Pavlova torta s citrónom, levanduľou a medom fotorecept
Foto: nikajednadva
Pavlova je jedným z mojich najobľúbenejších dezertov. Je jednoduchá, rýchla a mám pocit, že nech ju obložím akýmkoľvek ovocím, vždy chutí skvele. Robievam teda Zobraziť celý popisPavlova je jedným z mojich najobľúbenejších dezertov. Je jednoduchá, rýchla a mám pocit, že nech ju obložím akýmkoľvek ovocím, vždy chutí skvele. Robievam teda rôzne variácie (jahody, rebarbora a pistácie; mango a marakuja), ale táto je zďaleka mojou najobľúbenešou. Keď som objavila kombináciu príchutí levanduľa, citrón a med, chcela som ju zapracovať aj do formy Pavlovej a tak tento recept vznikol. Snáď každý kto ju ochutnal si ju nevedel vynachváliť, preto zdieľam.
porcií
príprava
na 130 °C
Suroviny
Snehový korpus: | |
4 ks |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
300 ml |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Ozdoba: | |
200 g |
|
|
|
Medový honeycomb: | |
50 g |
|
62 g |
|
3/4 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme bielkový základ. V miske vyšľaháme bielky do polotuha. Vtedy začneme postupne pridávať cukor. Keď je cukor prišľahaný a sneh z bielkov je hustý a lesklý pridáme škrob, ocot a vanilku. Na papier na pečenie si nakreslíme kruh, papier prevrátime a snehovú hmotu naň vylejeme. Rozotrieme ju do tvaru predkresleného kruhu tak, aby v strede bola menšia priehlbina. Pečieme v rúre vyhriatej na 130 °C asi 1 1/4- 1 1/2 hodiny. POZOR, dĺžka a teplota pečenia dosť závisí od rúry. V elektrickej rúre som ju piekla ako uvádzam vyššie, no v teplovzdušnej mi pri takejto teplote zhnedla. Tam sa mi osvedčilo 100°C a 1 h 45 min.
-
2
Kým sa mi Pavlova piekla, ja som si pripravila lemon curd - tu som spotrebovala žĺtky, ktoré mi zvýšili. Lemon curd je niečo ako citrónová nátierka. Bežne obsahuje šťavu a kôru z citrónov, vajíčka, maslo, cukor a škrob. Keďže je citrónová, je značne kyslá, čo sa k sladkej šľahačke a snehovému základu hodí. Lemon curd môžeme použiť kupovaný alebo si ho pripraviť doma.
-
3
Kým sa Pavlova pečie, pripravíme si medový honeycomb. Množstvo ingrediencií je na viac honeycomb-u ako potrebujeme, no s menšími mierkami sa už ťažko pracuje. Do stredného hrnca si dáme cukor a med a pripravíme si plech vystlaný silikónovou podložkou na pečenie alebo vymasteným alobalom.
-
4
Na strednom ohni zohrejeme med a cukor kým sa cukor roztopí a hmota má tmavšiu zlatistú farbu (149 °C). Vtedy do hrnca preosejeme sódu bikarbónu a premiešame. Pozor, akonáhle pridáme sódu, hmota značne zväčší svoj objem. Vylejeme na pripravený plech a necháme vychladnúť.
-
5
Do studeného lemon curd pridáme lyžičku medu a rozotrieme na vychladnutý bielkový základ.
-
6
Ďalej si vyšľaháme smotanu s cukrom a levanduľovou esenciou. Rozotrieme na Pavlovu a na vrch poukladáme černice a rozlámaný honeycomb. Ak chceme, posypeme feuilletine. Honeycomb a feuilletine však pridáme až tesne pred podávaním, oboje sú citlivé na vlhko a teda ak by mali dlhšie na torte stáť, zmäkli či roztopili by sa.
Ten lemon curd pod bodom 2 mi prosim popis postup pripravy podrobnejsie.
Co si robila s tymi zltkami? Pouzila si surove?
V hrnci zmiešam 120ml citrónovej šťavy, kôru z jedného citróna, 115g cukru a 4 žĺtka. Na najnižšom ohni (môžme aj nad parou) miešam kým krém nestuhne. Odstavím a primiešam 80g masla. Recept je však na omnoho väčšie množstvo ako na Pavlovu potrebujem.
Dakujem pekne, vyskusam tvoju dobrotu urobit