Tip na prílohu k mäsu alebo rýchlu večeru.

15 min
príprava
30 min
na 190 °C

Suroviny

8 ks
1/2 ks
1 ks
10 ks
1 ks
1 hlavička
1 ks
1 ks
podľa chuti
podľa potreby
štipka
vetvička
1 ČL
TIP: 2. kniha s receptami z Varecha.sk - 100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Na pečenie sa môže použiť akákoľvek zelenina, ktorú máte radi. Treba si však uvedomiť, že nie všetky druhy si vyžadujú rovnaký čas pečenia, preto treba skombinovať len takú, ktorá sa pečie približne rovnako dlho. Napr. cvikla sa pečie aj 40 minút. Šampiňóny sa upečú rýchlo. Zemiaky potrebujú aspoň 20 minút.

  2. 2

    Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame, ak sa dá, najlepšie na veľkosť jedného sústa. Zemiaky necháme v šupke a dobre umyjeme. Ak nemajú šupku peknú, tak ich ošúpeme. Pokrájame na štvrtinky. Tekvicu hokkaido ošúpať netreba, pokrájame ju na mesiačiky aj so šupkou. Mrkvu a petržlen ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 2,5-3 cm. Ak je petržlen priveľmi veľký, tak na väčšie kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5-1 cm. Šampiňóny môžeme nechať celé, lebo pečením značne zmenšia svoj objem. Iba väčšie prekrojíme napoly. Z papriky vyberieme jadierka a prekrojíme ju po dĺžke na 2 časti. Cesnak netreba čistiť ani krájať, najlepšie je odkrojiť iba spodnú koreňovú časť hlávky a nechať ju celú. Ak však chceme cesnakom ochutiť zeleninu rovnomerne, pretlačíme ho a pridáme do marinády.

  3. 3

    Keď máme zeleninu pripravenú, do veľkej misy nalejeme olej, pridáme soľ, korenie, rascu, petržlenovú vňať (čerstvú alebo sušenú), prípadne pretlačený cesnak a vymiešame marinádu. Pridáme nakrájanú osušenú zeleninu, dôkladne premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby sa všetko v marináde dobre obalilo a chute spojili.

  4. 4

    Potom ju preložíme na olejom vymazaný plech tak, aby bola rozložená pravidelne a nebola nahromadená na sebe.

    Pečená zelenina - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravenú dáme piecť do rúry na cca 190 °C na 20-30 minút. V polovici pečenia je vhodné zeleninu premiešať a obrátiť, aby sa každý kúsok upiekol rovnomerne zo všetkých strán. Upečená zelenina by mala byť mäkká, ale chrumkavá so zlatistou farbou. Dobrú chuť!

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist