Pečená baranina so šúľancami fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 1. februára 2016
Pečená baranina so šúľancami (fotorecept)
Foto: dvorka

Baranie a jahňacie mäso nie je tak časté na stoloch slovenských kuchýň, ale kto má možnosť, dávam tip na prípravu chutného obeda.

150 minút
na 200 °C

Suroviny

3 lístky
3 KL
4 - 5 l vriaca
3 ks
1/2 hlávky
1 ks
1 ks
1 ks malý
1,5 l




Postup

  1. 1

    Posledný rok mäso pred pečením v rúre neopekám na panvici aby sa zatiahlo, ale vložím ho do vriacej osolenej vody. Aj teraz som si dala zovrieť vodu, osolila som ju a vložila do nej tri bobkové listy. Do vriacej vody som vložila baranie kosti s mäsom a nechala povariť asi 15 minút pri najnižšej teplote.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa mi varilo mäso, pripravila som si koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Všetko som nakrájala na kolieska a rozložila do pekáča. Dala som si rozohriať rúru na 200 °C.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarila som si silný repíkový čaj. Už raz som piekla bažanta v repíkovom čaji a mäso malo výbornú chuť. Preto som sa rozhodla to isté urobiť aj s baraninou.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zeleninu som uložila mäso ktoré som vopred ešte trochu osolila a okorenila. Zaliala som zeleninu repíkovým čajom a vložila aj bobkové listy z vývaru. Pekáč som zakryla a dala do rúry piecť. Nechala som teplotu na 200°C. Čaju som dala niečo vyše litra, zbytok som si nechala na prípadné podliatie počas pečenia.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po prvej hodine som mäso otočila a piekla ešte ďalšiu 1,5 hodinu. Teraz som mäso každú pol hodinu otáčala aby sa dobre prepieklo. Pri poslednom otáčaní som doliala k mäsu zbytok čaju.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z vopred uvarených zemiakov, hrubej múky a vajíčka som si urobila cesto. Dala som si zovrieť vodu, osolila ju a uvarila som v nej šúľance. Recept nepridávam, lebo tentokrát som robila šúľance podľa kuchára Ihnačáka a nejak sa mi nevydarili podľa môjho gusta.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené mäso sa mi oddelilo od kosti. Vybrala som ho nabok a zakryla.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zeleninu s čajovým výpekom som zliala do hlbšieho kastrólika a dobre premixovala. Nepridávala som ani korenie, ani soľ, len som vybrala bobkové listy. Omáčka bola nadmieru chutná.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso, omáčka a šúľance k nemu bola vhodná kombinácia. Dokonca aj manžel obed pochválil a to on má väčšinou k jedlu nejaké výhrady. Vravel, že mu baranina pripadala ako divina, že už len brusnice chýbali. Omáčku som až na tanieri dochutila troškou mletej saturejky, keďže som si vetvičky minulý rok nenasušila.

    Pečená baranina so šúľancami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu