Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. apríla 2015
Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept som videla v relácii o varení britskej televízie, páčil sa mi, pripravila som a nám doma veľmi chutila táto výborná šunka, možno Zobraziť celý popisTento recept som videla v relácii o varení britskej televízie, páčil sa mi, pripravila som a nám doma veľmi chutila táto výborná šunka, možno ju podávať za tepla i za studena.

20 minút
príprava
90/30 minút
na 90/200 °C

Suroviny

1200 g
z 1 ks pomaranča
5 cm
2 hviezdice
666 ml/2 fľaše (jablkový)
20 ks
2 PL
2 PL
podľa potreby
1 ks




Postup

  1. 1

    Umytý a osušený Bio pomaranč som tenučko ošúpala pomocou zeleninovej škrabky tak, aby tam nebola biela časť kôry, lebo je horká, zázvor som ošúpala pomocou čajovej lyžičky a nastrúhala na jemnom strúhadle.

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som dala 2 hviezdice badiánu, pridala som očistenú cibuľu rozkrojenú na polovice, nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru,...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pripravila som jablkový cíder, cíder je alkoholický nápoj vyrábaný kvasením ovocného základu s obsahom asi 5,5 % alkoholu, je veľmi obľúbený v Anglicku v Írsku, v Austrálii, na Novom Zélande, stáva sa celosvetovým fenoménom s rôznym využitím v kuchyni, najznámejší je cíder jablkový a hruškový,..

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...do hrnca som naliala 400 ml cíderu, doplnila som dostatočným množstvom studenej vody, priviedla do varu,...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...opatrne som vložila našu domácu údenú krkovičku, môžete vybrať aj stehno, iný druh údeného mäsa, plameň som stiahla na strednú intenzitu a šunku som varila pomalým varom asi 1 a 1/2 hodiny, ...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zatiaľ som si pripravila suroviny na glazúru, do hrnčeka som dala 2 PL medu, 2 PL horčice, zvyšok cíderu, premiešala a prudkým varom som odvarila objem zmesi, na polovicu, nechala som ju vychladnúť, zmes na potieranie šunky bola hotová.

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarenú šunku som nechala čiastočne vychladnúť vo vývare,...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vybrala som ju na dosku, z ešte teplej šunky som ostrým nožom odstránila z povrchu kožu, povrch som narezala na štvorce o strane 2x2 cm,...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...do spojov medzi štvorcami som napichala celé klinčeky, šunku som vložila do pekáčika, pridala som tuk odobratý z vývaru,...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...povrch šunky som výdatne potrela medovo- horčicovo - cíderovou zmesou, potierala som šunku ešte niekoľkokrát počas pečenia,...

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...piekla som v rúre vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom asi 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorila pekná červeno - hnedá medovohorčiová glazúra, šunku som vybrala na dosku, počkala som kým troch vychladla a nakrájala som z nej plátky o hrúbke asi 0,5 cm, zvyšok som po vychladnutí odložila na noc do chladničky, aby pekne vytuhla, bude sa potom výborne krájať na tenučké plátky.

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som pečenú šunku s glazúrou už za tepla s domácim jablkovým chrenom a čerstvo upečeným domácim chlebom.

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ide o veľmi chutnú pečenú šunku s medovo - horčicovou glazúrou, má inú, ale vynikajúcu chuť, ako poznáme pri bežne varenej našej tradičnej šunke, krásne vonia po pomaranči, zázvore, jablkovom cíderi, cibuli a badiáne, čo je vlastne čínsky aníz s intenzívmou silicou, medovo - horčicová glazúra jej dodáva perfektný šmrnc a rovnako perfektne táto šunka aj chutí, velo odporúčam vyskúšať :-)

    Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

klukodvody
No moc pěkné ,zase super postup ,ukládám a ***** jen mně chybí recept na ten cider .Přidáš? Nebo je někde odkaz .
1x pusta1
pusta1
Milý@klukovody , nemám recept na výrobu cídera, kúpila som ho v supermarkete v Ba, v Bille, maajú jablkový cíder, a vyrába na SVK firma Steiger, nie je to však pivo, vyššie v recepte som cíder popísala bližšie.
chcem sa ťa spýtať, mám kapustu a zohnala som už aj pyrosyričitan, avšak neviem zohnať nakladač DEKO, či ZELKO alebo iný, asi ho dostať len v sezone. rozmýšľam, že by som spravila nálev na nakladanie uhoriek so sacharinom z kuchárskej knihy Viléma Vrabca Moderní studená kuchyně, iste ho poznáš, prosím ťa aké koreniny a koľko by si použil do nálevu ty? mám na mysli celý koriander, celé nové a čierne korenie, horčičné semienka, bobkový list a pod. dakujem za odpoved.
vážim si pochvalu receptu a postupu od teba veľmi :-)
dakujem za uloženie do kk a za 5*
svedka
@pusta a vies, kde miluju cider? No vo Švédsku :) v kazdej domacnosti musi byt.bezny je v obchodoch ako malinovka, 1, 5 / 3 % -ny jablko a hruska veru najoblubenejsia prichut.a viac percentny je v milion blaznivych prichutiach, take moderne pitie svedskej ,, mladeze"...v kazdom bare a hlavne zenske pokolenie uvidis s ciderom. @klukodvody domaci recept original asi nenajdes/doma nespravis.jedine si namiesat jablcny must/dzus s troskou vodky napriklad a buchnut to do soda streamu :)
klukodvody
@pusta tak na 3 l vody 10 bobkový list 40 kuliček nové koření 10 kuliček pepř celý k.lžička hořčičné semínko ,16 dkg sůl ,48 dkg cukr krupice ,1 l ocet .Toto je recept ,kterým to deko nahrazujeme a navíc je to nálev i na Znojemské okurky ,ale k tomu musíš přidat na ty okurky ještě mrkev a trošku kopru .Ten nálev svaříš ,a použiješ na to marinované zelí a dělám ze dvou třetin a do jedné třetiny dáváme křen nastrouhaný do zelí . A kousky křenu do okurek. Snad jsem to napsal srozumitelně .takže zelí je na dvě třetiny jen s tím nálevem a jednu třetinu s křenem ale nemícháme máme dva druhy .Tak jsem se do toho zamotal ,už zase píši jako kuchař a ne to podat jasně .Pokud něco nebudeš vědět ,tak se radši zeptej Zdravím a ať se vydaří a dej vědět .
klukodvody
@svedka a @pusta díky za rady a já to zkusím nahradit jak píšete a tak jsem dal do vyhledavače a mám jich tam alespoň 20 různých ,tak už vím co koupit .Ono se to fakt tak jmenuje .No vždyť říkám "pořád se musím učit".
marika21
Pekný, chutný, dobrý recept. Aj u nás dnes bolo údené stehno. Bolo chutné.
Aj tvoj recept by mi chutil. KK5*
martinhs
@pusta Tvoj recept sa mi veľmi páči. Určite ho vyskúšam. Chcem sa len spýtať či tá sladkastá chuť " neprebije" chuť údeného?
pusta1
@marthins , mal si na mysli zložky podieľajúce sa sladkou chuťou? pomarančová kôra určite nie, a med + cider je len v glazúre na povrchu, plní funkciu kôrky na šunke, ktorá pri pečení na povrchu krásne skaramelizuje, do vnútra neprechádza, vytvára príjemný chuťový kontrast medzi povrchom a slanou chuťou vo vnútri uvarenej šunky, je to veľmi vyvážený kontrast, necítiš nič, čo by bolo sladké aj vo vnútri. mne dokonca kopa polevy zo šunky stiekla nadol do pekáča, chuť šunky to však vôbec neovplyvnilo vo vnútri šunky, neprebije chuť údeného, skôr ju zvýrazní.
som rada, že sa ti tento recept páči :-)
dakujem ti.
martinhs
@pusta Presne to som myslel. Mám veľmi rád takéto kontrasty. Recept si ukladám a budem ho robiť, asi o mesiac, nakoľko počas sviatkov mám údeného mäsa dosť. A inak zaujímavá príloha by bol domáci chren. Ten kupovaný nestojí podľa mňa za nič. :-)
pusta1
@marthinhs , áno, súhlasím, jablkový domáci chren som si robila sama, žiaden kupovaný nepoužívam, to nie je to pravé orechové.
som rada, že budeš môj recept robiť, potom poprosím, keby si dal vedieť, ako sa vydaril tebe.
dakujem.
jozka2
marthins,neprebije,neboj, maso ziska vynikajucu chut.Pusta mas krasnu krustu na sunke,zaiste je aj chutna takto pecena,robim podobne.Kupujem vacsinou spiral sunku a marinada pri peceni lahsie prenikne do kazdeho kuska.*****
jozka2
Pusta,este sa chcem spytat aky cider si pouzila.Totiz ja poznam cider ocot mliecne kvaseny,ktory sa predava raw,potom apple cider,vytlacena stave a pasterizovana a predava sa ako dzus v 2-oj L baleni,alebo cider jablcny must mierne mliecne kvaseny s bublinkami.Rada by som to chcela vediet,neviem odhadnut aky mas v tej flasi,lebo to nepoznam.Vdaka.
tassiedevil
pekne a chutne pripravená šunka, ale povediac pravdu ja osobne uprednostňujem tú našu jednoduchú verziu...domáca údená šunka, vajíčko a domáci chreň....:)
jozka2
este som chcela povedat,ze robim taketo marinady ale s apple cider raw /octom/ preto som sa pytala.
mariamka
ja teda cider poznam, dokonca capovany, a som rada, ze dokvitol na Slovensko,, sunka je uz sice uvarena klasicky na pare, ale toto vyzera tiez na dobru pochutku, ja, co viem, je to nieco medzi vineou a pivom :) osviezujuce, horkaste, pozor moze byt silnejsie ako bezna dvanastka
motyka
Takúto prípravu šunky v mojom okolí vôbec nepoznáme. Pre mňa novota a určite aj mňamka. Ale chcelo by to najprv ochutnať a až potom urobiť. Neviem, či by našim chutilo. Sú skôr tradicionalosti. Ale keď nevyskúšam, tak neviem aká je to dobrota.Popíšte chuť podronejšie. Ukladám KK5*.
pusta1
@svedka , ja viem :-)
cíder je populárny predovšetkým na rôznych párty :-)
dakujem za pochvalu tohoto receptu.
pusta1
@jozka2 , písala som v recepte, že som použila cíder jablkový,
podrobnejšie som uviedla v bode č.3 v postupe
dakujem za oba tvoje komentáre.
pusta1
Milý@klukovody , dakujem za odpoved, nálev spravím podľa teba :-
stačí mi nálev teraz, v sezone použijem DEKO, ak zoženiem.
pusta1
Milý@tassiedevil , tento rok vola u nás aj klasicky varená údená šunka, avšak táto pečená išla viac na odbyt :-)
všetko bolo naše domáce :-) vajíčka a aj chren a šunka :-)
dakujem za pochvalu, vážim si to od teba.
pusta1
@marika21 , verím, že aj tento môj recept by ti chutil :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
pusta1
@mariamka , nevedela som, že už je aj čapovaný cíder, no super.
ja vuem, že u nás vyrába cíder jablkový a hruškový pivovar Stajger, avšak pivo to práve nie je, šumieť šumí a má 5% alkoholu tento nápoj, môžem povedať, že je veľmi chutný.
kedysi som videla v anglickom TV seriáli o varení robiť cíder kvasením.
dakujem za pochvalu tejto pochúťky.
pusta1
@motyka , ani u nás sme nepoznali, zodpovedne môžem povedať, že je to veľká dobrota :-)
len smelo vyskúšaj, garantujem ti, že nebudeš ľutovať :-)
chuť som už popísala podrobnejšie v odpovedi pre @martinhs a aj v recepte samotnom.
dakujem za pochvalu receptu, za uloženie do kk a za 5*
jozka2
Prepac pusta,uz som si to precitala.Ty davas do tolkych bodov jedno jedlo,ze zaberie pol dna to citat a preto to necitavam/strata casu/,ale radsej som sa ta opytala.Vdaka za vysvetlenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia