Pečená plnená tekvica podľa Ondreja fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 28. septembra 2016

Ešte som sa vrátil spomienkou na baču Ondreja a na jeho perfektnú pečenú tekvicu.

8
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks na pečenie (priemer 15 cm)
500 g mleté
500 g uvarená
250 g prerastená domáca
2 ks väčšia
6 strúčikov
1 KL
1 PL
1 PL
3 ks
150 ml mastný
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvarím ryžu vo vode, do ktorej pridám aj odložené kože údené aj surové. Z toho vývaru si potom odložím asi 1,5 dcl. Nezohnal som tekvicu na pečenie akurát do pekáča. Tak som použil hokkaido mali priemer asi 15 cm. Na tekvici som spodok zarovnal a odrezal vrch. Ten bude slúžiť ako vrchnák. Tekvicu som vydlabal, tak aby ostala stena na 1,5 cm hrúbky.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu som krájal na 1,5 cm kúsky a cibuľu na drobno. Cesnak som očistil a posekal. Na panvicu som dal škvariť slaninu s cibuľou. Počas škvarenia som do nej pridal rascu. Ku koncu som do panvice dal cesnak nechal prevoňať. Panvicu dal preč zo sporáku a nechal vychladnúť.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ sa mi uvarila ryža tej som použil pol kila uvarenej. Nechal som tiež vychladnúť. Potom som do nádoby dal mäso, ryžu a slaninu s cibuľou. Z korenín som použil nové korenie mleté, čierne korenie mleté, majorán a soľ. Pridal som tam vajcia a dobre premiešal. Počas miešania som tam prilieval vývar. Musí to byť lepkavé a nie suché. Nechal som to postať tak 1/2 hodiny nech prejdu chute.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tekvice som osolil a naplnil po vrchnák.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uzavrel som ich vrchnákom a zvyšok mäsa som dal do alobalu. Plech som potrel olejom a nalial ešte trochu vody. Dal som to do rúry na 200 °C na hodinu. Je to dosť veľké, tak nech sa to prepečie.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine je tekvica mäkká a vonia riadne. Vytiahol som mäso v alobale a tekvice som nechal vychladnúť v horúcej rúre.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odporúčam nechať dobré vychladnúť. Potom som tekvicu preložil na tanier a orezal ostrým nožom vrchnú tvrdú kožu. Nechal som to ešte vychladnúť. Lepšie sa potom krája. Mäso v alobale som zjedol, takže ešte vydržím čakať.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som to krájal na 2 cm pláty. Čo dodať - kvasenú uhorku k tomu a čerstvý chlieb a sme v siedmom nebi. Má to chuť ako jelito a s tou tekvicou blaženosť sama. Toto sme si takto na jeseň robievali a k tomu marhuľové kvapky 52 %, aby nás nebolel žlčník. Takže aj vám želám dobrú chuť.

    Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Tak ja k tomuto jedlu by som nepotrebovala ani prílohu :) Super kombinácia ! 5* a ukladám si do KK , určite vyskúšam
Krásná práce, fajnová dobrota - pro velké chlapy i s meruňkovicí jako přidanou hodnotou. Vůně se táhne až k nám! Jsi šikovný kuchař a bača Ondrej věděl, že svěřuje své recepty do dobrých a šikovných rukou.
Ja by som tú kožu neokrajovala. Každý dostane svoju tekvičku a lyžičku a nech si dlabe. Ináč k receptu klobúk dolu a palec hore.

Pridaj komentár k receptu: