Plnená paprika
Plnená paprika

Pečená paprika plnená prosom

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 10. novembra 2023
Pečená paprika plnená prosom
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Prekvapujúcejšia ako zábavná šou plná farebných svetiel je táto pečená paprika, ktorú sme namiesto ryže naplnili prosom, čili, sušenými marhuľami a hrozienkami.

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
60 g
20 g
150 g
1 PL
500 ml
40 g
1 PL lúpané nasekané
2 PL nesolené nasekané
1 ČL
 štipka
4 ks
150 g
3 ks (väčšia)
Dip:
250 g
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Čili papričku pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu, čili, proso a za stáleho miešania opekáme asi 2 minúty. Pridáme sójovú omáčku, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Pridáme hrozienka, nahrubo nasekané marhule a varíme asi 10–15 minút podľa návodu na obale prosa. Ak je to potrebné, pridáme ešte horúci vývar alebo vodu, aby sa zrnká prosa uvarili do polomäkka.

  2. 2

    Nasekané pistácie aj lúpané mandle nasucho opražíme na panvici. Pridáme k prosu, ochutíme zázvorom, škoricou a soľou.

  3. 3

    Papriky umyjeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme jadrovníky. Papriky naplníme prosom, ukladáme na plech na pečenie a zvyšné proso nasypeme na plech okolo paprík.

  4. 4

    Fetu rozdrobíme, jarnú cibuľku očistíme a bielu aj zelenú časť nakrájame na tenké kolieska, syrom aj cibuľkou posypeme naplnené papriky. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 25 minút.

  5. 5

    Na dip zmiešame jogurt, paprikovú nátierku a citrónovú šťavu. Podávame k upečenej paprike.

Diskusia k receptu