Foto: dvorka
Baranie alebo jahňacie mäso ktoré "nevonia" baraninou a nie je mastné mám od bratranca ktorý chová niekoľko druhov oviec.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ak je mäso s kosťami a blanami najskôr odblaním a vykostím ostrým nožom.
-
2
Kusy mäsa som umyla a osušila. Pretože som mala niekoľko kusov, nie v celku, nakrojila som tieto kusy na väčšie rezne. Popichala vidličkou z oboch strán a potom posolila.
-
3
Mäso som si rozložila a posypala pomletým korením na stejky. Poukladala som nakrájané plátky cesnaku a zakryla ďalšími plátkami mäsa. Urobila som si dve takpovediac rolády ktoré som pozväzovala dokopy špagátikom. Ak je mäso vcelku, môže sa rozrezať na väčší plát, okoreniť, pocesnakovať a potom zrolovať a zviazať.
-
4
Na panvici som si rozohriala masť a mäso som postupne zo všetkých strán opiekla.
-
5
Do tlakového hrnca som dala obe rolády, asi 2,5 dl vody, pridala som nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu s cesnakom ktoré som podusila na panvici vo výpeku s trochou vody.
-
6
Dusila som 45 minút. Tlakový hrniec ušetrí polovicu času, preto v kastróle treba dusiť 90 - 120 minút. Mäso som vybrala a nechala trochu ochladiť, aby som mohla dať dole špagát.
-
7
Do misky treba dať jogurt, hladkú múku a dobre premiešať aj s trochou vývarovej šťavy. Dobre premiešané sa vleje do šťavy v hrnci a nechá povariť. Omáčka by mala byť mierne hustá.
-
8
Príloha k mäsu s omáčkou môže byť podľa chuti. Cestoviny, halušky, knedle, kto čo má rád.
Diskusia k receptu