilka
@Izka , opäť chuťové kanáliky dráždiaci a krásny recept z tvojej kuchyne :-)
len kde kúpiť baranie stehno???
monty469
Vyzera to velmi dobre. Pravdupovediac baraninu som este nejedla
mesiar50
Vykostiť mäso z jatočných zvierat vyžaduje nemalú zručnosť.Teším sa z toho,že si to takto pekne zvládla a pripravila si chutnú pečenú baraninu.Šikulka,týmto si prijatá do cechu mäsiarov.
;-)
1x frezia
izabella929
@monty469 , pravdupovediac aj ja sa k nemu dostanem len vďaka tomu, že ich susedkin ocko chová a tak sa mi sem tam ujde teda si kúpim od neho ..ja pošlem zákusky ako odmenu, že som zaradená do zoznamu čakajúcich..ďakujem pekne za komentár.-)
motyka
Minulú sobotu sme robili zabíjačku - neviem, či jahňaciu, či baraniu ? / Máme každoročne ovečky - kosačky - od apríla - do konca októbra/. Takže mäsko máme. Určite vyskúšam Tvoj recept, láka ma tymián. O výbornej chuti tohto receptu nepochybujem. Díky za recept.
babidka
Robila som baraninu iba raz/ pred 40 rokmi/ a...zjedol ju pes:-) Tym chcem povedat , ze na baraninu musi byt clovek akosi " pripraveny" a vediet do coho ide .Teraz by som to mozno aj zvladla a preto si tvoj receptik ukladam a sama som zvedava , ako to u nas o par tyzdnov dopadne.To ked dostanem od rodiny slubene baranie stehno z mladeho barana ,ktory uz nebude nikdy spasat zahradu.
cesminaz
Ja mam pečenú baraninu najmä s cesnakom velmi rada.Presne vcera sme grilovali kotlety :-)
zinnajdha
pečená baranina so svojou charakteristickou vôňou - to je špička ! Naposledy som ju jedla v transylvánskych alpách v Rumunsku v horskej chate, po absolvovaní sedemhodinového stupáka s 21 kilovým batohom na chrbte... boli to pekné mladé časy. Je čas použiť Tvoj recept.
alex37
máš ju krásnu, baraninku :-). U nás je to delikatesa, ale zjeme ju kým sa z nej stane baranina, pretože preferujeme jahňacinu. :-)
arnilka
Milá @Izka , už som objavila domáci zdroj mladej baraniny za veľmi slušnú cenu a teším sa, že môžem tvoj krásny recept vyskúšať :-) na panvici som doteraz takéto úžasné mäsíčko zatiaľ nerobila, práve to ma okrem tvojho receptu veľmi zaujalo! Baranie stehno našpikované cesnakom som už v rúre piekla, ale to už bolo dávno a bolo super. iste chápeš, ako sa teším :-)
izabella929
@motyka , tiež som kúpila tohoročnú baraninu..že nikdy nenechávajú na druhý rok, lebo potom sa to už dlho varí..ale jahňacinka tak to je chuťovo celkom niečo iné..no škoda, že som už mala iba sušený tymian, inak by bola chuť zvodnejšia..vďaka za komentár.-)
izabella929

@babidka , je to delikatesa..dnes sa už tento druh mäsa robí na všetky spôsoby a veru každé jedlo je výborné..ďakujem za komentár..)
izabella929
@mesiar50 , nuž takú poctu som nečakala.)).naučila som sa vykosťovať vtedy, keď sme doma chovali všetko no a pri zabíjačke som pozerala veru pilno na ruky mäsiara a veru mi to dovolil aj vyskúšať..takže ovládam i to i ono z tejto brandže..som rada, že sa ti páči i jedlo z baraniny, bola veru chutná a šťavnatá..vďaka za komentár.-)
izabella929
@cesminaz , však som si aj myslela, že keď robíš jedlá z Tureckej kuchyne, často sa objaví u vás i baranina a jahňacina..určite ste ich mali pre grilovaním v náleve..baranina sa veľmi kamaráti s cesnakom a rozmarínom..ďakujem za komentár.-)
izabella929
@zinnajdha , tak toto rada čítam..vďaka TV Paprika som mohla vidieť spracovanie baraniny v Albánsku..tak toto bolo niečo, čo človek ozaj málo vidí..dokonca ešte aj vnútornosti /črevá/piekli a ako zaujímavo..aj život v Rumunsku na horách som videla, tam má človek možnosť jesť len to, čo rastie na lúkach, čo si dochová a dopestuje a samozrejme potraviny si vážia sú pre nich veľmi vzácne..napísala si to krásne, cestopisy sú to, čo rada čítam a veľa sa dozviem o tej ktorej krajine bez prikrášľovania..máš môj obdiv..)vďaka za krásne riadky od teba.-)
izabella929
@arnilka ,tento spôsob úpravy mäsa na panvici mám od mojej babičky..robila to vždy v hlbokom hrnci pod pokrievkou na boku sporáka, aby sa to pieklo len pomaly a každé mäso bolo krásne chutné a šťavnaté..vyskúšala som a piekla som takto bravčové mäso v celosti a od vtedy inak mäso nepripravujem..pečenie v rúre mäso vysušuje, ale tu zostáva šťavnaté..podlejem si vždy iba malým množstvom vývaru približne za naberačku, nikdy nie veľa odrazu..verím ti že sa už tešíš na pečenie baraniny s cesnakom..no je tu jeden pán, ktorý to podľa mňa už piekol na panvici a veľmi si to pochvaľoval..verím že budeš spokojná i ty.-) v ďaka za komentár..
marianne
Akurát si pečiem domácu baraninku - v červenom vínku. Tvoj recept nemá chybu @izka , ukladám si pre ďalší raz.
izabella929
@marianne , tak to bude iste veľmi chutné..) ja som nechcela podlievať vínom, lebo som varila z domáceho hovädzieho mäsa polievku a teda som si to chcela vychutnať s tým..ešte mám baraninku, možno potom zoženiem nejaké výborné vínko napr.Portské a vychutnám si to s ním..ďakujem pekne za komentár.-)
kecemis
Vyborne. Dalsi recept na baraninu, ktoru mame radi. Vdaka.