Pečená diviačia krkovička so zemiakmi a medvedím cesnakom fotorecept
Foto: annieway
Dnes som v chladničke objavila asi 0.5kg diviačiu krkovičku a nebyť mojej duchaprítomnosti, tak by skončila na panvici ako rezne okorenené peprom a soľou. Zobraziť celý popisDnes som v chladničke objavila asi 0.5kg diviačiu krkovičku a nebyť mojej duchaprítomnosti, tak by skončila na panvici ako rezne okorenené peprom a soľou. Divinu (a v podstate akékoľvek mäso s výnimkou kuraciny) som piekla v rúre prvý krát a priznám sa, že nebyť tej časovej náročnosti, tak by som takto piekla mäsko aj každý deň. Dúfam, že recept sa bude páčiť a hlavne, že bude chutiť.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
500 g |
|
2 ks väčšia |
|
6 strúčikov |
|
2 ks |
|
2 paličky |
|
100 g |
|
|
|
3 lístky |
|
1 plechovka celé (alebo krájané) |
|
200 ml |
|
400 ml |
|
|
|
|
|
Zemiaky s medvedím cesnakom: | |
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Na toto jedlo zvolíme väčšiu panvicu, ktorú potom budeme môcť dať do rúry. Na olivovom oleji si osmažíme cibuľu a cesnak dozlatista, potom pridáme schwarzwaldskú šunku a rozmarín (dosť veľa, aby omáčka dostala tú správnu arómu) a na miernom ohni smažíme ešte asi 3min. Celú túto zmes z panvice vyberieme a dáme si ju do misky bokom.
-
2
Do výpeku z cibule, cesnaku a šunky pridáme ešte trochu oleja a na prudkom ohni opečieme kuchynskou utierkou vysušenú divinu. Treba dbať na to, aby bola opečená zo všetkých strán a dáme ju bokom k cibuli, cesnaku a šunke.
-
3
Do panvice, v ktorej sme si opiekli mäso nalejeme červené víno, zredukujeme.
-
4
Do vína pridáme paradajky, vývar, mrkvu, stopkový zeler, cibuľovo-cesnakovo-šunkovú zmes, bobkový list a privedieme k varu. Keď nám zmes vrie pridáme mäsko a šupneme do rúry.
-
5
Mäsko som piekla na 220°C 40 minút (prikryté). Potom som znížila teplotu na 160°C, mäsko som odkryla, otočila a do rúry som dala piecť zemiaky a piekla som ešte hodinu. Čiže pečenie mäska trvalo dokopy 1 hodinu a 40 minút.
-
6
Príprava zemiakov s medvedím cesnakom: Včera pri upratovaní mrazničky som natrafila na medvedí cesnak. Tak ma dnes napadlo, že by sa skvele hodil k mojej divine, pomohla trošku aj kreativita a neskutočne lahodné pečené zemiačiky boli na svete. Rozmixovaný medvedí cesnak som zmiešala s olivovým olejom a roztlačila som do zmesi celý citrón. Dôkladne som celú zmes rozmiešala a nechala som to stáť asi hodinu.
-
7
Umyla som zemiaky a v šupke som ich nakrájala na štvrtiny. Na vymastený plech som ich naukladala, poriadne som ich potrela zmesou s medvedím cesnakom a výdatne som ich osolila. Dosť som sa obávala, že keď ich budem piecť v rúre, či mi medvedí cesnak na zemiakoch neprihorí ale nestalo sa tak, a zemiaky boli vynikajúce. Pokojne by sa dali jesť aj bez mäsa, len tak s kyslou smotanou alebo ľahučkou omáčkou.
-
8
Avšak dnes sme k nim mali túto pochúťku, moji chlapci si pochvaľovali, mäsko bolo neskutočne mäkkučké, omáčku som nesolila a napriek tomu bola neskutočne chutná a zemiačiky s medvedím cesnakom sa k tomuto jedlu výborne hodili. Odporúčam ;)
Keď dávam zemiačky ako ty, na krátko ich prikryjem fóliou, fóliu daj ale len keď si si nie istá, žeby zelené prihorelo.
Recept je inšpiratívny, nie je podmienka mať divinu, ja si viem predstaviť aj br.krkovičku, ale aj pliecko, či "židovku"