Pečená paprika plnená prosom
mesačník Varecha, 10. novembra 2023
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Prekvapujúcejšia ako zábavná šou plná farebných svetiel je táto pečená paprika, ktorú sme namiesto ryže naplnili prosom, čili, sušenými marhuľami a hrozienkami.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
2 ks |
|
1 ks |
|
60 g |
|
20 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
500 ml |
|
40 g |
|
1 PL lúpané nasekané |
|
2 PL nesolené nasekané |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
|
|
4 ks |
|
150 g |
|
3 ks (väčšia) |
|
Dip: | |
250 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Čili papričku pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu, čili, proso a za stáleho miešania opekáme asi 2 minúty. Pridáme sójovú omáčku, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Pridáme hrozienka, nahrubo nasekané marhule a varíme asi 10–15 minút podľa návodu na obale prosa. Ak je to potrebné, pridáme ešte horúci vývar alebo vodu, aby sa zrnká prosa uvarili do polomäkka.
- 2
Nasekané pistácie aj lúpané mandle nasucho opražíme na panvici. Pridáme k prosu, ochutíme zázvorom, škoricou a soľou.
- 3
Papriky umyjeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme jadrovníky. Papriky naplníme prosom, ukladáme na plech na pečenie a zvyšné proso nasypeme na plech okolo paprík.
- 4
Fetu rozdrobíme, jarnú cibuľku očistíme a bielu aj zelenú časť nakrájame na tenké kolieska, syrom aj cibuľkou posypeme naplnené papriky. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 25 minút.
- 5
Na dip zmiešame jogurt, paprikovú nátierku a citrónovú šťavu. Podávame k upečenej paprike.
Tiež plnená paprika:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu