Plnená paprika

Pečená paprika plnená prosom

Autor receptu: redakcia

Prekvapujúcejšia ako zábavná šou plná farebných svetiel je táto pečená paprika, ktorú sme namiesto ryže naplnili prosom, čili, sušenými marhuľami a hrozienkami.

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Čili papričku pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu, čili, proso a za stáleho miešania opekáme asi 2 minúty. Pridáme sójovú omáčku, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Pridáme hrozienka, nahrubo nasekané marhule a varíme asi 10–15 minút podľa návodu na obale prosa. Ak je to potrebné, pridáme ešte horúci vývar alebo vodu, aby sa zrnká prosa uvarili do polomäkka.
  2. Nasekané pistácie aj lúpané mandle nasucho opražíme na panvici. Pridáme k prosu, ochutíme zázvorom, škoricou a soľou.
  3. Papriky umyjeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme jadrovníky. Papriky naplníme prosom, ukladáme na plech na pečenie a zvyšné proso nasypeme na plech okolo paprík.
  4. Fetu rozdrobíme, jarnú cibuľku očistíme a bielu aj zelenú časť nakrájame na tenké kolieska, syrom aj cibuľkou posypeme naplnené papriky. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 25 minút.
  5. Na dip zmiešame jogurt, paprikovú nátierku a citrónovú šťavu. Podávame k upečenej paprike.