Pečená bravčová panenka
Pečená bravčová panenka

Pečená bravčová panenka obalená v pivnom slade so smotanovo-horčicovou omáčkou

natassa22 - bez fotkynatassa22, 30. apríla 2018
Pečená bravčová panenka obalená v pivnom slade so smotanovo-horčicovou omáčkou
Foto: Natassa22

Keďže vegánom už istú dobu nie som, a varíme si doma mimo jedla aj domáce pivko, ktorého prvotnú surovinu - slad - preosievame od tej najjemnejšej múčky kvôli prípadnému pripaľovaniu v hrnci, napadlo mi využiť tú sladovú múčku pri bežnom varení. Tu Vám teda ponúkame recept na našu výbornú sladovú panenku.

6-8
porcií
20 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
300 g
300 g
3 ks
5 ks
250 ml
1 l
3 PL
4 ks
200 g
1 PL
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na panvici sme osmahli cca polovicu slaniny - nakrájanej na tenké pásiky. Keďže nám moc výpeku nepustila, pridali sme masť. Keď bola opečená, vybrali sme ju bokom a v danom výpeku sme prudko osmahli panenku v celku.

  2. 2

    Zatiaľ sme si do jenskej misy nasypali trochu sladu - keď bola panenka opečená, šupli sme ju do sladu v mise a vcelku ju v ňom obalili zo všetkých strán. Potom sme ju zvrchu narezali na pásiky tak, aby spodok zostal vcelku a do narezaných medzier sme dávali vrstvu opečenej slaniny s cibuľou. Zostatok čerstvej slaniny sme dokrájali na pásiky a poukladali na vrch panenky. Podliali výpekom z panvice a pivom. Nakrájali sme cesnak a posypali ním panenku. Osolili okorenili a dali do rúry piecť - 200 stupňov cca pol hod zakryté.

  3. 3

    Medzitým omáčka - dali sme zovrieť mlieko, smotanu vymiešali so sladom tak, aby to bolo husté tak akurát a postupne prilievali k mlieku. Pridali sme horčicu, bobkový list, nastrúhaný syr a miešali a redukovali. Pridali sme soľ + korenie.

  4. 4

    Po pol hod odokryjeme misu v rúre a pečieme ďalej. Po ďalšej pol hodine, keď vidím, že mäso už je upečené, sme to zaliali pripravenou omáčkou a nechali zapiecť ešte cca 20 minút.

  5. 5

    Podávali sme to s klasickým čerstvým uhorkovým šalátom, čo dokonalo spojilo tú nasladlo-údenú chuť mäsa. Dobrú chuť a príjemný zážitok. :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Nuz, na takyto recept by stacila aj krkovicka, panenka je mäso na rychlu tepelnu upravu a daju sa z neho rozne dobroty za par minut pripravit. Staci trocha byliniek, cerstvo namleteho korenia a jemne posolit. K tomu salat z cerstvej zeleniny a dobrota lakava pre oci aj chutove bunky je na svete.
@Evanaaa (1.5.2018 16:43) ďakujem. ano - slad mal zmeniť a doplniť chuť a vôňu, keďže vonia aj chuti dosť špecificky. Samozrejme dá sa recept spraviť aj bez toho, pripadne zameniť slad za niečo iné, fantázii sa medze nekladú :)

1x evanaaa